Снимка: © Булевард България

Ваксините на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г. ще се прилагат в общо 69 пункта в цялата страна, като повечето от тях се намират в областните градове.

Пунктовете извън областните центрове са общо 20: Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Ще бъдат разкрити допълнителни центрове, ако има завишен интерес на родителите, желаещи да имунизират децата си срещу Covid-19. Не е нужно разрешение от двамата родители, а само от този, завел детето си в имунизационния пункт.

Очакват се общо 420 хиляди дози от препарата за групата 5-11 г., които ще бъдат разпределени от София, Пловдив и Велико Търново към всички 69 центъра.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча всички, които искат да ваксинират децата си, да си запазят предварително час по телефона в съответното РЗИ. На сайтовете на Регионалните здравни инспекции може да бъде намерена информация за пунктовете в съответната област.

„Флаконите са 10-дозови, което не е много удобно. Трябва да групираме децата – като съберем 10, тогава да се отвори един флакон. Това е причината да не се разпространяват във всички 360 ваксинационни пункта в страната. Ако не си запазите час и отидете, никой няма да ви върне“, каза Кунчев на брифинг във вторник.

„Ваксината е наистина педиатрична, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена, 3 пъти по-малко микрограма са поставени в доза от основното вещество спрямо ваксината за възрастни (10 µg вместо 30 µg). Изследванията на ЕМА показаха, че при трикратно по-малко съдържание има същия ефект като пълната доза за възрастни“, обясни Кунчев.

Няма разлика в прилагането на препарата. Той се поставя в две дози през 3 седмици в мускула на рамото. „За момента не обсъждаме бустерна доза при тази ваксина“, каза здравният инспектор.

Той обясни, че ваксините могат да бъдат съхранявани по-дълго в хладилни условия - от 2 до 8 градуса по Целзий. Трябва да се използват до 12 часа след отваряне на флакона, съхранението след размразяване е 10 седмици.

В края на ноември 2021 Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г. ЕК осигури ускорено доставяне на дози за всички държави. В други места по света – САЩ, Израел, Канада, вече има сериозен опит при имунизирането в тази възрастова група.

Това са разрешени от ЕК ваксини, след като са изпълнени всички условия. Данните за ефикасност показват 91%. Сравнени са случаите на симптоматичен Covid при групата с изпитания продукт с тази на деца, получили плацебо. В първата е имало 1300 деца, случаите на коронавирус са само 3. От 700 в плацебо-групата са отчетени 16 инфекции с Covid.

„Страничните ефекти са сравними с тези при останалите групи - болка и зачервяване в мястото на прилагане, мускулни болки, втрисане. Не са идентифицирани допълнителни рискове. Положително е съотношението полза – риск. Изпитванията продължават“, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В групата под 18 г. към края на ноември в ЕС са приложени над 18 милиона дози. В България цифрата в групата 0-19 г. е 39 960 според официалните данни на здравното министерство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари