Десетки жертви и изпепелени къщи - това представлява резултатът от горските пожари, които тормозят Гърция, Северна Македония, Турция, Алжир, Италия и Кипър през лятото на 2021 г. България също не беше подмината от бедствието, а двама служители на горското стопанство в Сандански загинаха при опит да изгасят едно от огнищата.

Средиземноморието и Балканите не са единствените региони, подложени на изпитания - дори в Сибир и Канада бяха регистрирани мащабни поражения от пожари, посочва CNN в свой анализ.

Обяснението за този проблем сблъсква две различни групи. Някои от правителствените ръководители в засегнатите страни подчертават вината на хората, които умишлено или несъзнателно подпалват огньове, без да могат да ги контролират.

Други обаче прехвърлят отговорността за последиците на климатичните промени - а това кара мнозина от гражданите да критикуват управляващите, че се опитват да прикрият собственото си бездействие.

Точно това се случва в Гърция, където в последния месец избухнаха над 500 пожара, хиляди души бяха евакуирани от домовете си, а страната се принуди да търси помощ от ЕС, Израел, Швейцария и Великобритания, за да може да овладее стихията.

Правителството на Кириакос Мицотакис е обвинявано в това, че е неподготвено за справяне с кризата и че е подценявало нуждата от адекватно управление на горските стопанства - докато не е станало твърде късно.

Мицотакис също опита да обясни размера на бедствието с последствията от климатичните промени, но след общественото недоволство уточни, че това "не е извинение или алиби". Премиерът на Гърция казва, че правителството е положило всички възможни човешки усилия, но "в много случаи това не е достатъчно при неравната битка с природата".

Причините за избухването на горски пожари са различни, но ако климатичните промени имат роля, тя е в това, че допринасят за по-голямата честота на инцидентите, по-големия мащаб и появата им на места, които не са свикнали с подобни събития.

Това е мнението на Хикмет Йозтюрк, специалист по горите към Турската фондация за борба с ерозията на почвите, цитиран от CNN.

Той посочва, че макар 95% от пожарите в Турция да са предизвикани от човешка намеса, промените в климата правят овладяването на разпространението на огъня все по-трудно.

Регионът е с висок риск от летни пожари заради сухото и горещо време. Югоизточна Европа отчита почти рекордни температури през юли 2021 г., а извънредните горещини продължават и през август. В сряда Сицилианската агорметеорологична информационна служба обяви, че е отчела 48,8 градуса по Целзий в Сиракуза (ако данните им бъдат потвръдени, това ще е най-високата измерена температура за континента).

Последният доклад на Международния панел по климатичните промени към ООН изброява 38 метеорологични условия, заради които горските пожари стават все по-често явление в Европа през изминалия век.

"Код червено за човечеството": ООН предупреди за "необратими" ефекти от климатичните промени

Колкото по-продължителни са горещините, толкова повече растителността се изсушава и повишава риска от разгаряне при инцидент с огън. Това усложнява и работата на пожарникарите на терен.

Умишлените палежи са причината за някои от най-опустошителните бедствия в миналото. В Амазония земеделците и дървопреработвателите отдавна са обвинявани за това, че нарочно подпалват горски площи, за да освободят терени за пасища и ниви. Други тежки пожари избухват заради неподдържана електрическа инфраструктура или заради безотговорно поведение на туристи.

В повечето случаи - човешката намеса съвсем не се изчерпва с изхвърлянето на запалена цигара или кибритена клечка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти