В Германия се питат как се стигна до "апокалипсиса" с акваруима в хотел "Радисън" Снимка: © Getty Images

Можеше да е сцена от филм на Франсис Фрод Копола, но не е. В петък - дори не 13-и - 16-метров аквариум във формата на цилиндър - най-големият от този тип в света, падна и изсипа един милион литра вода във фоайето на хотел "Радисън" на ул. "Карл Лиебкнехт" в Берлин.

Огромната вълна от солена вода отнася със себе си маси, столове и врати и се разлива на улицата, носейки стотици мъртви риби.

Двама души са леко ранени при инцидента. Стотици изплашени гости на хотела започват да се евакуират, бягайки с куфарите си на колела към автобусите, осигурени от общината. "Можете да усетите страха им", пише "Sued Deutsche Zeitung" в свой репортаж по темата.

Aquadom е най-големият висящ аквариум в света - или по-скоро "беше". Инсталиран е през 2003 г. с обещанията за пълна безопасност на конструкцията. Вътре в него дори е разположен асансьор.

Почти всички от 1500-те риби измират при инцидента, като пожарникарите на Берлин все пак успяват да спасят някои от по-малките морски екземпляри.

Новината е навсякъде в медиите по всички краища на света - New York Times, BBC, Le Parisien, Al Jazeera. Кметицата на Берлин Франциска Гифи, която пристига на мястото вчера с екипи за спешна помощ, коментира пред Spiegel: „Това е невероятно, изглежда като след цунами. Ако имаше хора, днес щяхме да скърбим за безброй смъртни случаи“, казва тя. "Хората нямаше да имат шанс".

За късмет, докато аквариумът пада, гостите в хотела спят. Заедно с персонала става въпрос за близо 400 души. Гледката пред очите им е като след атентат.

Пожарната изключва веднага електричеството в сградата, за да предотврати токови удари в наводнените сутерени. Водоснабдяването също е спряно, за да не може да изтича допълнителна вода през разрушените тръби. С екип от кучета първите спасителни сили претърсват приземния етаж на хотела за затрупани хора.

В следващите часове експерти проверяват дали сградата е стабилна, защото изтичащата маса вода може да е я повредила така, че да трябва да бъде спешно укрепена. В същата сграда се намират и експонати от музея на ГДР. Засега няма информация за щети там.

Аквариумът е голяма атракция не само за гостите в хотела. Разположен на най-доброто място в столицата на Германия между Острова на музеите и "Александерплац", той привлича много туристи, но и училищни класове и семейства.

В Берлин никой не иска да мисли какво би се случило, ако инцидентът бе станал в оживен момент.

Берлин - Аквадом

Aquadom е бил основно ремонтиран по време на пандемията през 2019 г. и 2020 г. и отваря това лято.

Инцидентът с Aquadom не е прецедент. През 2012 г. в търговски център в Шанхай, Китай, се счупи стъклото на открит аквариум с акули и рани 16 души, припомня Sued Deutsche Zeitung.

През 1997 г. се пука стъклото на аквариум с акули в Сидни, една жена е пострадала, а експерти констатират, че то е било твърде тънко.

За момента основната версия на разследващите е "умора" на материала. Аквариумът е от плексиглас. Американска фирма, която през 2002 г. е работила по корпуса на аквариума, ще изпрати екип, който да опита да установи какво се е случило.

Организацията за защита на правата на животните Peta реагира на инцидента и разкритикува отглеждането на риби в аквариуми: „Тази причинена от хората трагедия показва, че аквариумите не са безопасно място за рибите и други морски животни.“ От Peta призовават Aquadom да не бъде реконструиран, както и да се направи мемориал за рибите, загинали при инцидента.

Сред 1500-те риби в Берлин е имало акули и скатове. Към аквариума има пречиствателна станция, също лаборатория и рибовъдно стопанство в сутерена. Вътрешен ветеринарен лекар наблюдава рибите, следи се температурата на водата и налягането.
Техници обикалят съоръжението всеки ден и оглеждат за пукнатини.

Конструкцията на огромния басейн е преградена със стъкло, така че да няма пряк физически контакт с посетителите. Към това има и постоянно видеонаблюдение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024