Антов впечатли специалистите в Италия: "Болоня" ще има един от най-добрите млади футболисти в Европа Снимка: © Getty Images

„Изненадата за „Болоня“ идва от България и се казва Валентин Антов. Роден е през 2000 г., но вече е лидер. Той е най-младият капитан в историята на ЦСКА-София. Модерен централен защитник със завидна техника и позициониране, той е твърде зрял за възрастта си“.

Това е един от водещите материали в сайта на престижната спортна медия Sky Sport Italia. Той излиза ден след като един от най-добрите млади таланти в българския футбол реализира трансфер в едно от топ пет първенствата на Европа и света. 20-годишният защитник облича екипа на „Болоня“ и първоначално ще играе там под наем, а през лятото ще премине окончателно на стадион „Ренато Дал’Ара“.

Анализатори, треньори и бивши играчи се обединиха около твърдението, че Антов е един от най-добрите млади футболисти в Европа. Това не е изненада, тъй като с изявите си за ЦСКА-София и националния отбор той привлече вниманието на грандове като „Рома“ и „Арсенал“.

Специалистите от Sky Italia определят трансфера му като „важно попълнение“ за „рособлу“, които са довели в Италия „един от най-обещаващите млади защитници на континента“.

Макар да е само на 20, Валентин Антов вече е натрупал солиден опит зад гърба си. Откакто дебютира в лигата за първия отбор на ЦСКА-София, той рядко пропуска двубой на тима и се утвърди като един от големите лидери. Записа и 17 мача на международно ниво във втория по сила клубен турнир Лига Европа, където бе забелязан от големите отбори.

„Той е от типа на модерните централни защитници, чиито умения и характеристики допълват отбранителната линия на „Болоня“, смятат експертите от Sky Italia. „В Италия той ще играе под ръководството на страхотния бивш защитник Синиша Михайлович, което може да му помогне да извърви дългия път пред себе си и да се утвърди като едно от величията в европейския футбол“.

Антов облича фланелката на любимия си ЦСКА още от дете и преминава през школата на клуба. Първият му мач е на 19 август 2015, когато излиза на терена в двубой за Купата на България и става най-младият новобранец в историята на 31-кратните шампиони – на едва 14 години, 9 месеца и 10 дни.

Тогава защитникът се превръща и в най-младия капитан в дългогодишната история на „червените“. „Жестът на клуба да му връчи лентата за последните 25 минути означаваше символ на прераждането на ЦСКА“, пише италианската медия.

„Чувството беше уникално и винаги ще го помня. Това беше и жест към публиката, защото започваше един нов период в историята на ЦСКА. Аз никога не съм летял в облаците и няма да го направя“, каза Антов в едно от последните си интервюта – за „Топспорт“, през 2021. „И сега съм доста млад, има още много какво да уча и да се развивам“.

Като всеки футболист, той пада под тежестта на контузиите. В продължение на 8 месеца лекува травма на главата, получена през 2016, но след това се завръща и прави дебют в първенството. След мача срещу „Верея“ през сезон 2018/2019 намира постоянно място в състава.

Антов бе избран за най-добър защитник на наградите „Футболист на годината“ за 2020, а за големия приз пред него се нареди единствено нападателят на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев.

„Титулярната му позиция е като полузащитник, но през годините той откри идеалния си пост – в центъра на отбраната“, пишат от Sky Italia. „Той е с чудесна техника, с която може да гради атаките. Понякога се доверява твърде много на качествата си и прави рискови отигравания, с които губи топката. Но е много добър в маркирането и има чувство за позициониране“.

„Винаги е концентриран, точен във въздушните двубои и шпагатите. Има мощна физика, комбинирана с добра скорост. Напомня на Милан Шкриняр“, добавя изданието, сравнявайки българина с един от най-добрите бранители в италианското Калчо през последните години – словашкият защитник на „Интер“.

Опитът на Антов е завиден за неговите 20 години – 76 мача с екипа на ЦСКА-София, от които 55 в първенството и 17 в Лига Европа. Този сезон изигра 16 срещи и вкара два гола. Вече има и три мача с националния отбор, откакто дебютира за първата селекция през 2019 г.

Един от най-добрите анализатори в Италия и бивш централен защитник Даниеле Адани също одобри новото попълнение на „Болоня“. „Много го харесвам, защото е бърз. Той е модерен централен защитник, който има опит дори в националния си отбор. „Болоня“ определено се нуждае от подсилване в отбрана. Тъй като Михайлович играе с високо изнесена защита, се нуждае от бърз играч – Антов е точно такъв. За годините си той е много зрял. И все пак трябва да подобри някои елементи в тактическо отношение, които се учат само в Италия".

Калчото е считано за първенството с най-добрите защити, а италианците десетилетия наред са известни със своя стил на отбрана „катеначо“, измислен от великия бивш треньор на „Интер“ Еленио Ерера.

Антов ще е деветият български футболист, който ще играе в Серия А, както и вторият защитник в историята. Първи на Апенините заиграва легендарният бранител на „Левски“ Николай Илиев. Пробивът му е през 1989 – също в „Болоня“, където вкарва три гола в 28 мача.

Христо Стоичков играе в „Парма“ през 1995, а през 2002 Валери Божинов дебютира едва на 15 години за „Лече“. Николай Михайлов е привлечен във „Верона“ десетилетие по-късно, Ивайло Чочев игра за „Палермо“, Александър Тонев – за „Фрозиноне“ и „Кротоне“, а Кирил Десподов – за „Каляри“. В момента в Серия А се състезава само още един българин – нападателят Андрей Гълъбинов носи екипа на „Специя“.

От „Болоня“ също са заинтригувани от таланта на Антов и го определят като „един от най-интересните играчи на международната сцена, родени през 2000 г.“.

„Той е изключително атлетичен и харизматичен, тъй като носеше капитанската лента на предишния си клуб, още преди да навърши 20“, пишат „рособлу“ в официалния си сайт при представянето на Антов.

Защитникът е любимец на феновете на ЦСКА-София, които го аплодираха дори след грешките в мача срещу „Йънг Бойс“ в Лига Европа, загубен с 0:3.

„Много хора бяха зад гърба ми в този труден момент от кариерата. Когато отборът загуби с три или повече попадения разлика, нормално на прицел да са най-вече защитниците и вратарят. Те го отнасят“, казва Антов.

Той обаче им се реваншира с чудесно представяне при победата над „Рома“ с 3:1 в София. Точно тогава се заговори за интерес към него от страна на „вълците“, но до трансфер не се стигна.

ЦСКА-София ще получи 500 хиляди евро за трансфера до лятото, а после ще вземе още 3 млн. за един от най-добрите таланти, излизали от школата им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024