Документалният филм „В търсене на момчето, което пееше“ е големият победител във второто поредно издание на Huawei Smartphone Film Festival. Късометражният филм на Мария Македонска пребори конкуренцията на останалите четирима финалисти, заснели продукциите си с Huawei P40 Pro.

Събитието бе организирано съвместно с кино-литературния фестивал CineLibri, а победителят бе избран от жури в състав Александър Станишев, Яна Титова, Ваня Николова, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу. Ако изгледаме „В търсене на момчето, което пееше“, веднага можем да разберем защо филмът е спечелил журито на своя страна.

"В търсене на момчето, което пееше": На човек му трябва малко, за да е щастлив

Това е една история за красотата на света, която е отвъд материалните неща. Именно поради тази причина филмът започва с Мария, представяща най-ценните предмети, които е колекционирала през годините. Но тя прави заключението, че „има още толкова красиви неща навън“.

Всички герои са представени в самото начало и обясняват какво за тях значи красотата. Как тя е навсякъде около нас и може да ти се изплъзне като автобус на градския транспорт, потеглящ от спирката, ако не я забележиш навреме.

Това е филм за пътешествието и приятелството. Не винаги крайната дестинация е важна. Тя е само поводът за събиране на близки хора, за да преживеят нещо вълнуващо. Мария Македонска, Евгени Вацов, Ива Доро и Галеб Шаркунов дори не знаят накъде са тръгнали.

"В търсене на момчето, което пееше" филм на Мария Македонска

„Това е един филм, който започва с край“, казва още в началото Мария. Целта на мечтателите е да открият едно момче, което никога не са виждали. Чували са само гласа му, който е приказен. Затова стягат куфарите и се впускат в приключение.

Зрителят няма представа накъде ще ги отведе вятърът, те също не знаят. Надеждата, която таят по време на пътуването към Синеморец обаче, ги сплотява още повече. Радват се и на малкото, което имат – обикновения хотел, зелените листа на дърветата, синьото море.

Четиримата приятели са готови на всичко да изпълнят мисията си и след разговори с десетки хора най-накрая успяват за първи път да видят момчето с мистериозния глас. Георги е на 13, но се вписва веднага в групата им и на драго сърце сбъдва малката им мечта – отново да чуят песента му.

Мария Македонска интервю - "В търсене на момчето, което пееше"

Той изпълнява само народни песни, защото това е любимата му музика. И когато гласът му се извисява над камъните на Бегликташ, човек няма как да не настръхне. Песента на Георги е перфектното нарицателно за красотата на малките неща. Докато тоновете ехтят край синьото море, вървят красиви кадри на цветя, дървета, житни класове, реки, небето. А филмът завършва със залеза – композиционна рамка, която заключва пътуването на четиримата мечтатели, изпълнили голямата си цел.

Без съмнение – много стойностни са и всички останали финалисти на Huawei Film Festival 2020 – „Щастие на стоп“, „Татко“, „Някой мисли за теб“ и „Нахраних птиците“. Големият победител обаче се отличава със „смелост и идея на заснемането“, както отбеляза Александър Станишев от журито.

“Когато една среща трябва да се случи, тя се случва“, споделя авторът Мария Македонска. „Когато една песен трябва да бъде изпята, тя ще бъде изпята. "В търсене на момчето, което пееше" е филм за песента и песен за филма. Той е истинска история за една кола, пълна с мечтатели, които се впускат в търсене на момче, което никога не са виждали, а само са чули за един кратък миг да пее. Дали ще го открият, няма значение. По-важно е търсенето“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023