Уволненият директор на пловдивската полиция обвини Рашков в натиск срещу него и семейството му Снимка: © Рогачев получава награда от Сотир Цацаров, 2019 / mvr.bg

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков уволни дисциплинарно старши комисар Йордан Рогачев, след което бившият вече директор на пловдивската полиция атакува силовия вицепремиер, който го заплашил косвено, „че му се пише нещо лошо“.

Рогачев е бил уволнен миналия петък, но за новината се разбра в понеделник. Бившият директор каза пред bTV, че половин час след като дал публична гласност на действията на Рашков, служители на НАП във Велико Търново започнали проверка срещу имотното състояние на съпругата му.

Още в първите дни след встъпването си в длъжност служебният министър на вътрешните работи разпореди проверки в ОДМВР-Пловдив, а полицаи от 3 РПУ бяха арестувани. Тогава Йордан Рогачев беше в болничен за операция, а след изтичането му излезе в отпуск по бащинство. Последва заповед на Рашков за отстраняването му, която по-късно административният съд в Пазарджик отмени.

Като причина за дисциплинарното уволнение на Йордан Рогачев се посочва, че той системно не е стоял на работното си място от 9:30 до 16 часа, като през това време пътувал със служебни автомобили, без да е необходимо.

„Министър Рашков изпрати преди повече от месец зам.-директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив в болничната стая, за да ми предаде, че трябва да подам оставка, за да си взема поне заплатите. В противен случай ми се пишело нещо лошо. След като отказах да направя това, срещу мен започна проверка, която приключи този петък“, твърди Рогачев.

Рашков не е коментирал темата след изявлението на бившия полицейски директор пред bTV.

Проверката, за която Рогачев говори, е именно тази, установила, че е отсъствал в работно време. Той казва, че ще обжалва пред съда дисциплинарното си уволнение, като разполага с 14-дневен срок.

„Срещу мен и семейството ми беше упражнен огромен натиск, включително изпращаха бусове на специализирани полицейски сили – по-точно един бус с петима служители, за да ми връчат заповед за започване на дисциплинарна проверка. Свидетел на случилото се стана моят 3-годишен син. От тогава детето ми плаче и пищи, като види полицейски коли. Кому беше нужно това нещо?“, пита уволненият директор.

Рогачев заяви, че срещу него е имало и подаден сигнал: "От служител, който осъществяваше системен психологически и сексуален тормоз върху служителка на областната дирекция. Аз го извиках, разговарях с него, след което го преместих да работи на друго място до навършване на пенсионна възраст. След като бях отстранен, той лично отиде при изпълняващия длъжността и подаде донос срещу мен и заради това ме разследваха. В комплексната проверка абсолютно нищо не се намери", твърди той, цитиран от БНР.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024