Снимка: © Getty Images

Новите случаи на коронавирус в България са осем, като общият им брой стана 346, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той каза, че има още нови изписани пациенти – един от "Александровска", един от "Пирогов" и един от Бургас. Броят на изписаните в цялата страна, след като са дали по две отрицателни проби, е 14 души.

Всички нови установени пациенти с положителни проби са в София и така в столицата общият брой заболели стана общо 214.

"Един от новите случаи е в "Александровска" - колега на 69 години, в "Св. Анна" има заразен пациент на 61 години, както и 6 амбулаторни регистрирани. От амбулаторните - единият мъж се е завърнал от Испания през Германия. От Германия е дал положителна проба и вече е със симптоматика", каза ген. Мутафчийски. 

"От всички заразени у нас 125 са на болнично лечение, 13 са интубирани в интензивен сектор. Общият брой на жертвите е 8. Средната възраст на починалите доста се снижи – 66 години“, обяви ген. Мутафчийски и добави, че 17 човека от медицински персонал са заразени.

До 27 март смъртните случаи вследствие на Covid-19 у нас бяха три, но вече са 8, стана ясно в неделя сутрин. Късно в събота 74-годишна жена почина в Благоевград, а днес същото се случи и с 53-годишната ѝ дъщеря.

"От началото на разпространението на заразата у нас са направени 7000 проби, само днес има 276. Процесът още не е завършил. Над 300 ще бъдат взети днес", каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Той предупреди, че младите не са застраховани от болестта и от усложнения вследствие на Covid-19. Даде пример с 37-годишен пациент, който е интубиран в столичната болница "Св. Анна" и се намира в тежко състояние.

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб ще провежда ежедневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа. Промяната ще даде възможност да се предоставя информация на медиите в реално време още в ранните часове на деня, като се обобщава и динамиката на ситуацията от изминалото денонощие.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат