Ваксина в салатата - спасение за България Снимка: © Unsplash

иРНК са ваксините на бъдещето – дотолкова, че учените вече търсят начини дозите да се приемат не чрез инжекция в ръката, а докато човек яде салатата си.

Изследователи от Калифорнийския университет проучват възможността да превърнат зеленчуци като марулята в „заводи“ за ваксини на базата на информационна РНК, каквито са препаратите срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и Moderna. Това може да се случи чрез вкарване на генетичен материал в хлоропластите.

Технологията на иРНК дава инструкции на организма да изгражда белтъци, които да разпознаят вирусите, да ги унищожат и да ни предпазят от инфекциозни заболявания. BioNTech разработват иРНК-лекарство и срещу различни видове рак, като вече са постигнали голям пробив в тестовете с животни.

Учените от Калифорнийския университет са получили безвъзмездно 500 хиляди долара от Националната фондация за наука на САЩ и вече са си поставили няколко цели за новия проект. Те искат да покажат, че иРНК от ваксината може успешно да бъде доставена до тази част на растенията, в която ще се умножи в такива размери, че да може да се „конкурира“ с традиционната ваксина. Изследователите ще трябва да установят и как да определят правилната доза, пише News Medical.

„В идеалния сценарий едно растение може да произведе достатъчно иРНК, за да може един човек да бъде „ваксиниран“, казва ръководителят на проучването проф. Хуан Пабло Хиралдо. Той работи заедно с учени от Университета в Сан Диего и „Карнеги Мелън“ в Питсбърг.

„Тестваме този подход със спанак и маруля. Имаме дългосрочна цел хората да си ги отглеждат в собствени градини. Фермерите ще могат да гледат цели полета“, твърди Пабло Хиралдо.

Ключова роля играят хлоропластите – клетъчните органели, характерни само за растителните клетки. Те превръщат слънчевата светлина в енергия. „Хлоропластите са малки соларни фабрики, които произвеждат молекули и така растението расте. Представляват и неизползван източник за генериране на желани молекули“.

В миналото Хиралдо е показвал чрез опити, че хлоропластите могат да приемат гени, които не са естествена част от растението. Той и колегите му са вкарали чужд генетичен материал (защитен в обвивка) в клетките на растения.

За настоящия проект професорът си сътрудничи с колегата си експерт по наноинженерство Никол Щайнметц от Университета в Сан Диего. „Идеята ни е да настроим естествено съществуващите наончастици – „растителни вируси“ – да доставят генетичен материал в растението. Има специален метод, който да ги накара да попаднат в хлоропластите и също така да предпази самото растение от инфекция".

За Хиралдо осъществяването на тази идея с използване на иРНК е сбъдната мечта. „Една от причините, заради които започнах да се занимавам с нанотехнология, беше да я приложа върху растенията, за да създам ценни за медицината продукти“.

Ваксина в салатата изглежда като добър метод за ускоряване на имунизационната кампания в България, която се движи на последно място сред страните от ЕС. Едва малко над 18% от населението на страната е ваксинирано срещу Covid-19.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски: Загинали са 31 000 войници, Украйна има нужда оръжия

Украинският президент се надява на среща на върха за мир през пролетта

17:25 - 25.02.2024
Живот

Кейсът на Хейли Бийбър е гениален, излишен и леко порнографски

Калъфът вече е хит, а хората се умоляват Rhode вече да го пусне в продажба

16:28 - 25.02.2024
Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024