Установиха защо водата в река Струма в Перник потече кафява Снимка: © Facebook/ Станислав Владимиров

Установена е причината, поради която водите на река Струма в района на Перник бяха оцветени в кафяво-оранжев цвят. За замърсяването съобщи кметът на общината Станислав Владимиров в четвъртък вечер.

При извършената на 27 септември съвместна проверка от екипи на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и Изпълнителната агенция по околна среда са били обходени множество участъци по поречието на реката.

Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара „Разпределителна“ - там са открити тръби, за които към момента от ВиК и Общината не предоставят информация.

"При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минава метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности, е скъсана, а компрометираният участък е възстановен с гофрирана тръба", съобщават от РИОСВ.

Съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, общината има отговорности за изграждане и правилна експлоатация на канализационните мрежи и съоръжения и контрол при строителството и използването им.

С оглед на факта, че Община Перник не е предоставила информация за констатираните тръби, са ѝ дадени осем предписания със срок за изпълнение до 4 октомври тази година, добавят още от РИОСВ.

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара „Разпределителна“. Общината трябва да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от „водния цикъл“, както и да установи собствеността и да почисти установените утайки

Проверките на екоинспекцията ще продължат, а за установените нарушения е сезирана Главна дирекция „Национална полиция“.

Още по темата:

Проверяват защо водата в река Струма в Перник е кафява


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024