Снимка: © Народно събрание на Република България

Изказването на лидера на политическа партия Воля Веселин Марешки по време на изслушването на премиера Бойко Борисов пред парламента предизвика смесени реакции. След края му се чуха плахи аплодисменти, но докато говореше неведнъж трябваше да спира заради смях в залата на Народното събрание.

За пръв път той бе прекъснат, когато заяви, че "демокрацията е в опасност, защото парламентът става заложник на вътрешнопартийна битка в БСП". Въпреки това продължи с "Да, така е, аз после ще ви кажа и ще се смеете още малко."

Последваха обвинения по адрес на социалистите, че "заради лични амбиции се опитват да превърнат парламента в зрелище" и да напомнят за себе си чрез скандал, след като не са успели да намерят мястото си по време на сложната ситуация и са изпаднали в "безтегловност".

"В момент, в който нацията трябва да бъде обединена, колегите и техният президент продължават да си играят на партизани и да търсят врага. Уважаеми колеги, искам от името на нашата парламентарна партия, и надявам се от на всички, които се разграничават от този жалък пасквил, който се разигра днеска, да се извиня на всички български граждани, които благодарение на БНТ станаха свидетели на това."

Марешки сподели разочарованието си от "жалките" въпроси, които са били зададени днес от БСП и съответно слабите отговори, които са произлезли от тях, като оправда премиера Борисов, казвайки, че "дори най-добрият световноизвестен артист няма как да не стане смешен, ако участва в един слаб сценарий с един слаб режисьор."

Според него единствената полза от събранието са били "петте минути слава", с които се е сдобил лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че до тях можеше да се стигне и с изявление към медиите или обикновена декларация, като това би спестило "скъпоплатеното време на народните представители и министрите, които в момента имат къде-къде по-важна работа."

"Единственото място, където отново не се спазват правилата този път не е само "Столипиново", а и частта на БСП, защото виждам, че 99% от останалата част на залата поне дори в този момент се опитва да спазва мерките и колегите да стоят по-далеко един от друг," допълни той.

Марешки се обърна и лично към министър-председателя, като междувременно съобщи, че Воля повече няма да взима участие в събранията по време на извънредно положение и призова управляващите да направят същото: "Вие имате вид на силен човек, силен физически, силен психически и силен политически, кое ни накара нас да легнем на прищявката на един измислен политически лидер и в момента да участваме в този цирк."

"Да, аз разбирам кавалерството, да, партиен лидер, жена, един път да я уважим, но всички ставаме смешни - уважихме я, нека повече да не я уважаваме."

В края на речта си той все пак каза и няколко думи по основната тема на заседанието - мерките срещу коронавирус епидемията. Според него партийните субсидии трябва да станат 0 лева до края на мандата и докато продължава да има хора, които страдат финансово от кризата. Даде и пример в други страни, в които схемата 60/40 подлежи на корекции и за някои особено засегнати сектори е 80/20 или 100/0.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката