Снимка: © bTV

Достъпът до класифицирана информация на Бойко Рашков е бил отнет през 2019 г. заради разгласяване на тайни от негова страна и настоящият вътрешен министър е бил уведомен от ДАНС за отнемането. Това заяви уволненият зам.-председател на агенцията Недялко Недялков.

Той пристигна пред ДАНС, за да получи заповедта си за освобождаване и каза пред журналисти, че причината за отнетия достъп на Рашков до тайни е именно, че е разпространявал такива. Недялков обаче заяви, че няма спомени за каква информация става въпрос.

Преди няколко дни стана ясно, че достъпът на вътрешния министър до класифицирана информация е отнет от ДАНС през април 2019 г. - няколко месеца след като той беше сменен от състава на Националното бюро за контрол на СРС. Според Рашков – той не е бил уведомен от агенцията за отнетия достъп.

От Държавната комисия по сигурността на информацията, която потвърди данните, не отговарят дали Рашков е знаел за отнемането на достъпа му до тайни. От ДКСИ не обявиха и причината за решението на ДАНС отпреди две години. Вътрешният министър все още не е отговорил на думите на Недялко Недялков.

На влизане в ДАНС Недялков обясни, че е подписал документа, с който се отнема достъпа на Рашков до класифицирана информация. Освободеният зам.-председател допълни, че на среща със служебния премиер Стефан Янев му е искана цялата информация за разбитата руска шпионска група у нас.

На същата среща Бойко Рашков го е попитал защо не отнеме достъпа до класифицирана информация на главния прокурор Иван Гешев, твърди Недялков. Отстраненият зам.-шеф заяви, че ще заведе дело за освобождаването си.

Преди него беше освободен и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който първи разгласи информацията за отнетия достъп до тайни на Бойко Рашков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина