Снимка: © Getty Images

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев уволни директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство в защитена зона. 

Става въпрос за местността „Каваците“ - с двата къмпинга „Смокиня“ и „Веселие“.

„На 9 април, в края на мандата си, Емил Димитров (б.а. - бившият министър на околната среда) подписва заповед, с която изненадващо отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Веселие" и "Смокиня". На практика, въвежда изключения, които се сещате как могат да се използват. Тя дава и възможност на всеки, който реши, да влиза вътре с техника", каза Личев на брифинг.

"Днес отмених заповедта като нищожна и уволних лицето Детелина Иванова като негодно да управлява интересите на суверена за околната среда и водите. Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците". Днес направих едно добро дело за България“, добави служебният министър.

Заповедта за защитената територия в района на „Каваците“ е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС. По думите на настоящия състав на МОСВ – Емил Димитров е отворил вратичка за строителни действия и е определил плажната ивица да бъде изключена от режима на опазването, със съдействието на Иванова. 

Тя смятала, че са се натрупали "нови фактически обстоятелства", които изисквали промяна. Според министерството - "новите обстоятелства" са незаконни обекти, които трябвало да се узаконят.

Преди няколко седмици на „Смокиня“ се появи багер, който поставяше „бетонни пети“ в пясъка като основа за изграждане на бар. Обяснението на концесионера Иван Алексиев беше, че се извършват монтажни работи, а не строителство.

„Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - уволнявам ги веднага“, заяви Личев.

Министърът съобщи още, че се обособяват три нови защитени зони по Черноморието. Ще бъде възстановен и Националният съвет по биологично разнообразие.


Прочетете още:

Малки и средни фирми вече могат да получават кредити без обезпеченияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство