В БСП пламна скандал заради Ваня Григорова и "Левицата", Нинова беше бламирана Снимка: © Булевард България

Ръководството на БСП около Корнелия Нинова и софийската организация на партията се оказаха в открит конфликт заради местните избори в София.

2 септември беше датата, на която кандидатурата на Ваня Григорова трябваше формално да бъде утвърдена от БСП-София - номинация, зад която вече се образува и коалиция с "Левицата" и още няколко русофилски организации като партиите на Николай Малинов, Волен Сидеров и Александър Томов.

БСП-София са преговаряли и с "Възраждане", и с ИТН, и с "Български възход" за подкрепа на Григорова - Костадин Костадинов вече издигна свой кандидат за кмет, а с ИТН и партията на Стефан Янев не се стигнало до "вариант за политическо взаимодействие", както съобщава БТА.

Досега обаче Корнелия Нинова не е дала каквато и да е оценка на избора на Григорова за кандидат, а договорките за разпределението на листата за общински съветници между БСП и коалиционните партньори са атакувани от централното управление на партията.

В. "Сега" разказва за сериозни спорове между столичната структура и хора от нивото на Георги Свиленски и Корнелия Нинова за това колко места в листата са реално избираеми и къде би трябвало да се позиционират кандидатите от гражданска или партньорска квота.

От изказванията става ясно, че БСП-София се е съгласила за отстъпване на шестото място в листата на "Левицата", без обаче да е ясно кой ще е кандидатът за тази позиция.

Свиленски се е възпротивил и е препоръчал по-малките играчи в кампанията да се борят за влизане в СОС от 9-о място, при положение че прогнозата му е БСП да вкара скромна бройка от 5-7 души.

В момента БСП има 15 общински съветници и е втора по големина група след ГЕРБ.

Почти всички видни кадри на "Левицата" са бивши министри и депутати от времето на Тройната коалиция, които бяха изгонени или напуснаха БСП заради война с Корнелия Нинова.

Градската конференция обаче е гласувала "за" преотстъпване на шестото място на коалиционни партньори, както и още две по-крайни позиции на хора от гражданска квота.

"Сега" посочва още, че лично Нинова се е намесила и е дала пример с това, че кандидатите от извънпартийната квота може да нанесат вреди на организацията.

"Личната ѝ грешка", както Нинова е признала, е издигането на Явор Божанков за водач на листа. Депутатът напусна групата на БСП още в 48 Народно събрание със скандал и сега е част от групата на ПП-ДБ.

Несъгласие е имало и по въпроса дали Ваня Григорова да е едновременно и водач на листата, и кандидат за кмет. От изпълнителното бюро са настоявали председателят на БСП-София Иван Таков да бъде на челната позиция, а Григорова - втора, така че той да "мобилизира партията".

Пленумът на градската организация обаче е приел, че Ваня Григорова ще води листата с общински съветници със 101 гласа "За" и 21 "Против".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024