В секциите ще има само по една машина за гласуване, реши ЦИК Снимка: © Screenshot

В избирателните секциите вече ще има само по една машина за гласуване. Такова решение е взела Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи на брифинг говорителят ѝ Росица Матева.

Това ще важи както за секциите в чужбина, така и за тези в страната с над 300 избиратели. На предишните парламентарни избори през октомври близо 1100 секции разполагаха с две машини.

Матева обяви също, че данните от флаш паметите, в които ще се съдържат резултатите от машинното гласуване, ще бъдат публикувани на сайта на ЦИК след изборите.

По думите ѝ, числовите данни ще бъдат качвани заедно със сканираните протоколи от секционните комисии и така ще може да се извърши контрол върху преброяването на резултатите от машинния вот

В началното на изборния ден ще се принтира начален отчет, който ще показва, че на машинтие няма предварително начислени данни, а в края ще се извършва финален отчет, който ще събере всички гласувания от устройствата.

Въпросният контрол стана възможен след решението на Софийския административен съд, който отмени спорното решение на ЦИК, с което на практика резултатите от машинния вот щяха да бъдат "засекретени" по начин, който да не позволи проверка за грешки при преброяването.

Междувременно все още има неяснота около платформата, от която гражданите ще могат да наблюдават броенето на бюлетините в края на изборния ден. Матева не отговори директно на въпрос, свързан с видеозаснемането, като прехвърли отговорността на ''Информационно обслужване", които се занимават с подготовката на този процес.

"Информирани сме, че "Информационно обслужване" е обявило обществена поръчка, но всички въпроси колко устройства ще бъдат доставени и как ще се осъществи технически това видеоизлъчване и записите от преброяването, трябва да бъдат насочени към "Информационно обслужване" и Министерство на електронното управление", коментира говорителят на ЦИК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024