Снимка: © Getty Images

Властите в провинция Берлин наложиха временна забрана за имунизиране на хората под 60-годишна възраст с ваксината на AstraZeneca срещу коронавирусна инфекция.

Дилек Калайджи, която отговаря за здравеопазването в германската столица, посочва, че спирането на ваксинирането е предпазна мярка заради нови данни за страничните ефекти от препарата.

Две от най-големите болници в Берлин - Charité и Vivantes - обявиха малко по-рано във вторник, че прекратяват ваксинациите за жени под 55-годишна възраст заради съмнения за нежелани ефекти сред по-млади пациентки в Германия.

"От гледна точка на Charité тази мярка е необходима, защото междувременно станаха ясни още случаи на образуване на съсиреци в мозъчните кръвоносни съдове", казва говорителката на университетската клиника Мануела Цингл.

Тя подчертава, че в Charité досега няма нито един случай на усложнения след ваксиниране с AstraZeneca, но временното спиране на имунизациите се налага като предохранителна мярка, докато се изчакат окончателни резултати за безопасността.

До този момент в Charité са поставени около 16 000 дози ваксини на персонала, като по-голямата част от тях са от производителя AstraZeneca.

Spiegel цитира данни на експерта по ваксини Лейф Ерик Зандер от Charité, според когото случаите на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка нарастват и засягат предимно една определена група от населението - жени до 60-годишна възраст. Зандер препоръчва иРНК-алтернативите за хората от засегнатата група, тъй като при тях не се наблюдават чести усложнения.

До момента в Германия са установени 31 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка при хора, имунизирани с AstraZeneca, според данни на института "Паул Ерлих", цитирани от Spiegel. Тромбоцитопения е установена при 19 души. В 9 от тези случаи изходът е бил фатален.

С изключение на двама пациенти (мъже на 36 и 57 г.) - всички засегнати от редкия страничен ефект са жени на възраст от 20 до 63 г.

Тези инциденти са засечени на база на данните от общо поставени 2,7 милиона първи дози и 767 втори дози от AstraZeneca.


Франция направи пълен обрат за AstraZeneca: Ще се поставя само на хора над 55 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена