Ваксините за деца от 5 до 11 г. ще се поставят в 69 пункта, нужно е разрешение само от един родител Снимка: © Булевард България

Ваксините на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г. ще се прилагат в общо 69 пункта в цялата страна, като повечето от тях се намират в областните градове.

Пунктовете извън областните центрове са общо 20: Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Ще бъдат разкрити допълнителни центрове, ако има завишен интерес на родителите, желаещи да имунизират децата си срещу Covid-19. Не е нужно разрешение от двамата родители, а само от този, завел детето си в имунизационния пункт.

Очакват се общо 420 хиляди дози от препарата за групата 5-11 г., които ще бъдат разпределени от София, Пловдив и Велико Търново към всички 69 центъра.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча всички, които искат да ваксинират децата си, да си запазят предварително час по телефона в съответното РЗИ. На сайтовете на Регионалните здравни инспекции може да бъде намерена информация за пунктовете в съответната област.

„Флаконите са 10-дозови, което не е много удобно. Трябва да групираме децата – като съберем 10, тогава да се отвори един флакон. Това е причината да не се разпространяват във всички 360 ваксинационни пункта в страната. Ако не си запазите час и отидете, никой няма да ви върне“, каза Кунчев на брифинг във вторник.

„Ваксината е наистина педиатрична, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена, 3 пъти по-малко микрограма са поставени в доза от основното вещество спрямо ваксината за възрастни (10 µg вместо 30 µg). Изследванията на ЕМА показаха, че при трикратно по-малко съдържание има същия ефект като пълната доза за възрастни“, обясни Кунчев.

Няма разлика в прилагането на препарата. Той се поставя в две дози през 3 седмици в мускула на рамото. „За момента не обсъждаме бустерна доза при тази ваксина“, каза здравният инспектор.

Той обясни, че ваксините могат да бъдат съхранявани по-дълго в хладилни условия - от 2 до 8 градуса по Целзий. Трябва да се използват до 12 часа след отваряне на флакона, съхранението след размразяване е 10 седмици.

В края на ноември 2021 Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г. ЕК осигури ускорено доставяне на дози за всички държави. В други места по света – САЩ, Израел, Канада, вече има сериозен опит при имунизирането в тази възрастова група.

Това са разрешени от ЕК ваксини, след като са изпълнени всички условия. Данните за ефикасност показват 91%. Сравнени са случаите на симптоматичен Covid при групата с изпитания продукт с тази на деца, получили плацебо. В първата е имало 1300 деца, случаите на коронавирус са само 3. От 700 в плацебо-групата са отчетени 16 инфекции с Covid.

„Страничните ефекти са сравними с тези при останалите групи - болка и зачервяване в мястото на прилагане, мускулни болки, втрисане. Не са идентифицирани допълнителни рискове. Положително е съотношението полза – риск. Изпитванията продължават“, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В групата под 18 г. към края на ноември в ЕС са приложени над 18 милиона дози. В България цифрата в групата 0-19 г. е 39 960 според официалните данни на здравното министерство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024