В 4-хилядното село, където родилка почина от Covid, все още не вярват в коронавируса Снимка: © Село Градец / Wikipedia

Пандемията от Covid-19 в България отне най-малко 22 хиляди живота за година и половина, но все още има места, на които хората не вярват в съществуването на коронавируса. Такова е сливенското село Градец – там, където родилка почина от Covid-19 и загуби близнаците си.

Селото е едно от най-големите в област Сливен. По данни от юни 2020 г. - в него живеят над 4600 души. Почти цялата част от населението се състои от роми. От години населеното място изпитва липса на вода, не разполага с нормални пътища и адекватно здравно обслужване.

Живеещите в селото все още не вярват в заразата, въпреки че там е регистриран пандемичен взрив с десетки болни и починали. Единственият ваксиниран от е кметът Веселин Урумов, който търси помощ от полицията и жандармерията за спазване на мерките - пропускателен режим в магазините и маски на открито.

Той казва пред bTV, че е осигурил възможност РЗИ-Сливен да организира пункт за имунизации, но желаещи няма. „Ситуацията в Градец е много сериозна. Има недоверие в хората, те не вярват в болестта. Днес ги е страх, утре ги е страх, другиден им минава страха. Има голямо недоверие към ваксините и не мога да го променя“, заявява Урумов.

„Не вярват, разбирате ли? Въпреки това, което се случва, не вярват“, добавя той и казва, че всеки, който желае да се имунизира, може да го направи в кметството.

Само в семейството на 28-годишната родилка има четири жертви на коронавирусна инфекция – освен нея и близнаците ѝ, седмица по-рано от заразата умира нейната свекърва. Първоначално родилката имала леки оплаквания от болестта, но отказала да бъде хоспитализирана. Прибрала се у дома, но по-късно състоянието ѝ се влошило. Въпреки опитите на лекарите да я спасят, тя не оцелява.

Медиците правят спешно цезарово сечение, но бебетата са с тегло 500 грама всяко и също не успяват да оцелеят.

Въпреки всичко Иван Иванов от селото казва: „Няма такова нещо – масово да има зарази. Няма Covid, има само някои отделни хора, които се разболяват, то си е обикновена настинка“.

Близките на починалите са в шок, но не искат ваксини. „На кого да вярвам, аз нямам представа на кого да вярвам“, казва Христо Стефанов пред камерата на bTV.

„След като полицията и жандармерията си тръгнат, се продължава по стария начин – със свършването на контрола, свършва всичко. Не може да имаме полицай за всеки човек“, заявява кметът Урумов.

Сливен е в тъмночервената област по заболеваемост с 583 заразени на 100 хиляди души от населението в рамките на последните две седмици.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023