Документалният филм „В търсене на момчето, което пееше“ е големият победител във второто поредно издание на Huawei Smartphone Film Festival. Късометражният филм на Мария Македонска пребори конкуренцията на останалите четирима финалисти, заснели продукциите си с Huawei P40 Pro.

Събитието бе организирано съвместно с кино-литературния фестивал CineLibri, а победителят бе избран от жури в състав Александър Станишев, Яна Титова, Ваня Николова, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу. Ако изгледаме „В търсене на момчето, което пееше“, веднага можем да разберем защо филмът е спечелил журито на своя страна.

Това е една история за красотата на света, която е отвъд материалните неща. Именно поради тази причина филмът започва с Мария, представяща най-ценните предмети, които е колекционирала през годините. Но тя прави заключението, че „има още толкова красиви неща навън“.

Всички герои са представени в самото начало и обясняват какво за тях значи красотата. Как тя е навсякъде около нас и може да ти се изплъзне като автобус на градския транспорт, потеглящ от спирката, ако не я забележиш навреме.

Това е филм за пътешествието и приятелството. Не винаги крайната дестинация е важна. Тя е само поводът за събиране на близки хора, за да преживеят нещо вълнуващо. Мария Македонска, Евгени Вацов, Ива Доро и Галеб Шаркунов дори не знаят накъде са тръгнали.

„Това е един филм, който започва с край“, казва още в началото Мария. Целта на мечтателите е да открият едно момче, което никога не са виждали. Чували са само гласа му, който е приказен. Затова стягат куфарите и се впускат в приключение.

Зрителят няма представа накъде ще ги отведе вятърът, те също не знаят. Надеждата, която таят по време на пътуването към Синеморец обаче, ги сплотява още повече. Радват се и на малкото, което имат – обикновения хотел, зелените листа на дърветата, синьото море.

Четиримата приятели са готови на всичко да изпълнят мисията си и след разговори с десетки хора най-накрая успяват за първи път да видят момчето с мистериозния глас. Георги е на 13, но се вписва веднага в групата им и на драго сърце сбъдва малката им мечта – отново да чуят песента му.

Той изпълнява само народни песни, защото това е любимата му музика. И когато гласът му се извисява над камъните на Бегликташ, човек няма как да не настръхне. Песента на Георги е перфектното нарицателно за красотата на малките неща. Докато тоновете ехтят край синьото море, вървят красиви кадри на цветя, дървета, житни класове, реки, небето. А филмът завършва със залеза – композиционна рамка, която заключва пътуването на четиримата мечтатели, изпълнили голямата си цел.

Без съмнение – много стойностни са и всички останали финалисти на Huawei Film Festival 2020 – „Щастие на стоп“, „Татко“, „Някой мисли за теб“ и „Нахраних птиците“. Големият победител обаче се отличава със „смелост и идея на заснемането“, както отбеляза Александър Станишев от журито.

“Когато една среща трябва да се случи, тя се случва“, споделя авторът Мария Македонска. „Когато една песен трябва да бъде изпята, тя ще бъде изпята. "В търсене на момчето, което пееше" е филм за песента и песен за филма. Той е истинска история за една кола, пълна с мечтатели, които се впускат в търсене на момче, което никога не са виждали, а само са чули за един кратък миг да пее. Дали ще го открият, няма значение. По-важно е търсенето“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19