Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за прилагане на Covid-ваксината на AstraZeneca за страните в Европейския съюз. 

Решението позволява на здравните власти в 27-те държави да използват препарата за пациенти над 18-годишна възраст. 

Това е третата одобрена ваксина срещу Covid-19 в ЕС след Pfizer / BioNTech и Moderna. 

България разчита на доставката на 4,5 милиона дози от този препарат до края на 2021 г., като от него ще зависи началото на масовото имунизиране на населението поне в първата половина на годината. 

Решението на EMA обаче беше предшествано от остър конфликт между ЕК и AstraZeneca заради изненадващото предупреждение на фармацевтичния гигант за намаляване с 60% на обещаните дози от ваксината за ЕС в първото тримесечие на 2021 г. 

Комисията по лекарства в хуманната медицина на европейския регулатор е направила оценка на качеството, безопасността и ефикасността на ваксината на AZ и препоръчва с консенсус официалното условно разрешение за ползване. 

"Това ще увери гражданите на ЕС, че ваксината отговаря на европейските стандарти и прилага гаранциите, контролните механизми и отговорности, за да подкрепи ваксинационните кампании на територията на целия ЕС", се казва в информацията от Европейската агенция по лекарствата. 

В съобщението се посочва, че комбинираните резултати от 4 клинични изследвания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка са показали, че ваксината е безопасна и ефикасна за превенция от Covid-19 при лица над 18-годишна възраст. 

Изследванията обхващат общо 24 000 души. Половината от тях са получили доза от ваксината, а втората половина са инжектирани с плацебо или с друга ваксина, която не е предназначена за имунизиране срещу коронавирусна инфекция. Доброволците не са информирани дали получават изпитваната ваксина или контролна инжекция. 

Агенцията по лекарствата е оценила безопасността на ваксината на AstraZeneca по данните от изпитанията в Бразилия и Великобритания и за стандартния режим на инжектиране с две дози. 

Те показват намаляване с 59.5% на броя на симптоматичните случаи на Covid-19 при ваксинираните с AstraZeneca в сравнение с контролната група. Това е и процентът на ефикасност, който EMA признава за доказан в клиничните изследвания. 

Повечето от доброволците в тези тестове са хора на възраст от 18 до 55 години, посочва агенцията. Все още няма достатъчно данни за по-възрастните пациенти, за да се установи как ваксината влияе върху тази група. 

"Въпреки това, защитата е очаквана, като се има предвид, че се наблюдава имунна реакция в тази възрастова група и като се вземе под внимание опита с други ваксини. Тъй като имаме надеждна информация за безопасността й сред тази част от населението, научните експерти на EMA приемат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се допълнителна информация от текущи клинични изследвания, в които има по-висок дял на по-стари участници", казват от агенцията. 

 

Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca само за хора под 65 г.

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба