Съдът поряза мераците на ЦИК да "засекрети" резултатите от хартиения и машинния вот Снимка: © Getty

Съдът отмени спорното решение на Централната избирателна комисия, с което на практика резултатите от вота на 2 април щяха да бъдат "засекретени" по начин, който да не позволи проверка за грешки при преброяването на бюлетините. А това отваряше вратата за манипулации.

С гласовете на представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и двама от "Има такъв народ" в понеделник бе решено в протоколите за изборния резултат да пише само общия брой на гласовете, преброени от секционните избирателни комисии, но не и "разбивка" за това колко от тях са подадени с възкръсналата хартиена бюлетина и колко - с вот чрез машина за гласуване. Разписките от машините вече ще се броят ръчно - благодарение на "хартиената коалиция" от ГЕРБ, БСП и ДПС, която промени Изборния кодекс. Преди това го правеше машината автоматично и разпечатваше протокол.

Заради действията на ЦИК говорителят ѝ Цветозар Томов (номиниран от "Демократична България") подаде оставка като говорител на изборната институция. Той обяви действията на мнозинството в комисията като "манна небесна за изборното мошеничество".

"Демократична България" и новата коалиция "Левицата" обжалваха решението на ЦИК пред съда. Той на свой ред отменя акта на изборната администрация - и според тримата матистратите има нарушение на Изборния кодекс. Законът не предвижда смесване на бюлетините - хартиени и машинни - при тяхното отчитане. Затова съдиите смятат, че ЦИК си е позволила да "дописва закона", а това не е в правомощията ѝ.

Решението противоречи на Изборния кодекс, защото "не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда", се казва още в съдебното решение.

Отмяната на спорния акт още не е окончателна. ЦИК може да реши да я оспорва на втора инстанция. Ако не - ще трябва да приеме нов вид на изборните книжа за секционните избирателни комисии и в протоколите да се записва изрично и броят на преброените хартиени бюлетини, и този на "бюлетините от мащина".

Въпреки че представителите на ГЕРБ в ЦИК гласуваха "за" засекретяване на изборния резултат в секциите, няколко дни по-късно от партията обявиха, че нямат нищо общо с това решение. И поискаха отмяната му - чрез "молба" към ЦИК, защото тя е "независим орган" и няма как партии да се месят в дейността ѝ - по думите на Росен Желязков от партията.

Въпреки това до делото днес предложение за промяна на решението в ЦИК не е било внасяно, а говорителката на институцията Росица Матева обяви преди ден, че "въпросът не е обсъждан".

"Абсурдно, опасно и цинично": Цветозар Томов обвини ЦИК, че засекретява данните от машинния вот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024