Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за прилагане на Covid-ваксината на AstraZeneca за страните в Европейския съюз.

Решението позволява на здравните власти в 27-те държави да използват препарата за пациенти над 18-годишна възраст.

Това е третата одобрена ваксина срещу Covid-19 в ЕС след Pfizer / BioNTech и Moderna.

България разчита на доставката на 4,5 милиона дози от този препарат до края на 2021 г., като от него ще зависи началото на масовото имунизиране на населението поне в първата половина на годината.

Решението на EMA обаче беше предшествано от остър конфликт между ЕК и AstraZeneca заради изненадващото предупреждение на фармацевтичния гигант за намаляване с 60% на обещаните дози от ваксината за ЕС в първото тримесечие на 2021 г.

Комисията по лекарства в хуманната медицина на европейския регулатор е направила оценка на качеството, безопасността и ефикасността на ваксината на AZ и препоръчва с консенсус официалното условно разрешение за ползване.

"Това ще увери гражданите на ЕС, че ваксината отговаря на европейските стандарти и прилага гаранциите, контролните механизми и отговорности, за да подкрепи ваксинационните кампании на територията на целия ЕС", се казва в информацията от Европейската агенция по лекарствата.

В съобщението се посочва, че комбинираните резултати от 4 клинични изследвания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка са показали, че ваксината е безопасна и ефикасна за превенция от Covid-19 при лица над 18-годишна възраст.

Изследванията обхващат общо 24 000 души. Половината от тях са получили доза от ваксината, а втората половина са инжектирани с плацебо или с друга ваксина, която не е предназначена за имунизиране срещу коронавирусна инфекция. Доброволците не са информирани дали получават изпитваната ваксина или контролна инжекция.

Агенцията по лекарствата е оценила безопасността на ваксината на AstraZeneca по данните от изпитанията в Бразилия и Великобритания и за стандартния режим на инжектиране с две дози.

Те показват намаляване с 59.5% на броя на симптоматичните случаи на Covid-19 при ваксинираните с AstraZeneca в сравнение с контролната група. Това е и процентът на ефикасност, който EMA признава за доказан в клиничните изследвания.

Повечето от доброволците в тези тестове са хора на възраст от 18 до 55 години, посочва агенцията. Все още няма достатъчно данни за по-възрастните пациенти, за да се установи как ваксината влияе върху тази група.

"Въпреки това, защитата е очаквана, като се има предвид, че се наблюдава имунна реакция в тази възрастова група и като се вземе под внимание опита с други ваксини. Тъй като имаме надеждна информация за безопасността й сред тази част от населението, научните експерти на EMA приемат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се допълнителна информация от текущи клинични изследвания, в които има по-висок дял на по-стари участници", казват от агенцията.

Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca само за хора под 65 г.

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца