Снимка: © Народно събрание на Република България

Изказването на лидера на политическа партия Воля Веселин Марешки по време на изслушването на премиера Бойко Борисов пред парламента предизвика смесени реакции. След края му се чуха плахи аплодисменти, но докато говореше неведнъж трябваше да спира заради смях в  залата на Народното събрание.

За пръв път той бе прекъснат, когато заяви, че "демокрацията е в опасност, защото парламентът става заложник на вътрешнопартийна битка в БСП". Въпреки това продължи с "Да, така е, аз после ще ви кажа и ще се смеете още малко."

Последваха обвинения по адрес на социалистите, че "заради лични амбиции се опитват да превърнат парламента в зрелище" и да напомнят за себе си чрез скандал, след като не са успели да намерят мястото си по време на сложната ситуация и са изпаднали в "безтегловност". 

"В момент, в който нацията трябва да бъде обединена, колегите и техният президент продължават да си играят на партизани и да търсят врага. Уважаеми колеги, искам от името на нашата парламентарна партия, и надявам се от на всички, които се разграничават от този жалък пасквил, който се разигра днеска, да се извиня на всички български граждани, които благодарение на БНТ станаха свидетели на това."

Марешки сподели разочарованието си от "жалките" въпроси, които са били зададени днес от БСП и съответно слабите отговори, които са произлезли от тях, като оправда премиера Борисов, казвайки, че "дори най-добрият световноизвестен артист няма как да не стане смешен, ако участва в един слаб сценарий с един слаб режисьор."

Според него единствената полза от събранието са били "петте минути слава", с които се е сдобил лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че до тях можеше да се стигне и с изявление към медиите или обикновена декларация, като това би спестило "скъпоплатеното време на народните представители и министрите, които в момента имат къде-къде по-важна работа." 

"Единственото място, където отново не се спазват правилата този път не е само "Столипиново", а и частта на БСП, защото виждам, че 99% от останалата част на залата поне дори в този момент се опитва да спазва мерките и колегите да стоят по-далеко един от друг," допълни той.

Марешки се обърна и лично към министър-председателя, като междувременно съобщи, че Воля повече няма да взима участие в събранията по време на извънредно положение и призова управляващите да направят същото: "Вие имате вид на силен човек, силен физически, силен психически и силен политически, кое ни накара нас да легнем на прищявката на един измислен политически лидер и в момента да участваме в този цирк."

"Да, аз разбирам кавалерството, да, партиен лидер, жена, един път да я уважим, но всички ставаме смешни - уважихме я, нека повече да не я уважаваме." 

В края на речта си той все пак каза и няколко думи по основната тема на заседанието - мерките срещу коронавирус епидемията. Според него партийните субсидии трябва да станат 0 лева до края на мандата и докато продължава да има хора, които страдат финансово от кризата. Даде и пример в други страни, в които схемата 60/40 подлежи на корекции и за някои особено засегнати сектори е 80/20 или 100/0.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев