Основна тема на разговор между хората в последните месеци става въпросът в какво да инвестираме пари. И това съвсем не е шега - последно водихме този разговор с приятели от плажа на Халкидики.

Депозитите вече не са средство дори и за запазване на спестявания - банките официално обявиха нулеви лихви по спестовни и депозитни продукти, а традиционният пазар на имоти е силно пренаселен, като цените гонят онези от 2008 година. Българската фондова борса така и не проработи като истинска борса с достатъчно варианти за инвестиране и също не е опция за много потребители.

С други думи, липсва това, което се нарича „инвестиционна алтернатива“. Хората масово започнаха да търсят начини да инвестират в акции на големи компании – Google, Apple и подобни, други търсят алтернативи на пазари като NASDAQ. Биткойните също са актуална тема.

Общото между всичко това обаче е, че за да инвестираш сериозно, са необходими стабилни познания по инвестиции, пазарни фундаменти, опит с технически анализи, следене на специализирани издания. Всичко останало е малко или повече хазарт, и като такъв, рисковете са неизбежни.


Където има риск, има и застраховка. В случая с инвестициите - такава могат да бъдат портфейлните инвестиции и/или взаимните фондове. За тези, които не са запознати - взаимните фондове представляват група инвеститори, чиито средства съвкупно се инвестират на капиталовите пазари от професионалисти, или напоследък - от роботи, които следят тенденциите на пазарите.

Като собственост на голям финансов конгломерат (KBC Group), ОББ има лесен достъп до първокласно ноу-хау в тази област. Банката предлага възможност да се сложат пари в Систематичен инвестиционен план (СИП), като условията по него са много гъвкави. От края на месец юни тази възможност вече е реалност и през мобилното приложение ОББ Мобайл.

Първо за начина на инвестиране. Това практически е месечен инвестиционен план. Сам определяте каква сума да влагате всеки месец и в каква валута. Можете (всичко това от телефона) да увеличавате или намалявате тази сума, да променяте датите, на които СИП тегли от сметката ви, да променяте самата сметка.

Идеята при създаването на продукта явно е била да се постигне най-добро потребителско преживяване, наред с чисто финансовите възможности, които схемата дава.

“Взаимните фондове са инструменти, които не са чак толкова нетрадиционни, доста потребители ги познават. Един от най-хубавите начини, по които може да спестява човек, е като си направи систематичен инвестиционен план, където с малки вноски да заделя пари в дългосрочен план, да натрупва суми”, казва Иван Димитров, портфолио мениджър на фондовете на ОББ Асет мениджмънт.

“Фондът представлява една кошница от подбрани предварително акции и облигации, което значително намалява риска за инвеститора, защото портфейлът е диверсифициран".

Цялото интервю с него можете да чуете в нашия подкаст.

От 7 години нагоре се смята за средносрочна и дългосрочна инвестиция. Аз препоръчвам от 10 години нагоре, защото това трябва да са спестявания за далечното бъдеще - за колежа на детето, за пенсиониране. Между 3 и 7 години е средносрочна инвестиция. За период между 1 и 3 години пазарът може да направи всякакви движения и вероятността човек да няма положителни резултати е по-голяма. СИП позволява постепенно натрупване на богатството".

СИП се базира на фонда ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран, който е подфонд на по-големия ОББ ЕкспертИйз. Портфейлът е балансиран, като при скала от едно до седем, където 1 е безрискова инвестиция, а седем – инвестиция с потенциална висока доходност, но и с голям риск, ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран е 4 – в средата на скалата.

Разбира се, както е нормално при такъв тип инвестиране, банката не се ангажира с конкретна доходност, но гарантира, че фондът се управлява професионално и по най-високи стандарти.

В момента глобален тренд в света са по-чисти, по-хуманни, по-екологични, глобални инвестиции, казва Иван Димитров.

Това, че инвестирате през мобилен телефон, ви дава предимството на проследяемостта - много лесно наблюдавате инвестицията си в развитие. Има и друг вариант, при който не ви се занимава да следите нещата в реално време. Тогава просто забравяте за процеса, защото банката има грижатa да тегли ежемесечно сумата, която инвестирате - ако сте избрали този подход, и вие в края на периода можете да се изненадате изключително приятно.

“Лично аз имам инвестиция в 3 фонда и във всеки момент мога да видя тяхното състояние през телефона си”, казва Иван. "От тази гледна точка е много удобно - потребителите през телефона си могат да отворят нов СИП, да правят други финансови операции".

И накрая идва най-добрата новина: този тип доход не се облага с данък.


* Текстът е в партньорство с ОББ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023