Десетки жертви и изпепелени къщи - това представлява резултатът от горските пожари, които тормозят Гърция, Северна Македония, Турция, Алжир, Италия и Кипър през лятото на 2021 г. България също не беше подмината от бедствието, а двама служители на горското стопанство в Сандански загинаха при опит да изгасят едно от огнищата.

Средиземноморието и Балканите не са единствените региони, подложени на изпитания - дори в Сибир и Канада бяха регистрирани мащабни поражения от пожари, посочва CNN в свой анализ.

Обяснението за този проблем сблъсква две различни групи. Някои от правителствените ръководители в засегнатите страни подчертават вината на хората, които умишлено или несъзнателно подпалват огньове, без да могат да ги контролират.

Други обаче прехвърлят отговорността за последиците на климатичните промени - а това кара мнозина от гражданите да критикуват управляващите, че се опитват да прикрият собственото си бездействие.

Точно това се случва в Гърция, където в последния месец избухнаха над 500 пожара, хиляди души бяха евакуирани от домовете си, а страната се принуди да търси помощ от ЕС, Израел, Швейцария и Великобритания, за да може да овладее стихията.

Правителството на Кириакос Мицотакис е обвинявано в това, че е неподготвено за справяне с кризата и че е подценявало нуждата от адекватно управление на горските стопанства - докато не е станало твърде късно.

Мицотакис също опита да обясни размера на бедствието с последствията от климатичните промени, но след общественото недоволство уточни, че това "не е извинение или алиби". Премиерът на Гърция казва, че правителството е положило всички възможни човешки усилия, но "в много случаи това не е достатъчно при неравната битка с природата".

Причините за избухването на горски пожари са различни, но ако климатичните промени имат роля, тя е в това, че допринасят за по-голямата честота на инцидентите, по-големия мащаб и появата им на места, които не са свикнали с подобни събития.

Това е мнението на Хикмет Йозтюрк, специалист по горите към Турската фондация за борба с ерозията на почвите, цитиран от CNN.

Той посочва, че макар 95% от пожарите в Турция да са предизвикани от човешка намеса, промените в климата правят овладяването на разпространението на огъня все по-трудно.

Регионът е с висок риск от летни пожари заради сухото и горещо време. Югоизточна Европа отчита почти рекордни температури през юли 2021 г., а извънредните горещини продължават и през август. В сряда Сицилианската агорметеорологична информационна служба обяви, че е отчела 48,8 градуса по Целзий в Сиракуза (ако данните им бъдат потвръдени, това ще е най-високата измерена температура за континента).

Последният доклад на Международния панел по климатичните промени към ООН изброява 38 метеорологични условия, заради които горските пожари стават все по-често явление в Европа през изминалия век.

"Код червено за човечеството": ООН предупреди за "необратими" ефекти от климатичните промени

Колкото по-продължителни са горещините, толкова повече растителността се изсушава и повишава риска от разгаряне при инцидент с огън. Това усложнява и работата на пожарникарите на терен.

Умишлените палежи са причината за някои от най-опустошителните бедствия в миналото. В Амазония земеделците и дървопреработвателите отдавна са обвинявани за това, че нарочно подпалват горски площи, за да освободят терени за пасища и ниви. Други тежки пожари избухват заради неподдържана електрическа инфраструктура или заради безотговорно поведение на туристи.

В повечето случаи - човешката намеса съвсем не се изчерпва с изхвърлянето на запалена цигара или кибритена клечка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024