Ваксината на AstraZeneca е одобрена от Европейската агенция по лекарствата Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за прилагане на Covid-ваксината на AstraZeneca за страните в Европейския съюз.

Решението позволява на здравните власти в 27-те държави да използват препарата за пациенти над 18-годишна възраст.

Това е третата одобрена ваксина срещу Covid-19 в ЕС след Pfizer / BioNTech и Moderna.

България разчита на доставката на 4,5 милиона дози от този препарат до края на 2021 г., като от него ще зависи началото на масовото имунизиране на населението поне в първата половина на годината.

Решението на EMA обаче беше предшествано от остър конфликт между ЕК и AstraZeneca заради изненадващото предупреждение на фармацевтичния гигант за намаляване с 60% на обещаните дози от ваксината за ЕС в първото тримесечие на 2021 г.

Комисията по лекарства в хуманната медицина на европейския регулатор е направила оценка на качеството, безопасността и ефикасността на ваксината на AZ и препоръчва с консенсус официалното условно разрешение за ползване.

"Това ще увери гражданите на ЕС, че ваксината отговаря на европейските стандарти и прилага гаранциите, контролните механизми и отговорности, за да подкрепи ваксинационните кампании на територията на целия ЕС", се казва в информацията от Европейската агенция по лекарствата.

В съобщението се посочва, че комбинираните резултати от 4 клинични изследвания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка са показали, че ваксината е безопасна и ефикасна за превенция от Covid-19 при лица над 18-годишна възраст.

Изследванията обхващат общо 24 000 души. Половината от тях са получили доза от ваксината, а втората половина са инжектирани с плацебо или с друга ваксина, която не е предназначена за имунизиране срещу коронавирусна инфекция. Доброволците не са информирани дали получават изпитваната ваксина или контролна инжекция.

Агенцията по лекарствата е оценила безопасността на ваксината на AstraZeneca по данните от изпитанията в Бразилия и Великобритания и за стандартния режим на инжектиране с две дози.

Те показват намаляване с 59.5% на броя на симптоматичните случаи на Covid-19 при ваксинираните с AstraZeneca в сравнение с контролната група. Това е и процентът на ефикасност, който EMA признава за доказан в клиничните изследвания.

Повечето от доброволците в тези тестове са хора на възраст от 18 до 55 години, посочва агенцията. Все още няма достатъчно данни за по-възрастните пациенти, за да се установи как ваксината влияе върху тази група.

"Въпреки това, защитата е очаквана, като се има предвид, че се наблюдава имунна реакция в тази възрастова група и като се вземе под внимание опита с други ваксини. Тъй като имаме надеждна информация за безопасността й сред тази част от населението, научните експерти на EMA приемат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се допълнителна информация от текущи клинични изследвания, в които има по-висок дял на по-стари участници", казват от агенцията.

Германия препоръчва ваксината на AstraZeneca само за хора под 65 г.

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024