Съдът в Израел праща и ултраортодоксални в казармата Снимка: © Getty Images

Върховният съд на Израел задължи армията да започне да набира и ултраортодоксални мъже - студенти в религиозни семинарии, и сложи край на изключението, което позволяваше те да не подлежат на задължителна военна служба.

Против промяната на системата, действала с десетилия, са крайните ортодоксални партии в правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Двете такива формации смятат, че религиозното обучение е начин да бъде защитен народът на Израел и да бъдат запазени консервативните му традиции.

Очакванията са отпадането на изключенията до доведе до сериозен разрив между коалиционните партньори и дори до разпадане на кабинета и нови избори.

Критики дойдоха и от партията на Нетаняху "Ликуд". Оттам посочват, че "истинското решение на проблема на може да дойде от Върховния съд".

Наборната военна служба е задължителна за всички мъже и жени в Израел, които прекарват в армията съответно по две и по три години.

В решението си върховните магистрати посочват, че избирателната военна служба е нарушение на законите на страната, пред които всички нейни граждани са равни.

В него не се посочва колко ултраортодоксални мъже ще бъдат призовани в казармата, но според военните само тази година те могат да достигнат 3000.

Според анализатори общият брой на ултраортодоксалните мъже, които могат да бъдат записани във войската, е около 66 хиляди души.

Изключението студентите в специални религиозни семинарии да не подлежат на военна служба датира от 1949 г. - година, след като е създадена израелската държава.

Тогава те са около 400, но заради високите нива на раждаемост в тяхната общност, в момента делът им е около 12% от цялото население на страната.

В същото време около 13 000 ултраортодоксални мъже навършват пълнолетие и на теория стават годни за наборна военна служба, но по-голямата част от тях се записват в армията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024