Ваксинацията с AstraZeneca в България продължава, но с "повишено внимание" при жени под 60 г. Снимка: © Getty Images

Имунизацията с AstraZeneca в България продължава, но с „повишено внимание“ при групата на жените под 60-годишна възраст. Това обяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след заседание на Националния щаб за ваксинация.

То се проведе след обявеното становище от Европейската агенция по лекарствата, която откри възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и случаите на тромбоза, регистрирани в Европа и по света.

Ваксината на AZ у нас ще продължава да се поставя на всички желаещи, като повече внимание от страна на медицинските специалисти трябва да се обръща на жени под 60 години, които използват противозачатъчни, имат надномерно тегло или хипертония, имат предишни данни за тромбози.

Препоръката се прави на база на становището на ЕМА, според която случаите на кръвосъсирване в тази възрастова група са по-често срещани. От агенцията обаче съобщиха, че полът и възрастта не са решаващ фактор в случая и тромбози може да се появят при всеки, макар това да е „изключително рядко явление“.

ЕМА е разгледала 86 случая на два вида тромбози след имунизация с AZ, получени към 22 март. 18 от тях са били фатални. Към 4 април в Европа вече има 202 сигнала за двата вида тромбози - в мозъка и коремната област, възникнали след ваксинации с AstraZeneca. В България не са открити случаи на точно такива тромбози след 280 хиляди поставени дози, каза Богдан Кирилов на брифинг след заседанието на щаба.

„Разгледахме тази информация и взехме решение да се съобразим изцяло с препоръките на ЕМА, тъй като тези нежелани лекарствени реакции се срещат най-често при жени под 60-годишна възраст", каза Кирилов и добави, че след ваксинирането с първа доза има по-голям риск от кръвосъсирване.

За момента българските здравни власти не препоръчват смесването на различни видове ваксини - първа доза от AZ и втора иРНК - каквото предложи Германия.

Днес ЕМА отново съобщи, че ползите от употреба на препарата надвишават рисковете.


EMA откри връзка между AstraZeneca и случаите на тромбоза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024