Снимка: © bTV

Достъпът до класифицирана информация на Бойко Рашков е бил отнет през 2019 г. заради разгласяване на тайни от негова страна и настоящият вътрешен министър е бил уведомен от ДАНС за отнемането. Това заяви уволненият зам.-председател на агенцията Недялко Недялков.

Той пристигна пред ДАНС, за да получи заповедта си за освобождаване и каза пред журналисти, че причината за отнетия достъп на Рашков до тайни е именно, че е разпространявал такива. Недялков обаче заяви, че няма спомени за каква информация става въпрос.

Преди няколко дни стана ясно, че достъпът на вътрешния министър до класифицирана информация е отнет от ДАНС през април 2019 г. - няколко месеца след като той беше сменен от състава на Националното бюро за контрол на СРС. Според Рашков – той не е бил уведомен от агенцията за отнетия достъп.

От Държавната комисия по сигурността на информацията, която потвърди данните, не отговарят дали Рашков е знаел за отнемането на достъпа му до тайни. От ДКСИ не обявиха и причината за решението на ДАНС отпреди две години. Вътрешният министър все още не е отговорил на думите на Недялко Недялков.

На влизане в ДАНС Недялков обясни, че е подписал документа, с който се отнема достъпа на Рашков до класифицирана информация. Освободеният зам.-председател допълни, че на среща със служебния премиер Стефан Янев му е искана цялата информация за разбитата руска шпионска група у нас.

На същата среща Бойко Рашков го е попитал защо не отнеме достъпа до класифицирана информация на главния прокурор Иван Гешев, твърди Недялков. Отстраненият зам.-шеф заяви, че ще заведе дело за освобождаването си.

Преди него беше освободен и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който първи разгласи информацията за отнетия достъп до тайни на Бойко Рашков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"