"Уважихме я, нека повече да не я уважаваме" Снимка: © Народно събрание на Република България

Изказването на лидера на политическа партия Воля Веселин Марешки по време на изслушването на премиера Бойко Борисов пред парламента предизвика смесени реакции. След края му се чуха плахи аплодисменти, но докато говореше неведнъж трябваше да спира заради смях в залата на Народното събрание.

За пръв път той бе прекъснат, когато заяви, че "демокрацията е в опасност, защото парламентът става заложник на вътрешнопартийна битка в БСП". Въпреки това продължи с "Да, така е, аз после ще ви кажа и ще се смеете още малко."

Последваха обвинения по адрес на социалистите, че "заради лични амбиции се опитват да превърнат парламента в зрелище" и да напомнят за себе си чрез скандал, след като не са успели да намерят мястото си по време на сложната ситуация и са изпаднали в "безтегловност".

"В момент, в който нацията трябва да бъде обединена, колегите и техният президент продължават да си играят на партизани и да търсят врага. Уважаеми колеги, искам от името на нашата парламентарна партия, и надявам се от на всички, които се разграничават от този жалък пасквил, който се разигра днеска, да се извиня на всички български граждани, които благодарение на БНТ станаха свидетели на това."

Марешки сподели разочарованието си от "жалките" въпроси, които са били зададени днес от БСП и съответно слабите отговори, които са произлезли от тях, като оправда премиера Борисов, казвайки, че "дори най-добрият световноизвестен артист няма как да не стане смешен, ако участва в един слаб сценарий с един слаб режисьор."

Според него единствената полза от събранието са били "петте минути слава", с които се е сдобил лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че до тях можеше да се стигне и с изявление към медиите или обикновена декларация, като това би спестило "скъпоплатеното време на народните представители и министрите, които в момента имат къде-къде по-важна работа."

"Единственото място, където отново не се спазват правилата този път не е само "Столипиново", а и частта на БСП, защото виждам, че 99% от останалата част на залата поне дори в този момент се опитва да спазва мерките и колегите да стоят по-далеко един от друг," допълни той.

Марешки се обърна и лично към министър-председателя, като междувременно съобщи, че Воля повече няма да взима участие в събранията по време на извънредно положение и призова управляващите да направят същото: "Вие имате вид на силен човек, силен физически, силен психически и силен политически, кое ни накара нас да легнем на прищявката на един измислен политически лидер и в момента да участваме в този цирк."

"Да, аз разбирам кавалерството, да, партиен лидер, жена, един път да я уважим, но всички ставаме смешни - уважихме я, нека повече да не я уважаваме."

В края на речта си той все пак каза и няколко думи по основната тема на заседанието - мерките срещу коронавирус епидемията. Според него партийните субсидии трябва да станат 0 лева до края на мандата и докато продължава да има хора, които страдат финансово от кризата. Даде и пример в други страни, в които схемата 60/40 подлежи на корекции и за някои особено засегнати сектори е 80/20 или 100/0.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023