Десетки жертви и изпепелени къщи - това представлява резултатът от горските пожари, които тормозят Гърция, Северна Македония, Турция, Алжир, Италия и Кипър през лятото на 2021 г. България също не беше подмината от бедствието, а двама служители на горското стопанство в Сандански загинаха при опит да изгасят едно от огнищата. 

Средиземноморието и Балканите не са единствените региони, подложени на изпитания - дори в Сибир и Канада бяха регистрирани мащабни поражения от пожари, посочва CNN в свой анализ.

Обяснението за този проблем сблъсква две различни групи. Някои от правителствените ръководители в засегнатите страни подчертават вината на хората, които умишлено или несъзнателно подпалват огньове, без да могат да ги контролират. 

Други обаче прехвърлят отговорността за последиците на климатичните промени - а това кара мнозина от гражданите да критикуват управляващите, че се опитват да прикрият собственото си бездействие. 

Точно това се случва в Гърция, където в последния месец избухнаха над 500 пожара, хиляди души бяха евакуирани от домовете си, а страната се принуди да търси помощ от ЕС, Израел, Швейцария и Великобритания, за да може да овладее стихията. 

Правителството на Кириакос Мицотакис е обвинявано в това, че е неподготвено за справяне с кризата и че е подценявало нуждата от адекватно управление на горските стопанства - докато не е станало твърде късно. 

Мицотакис също опита да обясни размера на бедствието с последствията от климатичните промени, но след общественото недоволство уточни, че това "не е извинение или алиби". Премиерът на Гърция казва, че правителството е положило всички възможни човешки усилия, но "в много случаи това не е достатъчно при неравната битка с природата". 

Причините за избухването на горски пожари са различни, но ако климатичните промени имат роля, тя е в това, че допринасят за по-голямата честота на инцидентите, по-големия мащаб и появата им на места, които не са свикнали с подобни събития. 

Това е мнението на Хикмет Йозтюрк, специалист по горите към Турската фондация за борба с ерозията на почвите, цитиран от CNN.

Той посочва, че макар 95% от пожарите в Турция да са предизвикани от човешка намеса, промените в климата правят овладяването на разпространението на огъня все по-трудно. 

Регионът е с висок риск от летни пожари заради сухото и горещо време. Югоизточна Европа отчита почти рекордни температури през юли 2021 г., а извънредните горещини продължават и през август. В сряда Сицилианската агорметеорологична информационна служба обяви, че е отчела 48,8 градуса по Целзий в Сиракуза (ако данните им бъдат потвръдени, това ще е най-високата измерена температура за континента). 

Последният доклад на Международния панел по климатичните промени към ООН изброява 38 метеорологични условия, заради които горските пожари стават все по-често явление в Европа през изминалия век.

"Код червено за човечеството": ООН предупреди за "необратими" ефекти от климатичните промени

Колкото по-продължителни са горещините, толкова повече растителността се изсушава и повишава риска от разгаряне при инцидент с огън. Това усложнява и работата на пожарникарите на терен.

Умишлените палежи са причината за някои от най-опустошителните бедствия в миналото. В Амазония земеделците и дървопреработвателите отдавна са обвинявани за това, че нарочно подпалват горски площи, за да освободят терени за пасища и ниви. Други тежки пожари избухват заради неподдържана електрическа инфраструктура или заради безотговорно поведение на туристи.

В повечето случаи - човешката намеса съвсем не се изчерпва с изхвърлянето на запалена цигара или кибритена клечка. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други