Документалният филм „В търсене на момчето, което пееше“ е големият победител във второто поредно издание на Huawei Smartphone Film Festival. Късометражният филм на Мария Македонска пребори конкуренцията на останалите четирима финалисти, заснели продукциите си с Huawei P40 Pro.

Събитието бе организирано съвместно с кино-литературния фестивал CineLibri, а победителят бе избран от жури в състав Александър Станишев, Яна Титова, Ваня Николова, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу. Ако изгледаме „В търсене на момчето, което пееше“, веднага можем да разберем защо филмът е спечелил журито на своя страна.

Това е една история за красотата на света, която е отвъд материалните неща. Именно поради тази причина филмът започва с Мария, представяща най-ценните предмети, които е колекционирала през годините. Но тя прави заключението, че „има още толкова красиви неща навън“.

Всички герои са представени в самото начало и обясняват какво за тях значи красотата. Как тя е навсякъде около нас и може да ти се изплъзне като автобус на градския транспорт, потеглящ от спирката, ако не я забележиш навреме.

Това е филм за пътешествието и приятелството. Не винаги крайната дестинация е важна. Тя е само поводът за събиране на близки хора, за да преживеят нещо вълнуващо. Мария Македонска, Евгени Вацов, Ива Доро и Галеб Шаркунов дори не знаят накъде са тръгнали.

„Това е един филм, който започва с край“, казва още в началото Мария. Целта на мечтателите е да открият едно момче, което никога не са виждали. Чували са само гласа му, който е приказен. Затова стягат куфарите и се впускат в приключение.

Зрителят няма представа накъде ще ги отведе вятърът, те също не знаят. Надеждата, която таят по време на пътуването към Синеморец обаче, ги сплотява още повече. Радват се и на малкото, което имат – обикновения хотел, зелените листа на дърветата, синьото море.

Четиримата приятели са готови на всичко да изпълнят мисията си и след разговори с десетки хора най-накрая успяват за първи път да видят момчето с мистериозния глас. Георги е на 13, но се вписва веднага в групата им и на драго сърце сбъдва малката им мечта – отново да чуят песента му.

Той изпълнява само народни песни, защото това е любимата му музика. И когато гласът му се извисява над камъните на Бегликташ, човек няма как да не настръхне. Песента на Георги е перфектното нарицателно за красотата на малките неща. Докато тоновете ехтят край синьото море, вървят красиви кадри на цветя, дървета, житни класове, реки, небето. А филмът завършва със залеза – композиционна рамка, която заключва пътуването на четиримата мечтатели, изпълнили голямата си цел.

Без съмнение – много стойностни са и всички останали финалисти на Huawei Film Festival 2020 – „Щастие на стоп“, „Татко“, „Някой мисли за теб“ и „Нахраних птиците“. Големият победител обаче се отличава със „смелост и идея на заснемането“, както отбеляза Александър Станишев от журито.

“Когато една среща трябва да се случи, тя се случва“, споделя авторът Мария Македонска. „Когато една песен трябва да бъде изпята, тя ще бъде изпята. "В търсене на момчето, което пееше" е филм за песента и песен за филма. Той е истинска история за една кола, пълна с мечтатели, които се впускат в търсене на момче, което никога не са виждали, а само са чули за един кратък миг да пее. Дали ще го открият, няма значение. По-важно е търсенето“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"