В Берлин спират имунизациите с AstraZeneca при хора под 60 г. Снимка: © Getty Images

Властите в провинция Берлин наложиха временна забрана за имунизиране на хората под 60-годишна възраст с ваксината на AstraZeneca срещу коронавирусна инфекция.

Дилек Калайджи, която отговаря за здравеопазването в германската столица, посочва, че спирането на ваксинирането е предпазна мярка заради нови данни за страничните ефекти от препарата.

Две от най-големите болници в Берлин - Charité и Vivantes - обявиха малко по-рано във вторник, че прекратяват ваксинациите за жени под 55-годишна възраст заради съмнения за нежелани ефекти сред по-млади пациентки в Германия.

"От гледна точка на Charité тази мярка е необходима, защото междувременно станаха ясни още случаи на образуване на съсиреци в мозъчните кръвоносни съдове", казва говорителката на университетската клиника Мануела Цингл.

Тя подчертава, че в Charité досега няма нито един случай на усложнения след ваксиниране с AstraZeneca, но временното спиране на имунизациите се налага като предохранителна мярка, докато се изчакат окончателни резултати за безопасността.

До този момент в Charité са поставени около 16 000 дози ваксини на персонала, като по-голямата част от тях са от производителя AstraZeneca.

Spiegel цитира данни на експерта по ваксини Лейф Ерик Зандер от Charité, според когото случаите на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка нарастват и засягат предимно една определена група от населението - жени до 60-годишна възраст. Зандер препоръчва иРНК-алтернативите за хората от засегнатата група, тъй като при тях не се наблюдават чести усложнения.

До момента в Германия са установени 31 случая на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка при хора, имунизирани с AstraZeneca, според данни на института "Паул Ерлих", цитирани от Spiegel. Тромбоцитопения е установена при 19 души. В 9 от тези случаи изходът е бил фатален.

С изключение на двама пациенти (мъже на 36 и 57 г.) - всички засегнати от редкия страничен ефект са жени на възраст от 20 до 63 г.

Тези инциденти са засечени на база на данните от общо поставени 2,7 милиона първи дози и 767 втори дози от AstraZeneca.


Франция направи пълен обрат за AstraZeneca: Ще се поставя само на хора над 55 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024