Снимка: © https://www.facebook.com/Fibank/

Чешкият милиардер Карел Комарек е частният инвеститор, който се е включил в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка в началото на юни.

Новината беше съобщена от банката, която обяви, че инвеститорите вече са заплатили акциите по новата емисия ценни книжа.

Така Българската банка за развитие става акционер в ПИБ с 18,35%, а Valea Foundation на Комарек - със 7,87%.

Увеличението на капитала на ПИБ беше посочвано като последното условие за изпълнението на изискванията на Банковия съюз, към който България трябва да се присъедини заедно с членството в ERM II.

Участието на държавата в изкупуването на акции в Първа инвестиционна банка беше оповестено от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Емисионната цена на всички акции беше малко над 195 милиона лева. Към 2 юли ПИБ достигнала коефициент на обща капиталова адекватност 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

Кой е Карел Комарек

Карел Комарек е един от най-богатите хора в Чехия, като Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара. Valea Foundation е семейна фондация на предприемача.

Започнал е бизнеса си през 90-те години в сферата на търговията с петрол и природен газ. През 2010 г. създава инвестиционния си фонд KKCG, който се занимава с проекти в сектора на развлекателната индустрия, информационните технологии, недвижимите имоти и биомедицината.

Комарек е най-големият собственик на лотарийни компании в Европа чрез своята Sazka Group, създадена през 2016 г.

Името на чеха беше въвлечено и в казуса около обвинението срещу Васил Божков. Бизнесменът, който се укрива в Дубай, обяви преди месец, че Карел Комарек го е посетил през септември 2019 г. с предложение да изкупи мажоритарния дял от "Националната лотария", която по това време беше най-големият играч в този сегмент на хазарта.

В свой сигнал до прокуратурата Божков твърдеше, че е бил готов на сделката, но планът му е бил спрян през ноември 2019, когато финансовият министър Владислав Горанов е поискал от него да прехвърли "мажоритарните дялове от хазартните си дружества на посочен от него субект".

От Sazka Group са потвърдили пред БНР, че са отправили необвързваща оферта за покупка на 51% от "Националната лотария", но не са имали възможност да видят никакви договори, свързани с българската компания и не се е стигнало до подробна проверка.

Частният инвеститор и държавната ББР

Участието на частен инвеститор, какъвто е Valea Foundation, беше едно от изискванията за допустимост на сделката, при която държавата изкупи акции на ПИБ чрез банката за развитие.

При провеждането на аукциона премиерът Бойко Борисов каза, че цялата сделка е обсъдена с представители на Европейската комисия и ЕЦБ, за да е сигурно, че включването на държавата ще бъде одобрено.

Новите данни от ПИБ потвърждават предварителния анонс на Министерството на икономиката, че ББР ще придобие около 19% от собствеността на частната банка след аукциона, т.е. купува не повече от 70% от новоемитираните акции.

Очаква се държавата да получи участие в управителните органи на ПИБ в съответствие с новата си собственост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков