Снимка: © Getty Images

В петък, 13 август, пред Националния дворец на културата ще се направи опит да се постигне световен рекорд на Гинес за най-много хора, чукащи на дърво едновременно, организиран от застрахователна компания ДЗИ. Могат да се включат всички жители и гости на София, които искат да счупят каръка точно  на „фаталния“ петък, 13 август.

"ДЗИ се изправя срещу поверията за лошия късмет и дава възможност на всички участници в рекорда да превърнат фаталната дата в свое щастливо число", казват от компанията.

Опитът за рекорд ще се осъществи във времето от 18 до 19:30 ч. Включването в рекорда ще стане с едновременно почукване върху дървени маси, специално разположени в пространството пред НДК, а участници и публика ще бъдат подгрявани от водещата Катерина Евро, както и от множество познати лица – инфлуенсъри и гости.

Фатална дата ли е петък 13-и и страхува ли се българинът от нея? Според д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН нумерологията и страхът от конкретни дати са навлезли по-късно в съзнанието на българите, така че идеята за фаталния петък 13-и е сравнително нова у нас.

Според д-р Мишкова българският народ е изключително суеверен, а петъкът традиционно е бил „лош ден“, свързван с редица ограничения, отнасящи се предимно за дейността на жените. В миналото, както и днес, много хора стриктно следват определени правила, какво може да се прави в или около дома, какво трябва или не трябва да се внася в него. Много разпространено суеверие и до днес е, че нищо не трябва да се предава през прага на вратата.

Традицията да се чука на дърво има различни обяснения, но едно от най-разпространените е да създадеш шум, за да не те чуе дяволът и осуети плановете ти.

ДЗИ предлага иновативен, забавен и практичен начин на всички участници да се справят със своя карък и наистина да защитят дома си. Всеки участник, включил се на 13 август пред НДК в най- голямото чукане на дърво, ще получи 35% отстъпка от имуществена застраховка „Комфорт за
дома“.

Същата отстъпка ще е валидна и за всеки един, посетил специалния уебсайт на рекорда – dachukamnadarvo.com и „чукнал“ 35 пъти дигитално.

Веднага след това участникът в онлайн активността трябва да се регистрира в уебсайта, за да се възползва от полагащата му се отстъпка до края на годината.

„В ДЗИ целенасочено работим над това да убедим хората, че най-добрата застраховка срещу лош късмет е всъщност самата застраховка, а не десетките различни суеверия, на които се осланяме с надежда да не ни сполети някоя беда. В изминалите три години реализирахме няколко кампании, които се съсредоточаваха върху най-разпространените суеверия, в които българите вярват. Този път ще чукаме на дърво за късмет. Ако дори и половината от участниците сключат застраховка, вместо да търсят дърво, на което да почукат, за да се предпазят, значи сме изпълнили целта си“, коментира предстоящото събитие Мила Миленова, директор „Корпоративни и маркетингови комуникации“ на ДЗИ и кънтри комуникационен мениджър на KBC Груп в България.

Опитът за постигане на световен рекорд за най-много хора, чукащи на дърво едновременно е поредният епизод от кампаниите за „разпродажба“ на застраховки на ДЗИ „Черен петък 13“, следваща предходните кампании за масово чипиране на черните котки срещу лош късмет, онлайн магазина за артикули против уроки и играта за най-късметлийската Vespa на света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съдът отмени отказа на РИК да регистрира листата на "Демократична България" в Стара Загора

Обрат по казуса, който заплашваше ДБ да остане без гласове от 27 МИР

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Документът става задължителен за достъп до кина, ресторанти, молове и фитнеси

Covid-сертификатът става задължителен за ресторанти, кина и още обекти от 21 октомври

Работещите в лечебни заведенния и социални домове също трябва да представят сертификата

Съдиите от ВКС номинираха Галина Захарова за председател на съда

Тя е един от дългогодишните критици на кадровата политика на ВСС

"Че га буде" ли Лозан Панов?

С камера на село, или президентската кампания на върховния съдия

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта