Снимка: © Село Градец / Wikipedia

Пандемията от Covid-19 в България отне най-малко 22 хиляди живота за година и половина, но все още има места, на които хората не вярват в съществуването на коронавируса. Такова е сливенското село Градец – там, където родилка почина от Covid-19 и загуби близнаците си.

Селото е едно от най-големите в област Сливен. По данни от юни 2020 г. - в него живеят над 4600 души. Почти цялата част от населението се състои от роми. От години населеното място изпитва липса на вода, не разполага с нормални пътища и адекватно здравно обслужване.

Живеещите в селото все още не вярват в заразата, въпреки че там е регистриран пандемичен взрив с десетки болни и починали. Единственият ваксиниран от е кметът Веселин Урумов, който търси помощ от полицията и жандармерията за спазване на мерките - пропускателен режим в магазините и маски на открито.

Той казва пред bTV, че е осигурил възможност РЗИ-Сливен да организира пункт за имунизации, но желаещи няма. „Ситуацията в Градец е много сериозна. Има недоверие в хората, те не вярват в болестта. Днес ги е страх, утре ги е страх, другиден им минава страха. Има голямо недоверие към ваксините и не мога да го променя“, заявява Урумов.

„Не вярват, разбирате ли? Въпреки това, което се случва, не вярват“, добавя той и казва, че всеки, който желае да се имунизира, може да го направи в кметството.

Само в семейството на 28-годишната родилка има четири жертви на коронавирусна инфекция – освен нея и близнаците ѝ, седмица по-рано от заразата умира нейната свекърва. Първоначално родилката имала леки оплаквания от болестта, но отказала да бъде хоспитализирана. Прибрала се у дома, но по-късно състоянието ѝ се влошило. Въпреки опитите на лекарите да я спасят, тя не оцелява.

Медиците правят спешно цезарово сечение, но бебетата са с тегло 500 грама всяко и също не успяват да оцелеят.

Въпреки всичко Иван Иванов от селото казва: „Няма такова нещо – масово да има зарази. Няма Covid, има само някои отделни хора, които се разболяват, то си е обикновена настинка“.

Близките на починалите са в шок, но не искат ваксини. „На кого да вярвам, аз нямам представа на кого да вярвам“, казва Христо Стефанов пред камерата на bTV.

„След като полицията и жандармерията си тръгнат, се продължава по стария начин – със свършването на контрола, свършва всичко. Не може да имаме полицай за всеки човек“, заявява кметът Урумов.

Сливен е в тъмночервената област по заболеваемост с 583 заразени на 100 хиляди души от населението в рамките на последните две седмици.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект