Снимка: © Facebook / Цветан Цветанов

"Всички ходове на управлението в последната година са пълно объркване.... Не може да променяш правилата постоянно, а да не създаваш условия за гарантиране на очакванията на бизнеса... Остава впечатлението, че народняшкото поведение или едноличното управление води до някакъв просперитет и успех. Аз смятам, че сред активното население тази тема вече не е актуална, те искат промяна".

Това не са думи на лидера на опозицията в Народното събрание. Това са думи на доскорошния зам.-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше принуден да напусне партията през пролетта на 2019 г. заради публичния скандал около "Апартаментгейт". Година след оставката му като депутат и член на ръководството на ГЕРБ, прокуратурата обяви, че няма данни за престъпление при сделката за придобиване на луксозен апартамент чрез тройна схема за замяна и изповядването й върху данъчна оценка. 

Връщането на Цветанов към активния политически живот вече е в ход. То обаче няма да се случи през ГЕРБ, в чието създаване участваше от ден 1. Напротив, първият официален председател на партията сега се превръща в един от най-острите критици на управлението.

"В момента хората са притеснени от това, че няма хоризонт, няма надежда да се случи нещо по-добро. Няма кауза. И затова хората все повече си говорят, че трябва да има някаква промяна. Има и страх от това, което се насажда всекидневно - че винаги можеш да бъдеш спрян с инструментите на властта. Това ги демотивира да споделят на глас всичко, което мислят, но аз съм убеден, че в предстоящите месеци хората ще разберат важността на тяхното участие. Ако те останат пасивни и страхът надделее, не ни чака нищо добро", казва Цветанов в интервю за "Банкеръ". 

Без да потвърждава официално готовността си да създаде своя собствена партия, той даде съвсем ясен сигнал, че този проект стои на дневен ред в следващите месеци: 

"Много хора в неформални разговори ми казват, че искат да има политически проект. Една част от тях отправят и подобни предизвикателства пред мен да създам политически проект,  но мисля, че в скоро време това ще бъде ясно и ще бъде достояние за всички", казва той. 

На коментар от водещия на разговора, че "една от най-непростимите грешки в политиката е да закъснееш", Цветанов отговаря: "Мисля, че няма да закъснеем, ако това е мъдрата мисъл, с която трябва да се съобразим". 

В момента бившият вътрешен министър (2009-2013) е председател на Евро-атлантическия център за сигурност, който основа няколко месеца след напускането на Народното събрание. 

"Ние вече сме навлезли в предизборен период, в който няма да се обсъжда как да се решат проблемите и как да се даде хоризонт за бъдещето - да очертаем параметри за по-добър живот - в момента всичко е популизъм, националпопулизъм. Хората искат да чуят смислени политики и особено във възрастта от 24-42 години искат промяна в общуването с високите нива на управлението. Искат да се обсъждат повече проблеми и да се взимат решения в интерес на хората. Остава впечатлението, че народняшкото поведение или едноличното управление води до някакъв приоритет и успех. Аз смятам, че сред активното население тази тема вече не е актуална, те искат промяна", казва той. 

По думите му институционалното противопоставяне, дефицитите в някои от мерките и намеренията за влизане на държавата в пазара на горивата с Държавната петролна компания "биха убили малкия и средния бизнес извън големите градове". 

"Нека да си припомним, че имаше много отворени теми, които водиха до намаляване на рейтинга на политиците и институциите в България. Да си припомним боклука, който беше залял в огромни количества цялата страна. Да си припомним кризата с водата в Перник. С мерките, които бяха предприети за Covid-19, властта започна да води монолог с гражданите, вместо да има политически диалог и координиране. Ефектът е, че ще има голямо изразходване на средства от бюджета, много от бизнесите пострадаха драматично", казва Цветанов в интервю за "Банкеръ". 

"Кардиналната грешка", според Цветанов, е в това, че правителството не е включило президента Румен Радев и опозицията в лицето на БСП при контрола на мерките за Covid-19. 

"Правителството трябваше да поиска от президента свикването на Консултативен съвет за национална сигурност и всичко, което е свързано с актуализацията на бюджета и прозрачността на харченето на тези средства, трябваше да бъде дадено като възможност на най-голямата опозиционна сила в парламента. Дали ни харесва или не - това трябваше да бъде БСП", каза той по повод създаването на комисията за преглед на изразходваните бюджетни средства за подкрепа на бизнеса, за чийто председател беше посочен Йордан Цонев (ДПС). 

По повод скандалите около несъбраните приходи от хазартни такси от лотарийните бизнеси на Васил Божков и отговорността на Владислав Горанов и Министерството на финансите над Държавната комисия по хазарта, Цветанов посочи, че "отговорността за персоналния състав на правителството е на министър-председателя" и че "Премиерът е този, който определя с кого ще работи". 

Бившият председател на ПГ на ГЕРБ прогнозира, че въпреки всичко кабинетът няма да допусне предсрочни избори, защото не желае да рискува създаването на служебно правителство от президента Радев. 

"Много са тези, които предричат, че би имало предсрочни избори. При тази конфронтация между президент и премиер, чисто институционално президентът ще трябва да състави служебен кабинет. Смятам, че само при тази мисъл за съставяне на правителство от президента Радев, с цената на всякакви грешки и консумиране на последствията от тези грешки правителството ще изкара мандата си докрай, за да може да проведе изборите. Тогава вече обществото ще даде оценка", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията