Уволненият директор на пловдивската полиция обвини Рашков в натиск срещу него и семейството му Снимка: © Рогачев получава награда от Сотир Цацаров, 2019 / mvr.bg

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков уволни дисциплинарно старши комисар Йордан Рогачев, след което бившият вече директор на пловдивската полиция атакува силовия вицепремиер, който го заплашил косвено, „че му се пише нещо лошо“.

Рогачев е бил уволнен миналия петък, но за новината се разбра в понеделник. Бившият директор каза пред bTV, че половин час след като дал публична гласност на действията на Рашков, служители на НАП във Велико Търново започнали проверка срещу имотното състояние на съпругата му.

Още в първите дни след встъпването си в длъжност служебният министър на вътрешните работи разпореди проверки в ОДМВР-Пловдив, а полицаи от 3 РПУ бяха арестувани. Тогава Йордан Рогачев беше в болничен за операция, а след изтичането му излезе в отпуск по бащинство. Последва заповед на Рашков за отстраняването му, която по-късно административният съд в Пазарджик отмени.

Като причина за дисциплинарното уволнение на Йордан Рогачев се посочва, че той системно не е стоял на работното си място от 9:30 до 16 часа, като през това време пътувал със служебни автомобили, без да е необходимо.

„Министър Рашков изпрати преди повече от месец зам.-директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив в болничната стая, за да ми предаде, че трябва да подам оставка, за да си взема поне заплатите. В противен случай ми се пишело нещо лошо. След като отказах да направя това, срещу мен започна проверка, която приключи този петък“, твърди Рогачев.

Рашков не е коментирал темата след изявлението на бившия полицейски директор пред bTV.

Проверката, за която Рогачев говори, е именно тази, установила, че е отсъствал в работно време. Той казва, че ще обжалва пред съда дисциплинарното си уволнение, като разполага с 14-дневен срок.

„Срещу мен и семейството ми беше упражнен огромен натиск, включително изпращаха бусове на специализирани полицейски сили – по-точно един бус с петима служители, за да ми връчат заповед за започване на дисциплинарна проверка. Свидетел на случилото се стана моят 3-годишен син. От тогава детето ми плаче и пищи, като види полицейски коли. Кому беше нужно това нещо?“, пита уволненият директор.

Рогачев заяви, че срещу него е имало и подаден сигнал: "От служител, който осъществяваше системен психологически и сексуален тормоз върху служителка на областната дирекция. Аз го извиках, разговарях с него, след което го преместих да работи на друго място до навършване на пенсионна възраст. След като бях отстранен, той лично отиде при изпълняващия длъжността и подаде донос срещу мен и заради това ме разследваха. В комплексната проверка абсолютно нищо не се намери", твърди той, цитиран от БНР.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023