Уволниха директора на РИОСВ-Бургас, разрешила строителство на "Каваците" Снимка: © Getty Images

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев уволни директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство в защитена зона.

Става въпрос за местността „Каваците“ - с двата къмпинга „Смокиня“ и „Веселие“.

„На 9 април, в края на мандата си, Емил Димитров (б.а. - бившият министър на околната среда) подписва заповед, с която изненадващо отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Веселие" и "Смокиня". На практика, въвежда изключения, които се сещате как могат да се използват. Тя дава и възможност на всеки, който реши, да влиза вътре с техника", каза Личев на брифинг.

"Днес отмених заповедта като нищожна и уволних лицето Детелина Иванова като негодно да управлява интересите на суверена за околната среда и водите. Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците". Днес направих едно добро дело за България“, добави служебният министър.

Заповедта за защитената територия в района на „Каваците“ е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС. По думите на настоящия състав на МОСВ – Емил Димитров е отворил вратичка за строителни действия и е определил плажната ивица да бъде изключена от режима на опазването, със съдействието на Иванова.

Тя смятала, че са се натрупали "нови фактически обстоятелства", които изисквали промяна. Според министерството - "новите обстоятелства" са незаконни обекти, които трябвало да се узаконят.

Преди няколко седмици на „Смокиня“ се появи багер, който поставяше „бетонни пети“ в пясъка като основа за изграждане на бар. Обяснението на концесионера Иван Алексиев беше, че се извършват монтажни работи, а не строителство.

„Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - уволнявам ги веднага“, заяви Личев.

Министърът съобщи още, че се обособяват три нови защитени зони по Черноморието. Ще бъде възстановен и Националният съвет по биологично разнообразие.


Прочетете още:

Малки и средни фирми вече могат да получават кредити без обезпеченияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024