В 10-ия ден на протестите: Нов случай на полицейско насилие разгневи американците Снимка: © Getty Images

Протестите в САЩ за спиране на полицейското насилие и за равни права на всички граждани, породени от смъртта на Джордж Флойд, не стихват вече десети пореден ден. Не само това – гражданин отново стана мишена на действията на силите на реда.

Двама полицаи от Бъфало, щата Ню Йорк, са били уволнени в четвъртък, след като в социалните мрежи се разпространи видео, на което събарят на земята 75-годишен мъж по време на протестите.

Мъжът, който не бе идентифициран от местните власти, е в тежко, но стабилно състояние, каза кметът Байрън Браун, цитиран от ABC и NBC.

Той съобщи, че отстраняването на полицаите от длъжност е станало, след като полицейският началник в града е подал жалба за разследване на инцидента. Браун не идентифицира служителите на реда, но каза, че е „дълбоко притеснен“ от инцидента.

Във видеото се вижда как 75-годишният мъж приближава голяма група офицери, за да им каже нещо. Полицаите му отвръщат с викове да отстъпи назад, преди един от тях да го събори на земята. Мъжът залита назад и пада по гръб, а секунди по-късно може да се забележи кръв до главата му.

Възрастният човек остава да лежи на земята, докато нито един от служителите на реда не му помага да се изправи.

Инцидентът е станал малко след 20:00 ч. в четвъртък – минути след началото на обявения полицейски час, съобщава филиалът на NBC в района – WGRZ.

Говорителят на полицейския департамент в Бъфало – Майк ДеДжордж съобщи пред ABC, че след като са прегледали видеото, веднага са започнали разследване.

От друг запис се вижда, че представители на реда грубо блъскат бягащи демонстранти в Ню Йорк - поне един от тях е бил повален със сила на земята.

Това се случва дни след като президентът Доналд Тръмп разпръсна мирните протестиращи пред Белия дом във Вашингтон, използвайки мобилизираната армия, която стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Проучване на ABC News/Ipsos показа, че две трети от гражданите – 66%, не одобряват реакцията на Тръмп след смъртта на Джордж Флойд. 32% от анкетираните американци одобряват реакцията на президента. Той мобилизира голяма част от армията и я изкара на улиците, за да спре размириците, като позволи на Националната гвардия да действа почти навсякъде, за да се справи със ситуацията.

Изследването е проведено на 3-4 юни, на английски и испански език сред случайно подбрани 706 пълнолетни лица, повечето от които чернокожи и испаноговорящи. Анкетьорите изчисляват 4,3 процента възможност за грешка.

Проблемът за Тръмп идва от факта, че едва 69% от поддръжниците на републиканската партия одобряват действията му, а това важи за 4% от демократите.

90% от чернокожите са против действията на президента. За справка – това важи за 59% от белокожите и 74% от латиносите.

В голямата си част протестите в четвъртък бяха мирни и без сериозни нарушения на обществения ред. Властите в Лос Анджелис и в столицата Вашингтон вдигнаха полицейския час.

В в Минеаполис снощи се състоя траурна церемония в памет на Джордж Флойд, предадоха NBC и CNN. Тя се проведе Северния централен университет и събра още стотици пред сградата.

„Не пандемията от коронавируса уби Джордж Флойд. Уби го добре познатата в САЩ пандемия от расизъм и дискриминация”, каза адвокатът на семейството на убития мъж Бен Кръмп.

Джордж Флойд ще бъде погребан на 8 юни в родния му град Хюстън, щата Тексас.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Защо американците протестират: Проблемът, описан в цифри

Сред хаоса в САЩ: Apple проследява и блокира всеки откраднат iPhone


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024