Снимка: © Getty Images

Имунизацията с AstraZeneca в България продължава, но с „повишено внимание“ при групата на жените под 60-годишна възраст. Това обяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след заседание на Националния щаб за ваксинация.

То се проведе след обявеното становище от Европейската агенция по лекарствата, която откри възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и случаите на тромбоза, регистрирани в Европа и по света. 

Ваксината на AZ у нас ще продължава да се поставя на всички желаещи, като повече внимание от страна на медицинските специалисти трябва да се обръща на жени под 60 години, които използват противозачатъчни, имат надномерно тегло или хипертония, имат предишни данни за тромбози.

Препоръката се прави на база на становището на ЕМА, според която случаите на кръвосъсирване в тази възрастова група са по-често срещани. От агенцията обаче съобщиха, че полът и възрастта не са решаващ фактор в случая и тромбози може да се появят при всеки, макар това да е „изключително рядко явление“.

ЕМА е разгледала 86 случая на два вида тромбози след имунизация с AZ, получени към 22 март. 18 от тях са били фатални. Към 4 април в Европа вече има 202 сигнала за двата вида тромбози - в мозъка и коремната област, възникнали след ваксинации с AstraZeneca. В България не са открити случаи на точно такива тромбози след 280 хиляди поставени дози, каза Богдан Кирилов на брифинг след заседанието на щаба.

„Разгледахме тази информация и взехме решение да се съобразим изцяло с препоръките на ЕМА, тъй като тези нежелани лекарствени реакции се срещат най-често при жени под 60-годишна възраст", каза Кирилов и добави, че след ваксинирането с първа доза има по-голям риск от кръвосъсирване.

За момента българските здравни власти не препоръчват смесването на различни видове ваксини - първа доза от AZ и втора иРНК - каквото предложи Германия.

Днес ЕМА отново съобщи, че ползите от употреба на препарата надвишават рисковете.


EMA откри връзка между AstraZeneca и случаите на тромбоза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев