В петък 13-и ДЗИ ви кани да поставите Рекорд на гинес за едновременно чукане на дърво Снимка: © Getty Images

В петък, 13 август, пред Националния дворец на културата ще се направи опит да се постигне световен рекорд на Гинес за най-много хора, чукащи на дърво едновременно, организиран от застрахователна компания ДЗИ. Могат да се включат всички жители и гости на София, които искат да счупят каръка точно на „фаталния“ петък, 13 август.

"ДЗИ се изправя срещу поверията за лошия късмет и дава възможност на всички участници в рекорда да превърнат фаталната дата в свое щастливо число", казват от компанията.

Опитът за рекорд ще се осъществи във времето от 18 до 19:30 ч. Включването в рекорда ще стане с едновременно почукване върху дървени маси, специално разположени в пространството пред НДК, а участници и публика ще бъдат подгрявани от водещата Катерина Евро, както и от множество познати лица – инфлуенсъри и гости.

Фатална дата ли е петък 13-и и страхува ли се българинът от нея? Според д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН нумерологията и страхът от конкретни дати са навлезли по-късно в съзнанието на българите, така че идеята за фаталния петък 13-и е сравнително нова у нас.

Според д-р Мишкова българският народ е изключително суеверен, а петъкът традиционно е бил „лош ден“, свързван с редица ограничения, отнасящи се предимно за дейността на жените. В миналото, както и днес, много хора стриктно следват определени правила, какво може да се прави в или около дома, какво трябва или не трябва да се внася в него. Много разпространено суеверие и до днес е, че нищо не трябва да се предава през прага на вратата.

Традицията да се чука на дърво има различни обяснения, но едно от най-разпространените е да създадеш шум, за да не те чуе дяволът и осуети плановете ти.

ДЗИ предлага иновативен, забавен и практичен начин на всички участници да се справят със своя карък и наистина да защитят дома си. Всеки участник, включил се на 13 август пред НДК в най- голямото чукане на дърво, ще получи 35% отстъпка от имуществена застраховка „Комфорт за
дома“.

Същата отстъпка ще е валидна и за всеки един, посетил специалния уебсайт на рекорда – dachukamnadarvo.com и „чукнал“ 35 пъти дигитално.

Веднага след това участникът в онлайн активността трябва да се регистрира в уебсайта, за да се възползва от полагащата му се отстъпка до края на годината.

„В ДЗИ целенасочено работим над това да убедим хората, че най-добрата застраховка срещу лош късмет е всъщност самата застраховка, а не десетките различни суеверия, на които се осланяме с надежда да не ни сполети някоя беда. В изминалите три години реализирахме няколко кампании, които се съсредоточаваха върху най-разпространените суеверия, в които българите вярват. Този път ще чукаме на дърво за късмет. Ако дори и половината от участниците сключат застраховка, вместо да търсят дърво, на което да почукат, за да се предпазят, значи сме изпълнили целта си“, коментира предстоящото събитие Мила Миленова, директор „Корпоративни и маркетингови комуникации“ на ДЗИ и кънтри комуникационен мениджър на KBC Груп в България.

Опитът за постигане на световен рекорд за най-много хора, чукащи на дърво едновременно е поредният епизод от кампаниите за „разпродажба“ на застраховки на ДЗИ „Черен петък 13“, следваща предходните кампании за масово чипиране на черните котки срещу лош късмет, онлайн магазина за артикули против уроки и играта за най-късметлийската Vespa на света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024