В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Вътрешната опозиция в БСП се обедини срещу Корнелия Нинова и привлече на своя страна някои от до вчера най-близките хора на председателката на партията, която подаде оставка заради "катастрофалния" (както самата тя го нарече) резултат на проведените миналата неделя парламентарни избори.

Вследствие на неочакваното прегрупиране Атанас Зафиров е избран за временно изпълняващ длъжността председател на БСП.

Въпреки че Зафиров досега беше заместник на лидерката, след вота на 9 юни и той се обърна срещу нея.

Зафиров е зам.-председател на партията по коалиционна политика и народен представител в шест парламента.

Георги Свиленски - също заместник на Нинова, нарече колегата си и още няколко човека от ръководството, които бързо смениха курса, "превратаджии". Наред със Зафиров, другите, които смениха отбора, са Кристиан Вигенин (избран за евродепутат) и Владимир Москов - кмет на Гоце Делчев.

В опит да избегне възможността властта да отиде в обявилите се срещу нея съпартийци - по устав при оттегляне на лидера, един от заместниците му поема ръководната функция – ден преди Националния съвет в събота Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на партията. По думите на Свиленски това е станало, след като част от Изпълнителното бюро на БСП се е присъединило открито към искащите извънреден пленум.

В събота Националният съвет на партията не само че бламира Корнелия Нинова по всички възможни линии, но е предложил и да ѝ се наложи наказание, така че в продължение на една година тя и заместникът ѝ Георги Свиленски да не могат да се кандидатират за партийни постове.

В крайна сметка това не е прието, но е решено, че ще се преразгледат всички санкции, наложени на членове на БСП през последните 2 години. Това е периодът, в който от социалистическата партия бяха изключени Кирил Добрев, Петър Витанов - евродепутат, председателката на форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова, политологът Валери Жаблянов и други.

Предложението за изключването им тогава направи Таско Ерменков в тандем с Атанас Зафиров - към днешна дата и двамата в опозиция на Нинова. Друг от кръга на Нинова, който също е взел бърз завой, е журналистът Александър Симов. Той беше и кандидат за евродепутат, но не спечели мандат.

Още едно решение от съботния ден е, че за председател на парламентарната група на БСП е избран организационният секретар Борислав Гуцанов - депутат от Варна, който преди години беше предложил БСП да не издига кандидат за кмет на града, а да застане зад Костадин Костадинов от "Възраждане". Ходът с Гуцанов също е действие срещу Нинова и нейната идея за председател на групата в Народното събрание да се определи Георги Свиленски.

За зам.-председател на парламента e номиниран бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев.

Огромен скандал през целия ден е горял около депутатското място на Калоян Методиев. В него са се включили и от младежката организация на партията, които са лепили плакати "СДС няма място в БСП".

Методиев настина в миналото е бил председател на младежкото СДС, но е близък до Корнелия Нинова, като на последните избори беше кандидатиран от гражданската квота на партията.

Националният съвет на левицата днес обаче излезе с решение, че той трябва да напусне парламента. Тъй като това е по-скоро пожелателно мислене, отколко нещо, което е от компетентността на което и да е партийно тяло, в крайна сметка, ако Методиев не се оттегли сам, е решено, че той няма да бъде част от парламентарната група.

Методиев влиза в парламента, благодарение на решението на Нинова да му отстъпи своето място в столичния 25-и МИР и да влезе от Благоевград. Това ѝ действие е в разрез с решението на Изпълнителното бюро бившата лидерка да влезе в парламента от София.

Ако Методиев все пак остане в НС като независим депутат, групата на БСП ще има 18 души.

„С днешното заседание, т.нар. преврат, върна колективното начало на партията и противно на всички изписани лъжи, не е имало форма на реваншизъм, рязане на глави и т.н. Всички решения бяха взети с мнозинство от над 100 гласа”, коментира накрая новият служебен лидер на БСП Атанас Зафиров.

Според него важните неща от днешното заседание са, че БСП започва пълен цикъл от избори, които ще приключат с конгрес през ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024