Свирепи горски пожари унищожиха хиляди декари земя в Южна Европа през лятото на 2021, включително и в България, а последиците са наистина жестоки. Една от страните, които попаднаха в капана на природните стихии, е Италия, а там за основен виновник са определяни местните престъпни организации.

Една от най-големите горещи вълни през последните десетилетия предизвика огромни огнища в Гърция, Кипър, Турция и България - у нас двама служители на горското стопанство в Сандански загинаха при опит да изгасят един от пожарите.

В Италия загинаха най-малко петима души и милиони диви животни. И докато за всички е ясно, че климатичните промени и слабото управление на горските площи са двата основополагащи фактора за бедствията, активисти за опазване на околната среда, фермери и неправителствени организации заподозряха намеса на дългата на ръка на италианската мафия.

Климатът или хората? Кой носи вината за горските пожари

Според тях – възможните причини за палеж са доходоносните договори за залесяване и изграждане на соларни панели на мястото на изгорените гори, пише Politico.

Докато Италия се възползва от първия транш на Европейската комисия за възстановяване след пандемията, криминалните организации опитват да се възползват от насочените към страната средства за „зелен преход“.

Пожарите на Апенините са се разпространили на площ от 120 хиляди хектара. По-голяма част от щетите са нанесени върху националните паркове, включително Аспромонте, чиято букова гора е защитен обект от ЮНЕСКО. Според съюза на фермерите Колдирети – паркът в Калабрия ще се нуждае от поне 15 години, за да бъде възстановен.

Около 70% от пожарите са предизвикани от човешка дейност, според министъра по зеления преход на Италия Роберто Чинголани. Само 2% от тях са резултат на естествени природни явления като гръмотевиците. В повечето случаи огнищата са „злонамерено разпалвани“, каза той пред парламента по-рано през август.

Хората, които могат да извлекат полза от пожарите, а и в миналото са го правили, са собствениците на частни компании с противопожарни хеликоптери и самолети, както и тези, стремящи се да преобразят горската земя в пасища. През 2000 г. е приет закон, който забранява трансформирането на горски площи в пасища в рамките на 15 г. след пожар, с цел да се избегне последният сценарий.

Въпреки че никога не е имало обстойно вътрешно разследване, „ръката на мафията“ е заподозряна за предизвикването на горски пожари вече много дълго време, пише Politico. Причината е строгият контрол, който организираните престъпни групи осъществяват над териториите си и използването на огън като инструмент за изнудване и сплашване, включително в споровете за земя.

Учените казват, че глобалното затопляне прави горещите вълни по-интензивни и чести, което предразполага и към повече пожари, но високите температури не са достатъчни за разпалване на огнище. При положение че 80% от пожарите и 55% от престъпленията, свързани с горски пожари, са в региони, където мафията има силни позиции, не е изненада, че местните са заподозрели именно криминалните организации.

"Код червено за човечеството": ООН предупреди за "необратими" ефекти от климатичните промени

„Твърденията, че огънят е дошъл само от природата, от липсата на добро управление или от пиромани, не са достоверни. Колко пиромани може да има тук?“, пита Енрико Фонтана – един от лидерите на НПО за опазване на околната среда „Legambiente“. „Да унищожаваш естествения хабитат на животните по този начин, означава, че изобщо не ти пука за природата, което е характерно за тези криминални организации“.

Винченцо Линарело – фермер и говорител на организацията Goel, която е заела позиция срещу мафията в Калабрия, смята, че е невъзможно „Ндрангента“ да няма общо с пожарите. „Намерението да се изгори Аспромонте не може да се случи без тяхното знание или съгласие“, твърди той.

Линарело казва, че най-голямата цел на мафията вероятно са обществените средства за проекти за залесяване.

Две големи разследвания в Калабрия разкриха, че мафиотски кланове са се инфилтрирали в горската индустрия – най-вече там, където се подписват договори за дървен материал и енергийни инсталации.

„Ндрангента“ се е концентрирала върху идващите от ЕС средства за „зелен преход“, казва още Линарело. „Горите, природата и биоразнообразието са огромното съкровище на този регион. Те са уникални за цяла Европа и могат да повишат туризма, развитието и просперитета. Изгарянето им е най-глупавият акт“.

Друга теория е, че криминалните организации искат да печелят пари чрез отдаване под наем на слънчеви панели, поставени на мястото на изгорените гори.

Антимафиотската комисия в Сицилия разследва сигнали на няколко собственици на земя, които заявяват, че пожарите започнали, след като отказали да продадат площите си на фирми в тази сфера.

„Призоваваме всички хора от Калабрия, които живеят в засегнатите райони, да говорят сега. Няма време за страх и мълчание“, призовават от организация Goel.

Миналата година полицията е арестувала 18 души във връзка с горските пожари, след като е получила сигнали за общо 500.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023