Дългогодишният управител на "Лукойл България" Валентин Златев е напуснал окончателно ръководството на петролната компания.

Досега Златев беше член на Надзорния съвет на дружеството "Лукойл Нефтохим Бургас". На 10 август 2020 г. обаче неговото име е отписано от списъка на управителните органи в Търговския регистър.

До момента не е ясно дали Златев е напуснал "Лукойл" по свое желание или по настояване на акционерите в компанията. От пресцентъра на "Лукойл-България" съобщават, че бизнесменът вече не е председател и на Контролния съвет на дружество.

В последните месеци името на Валентин Златев беше споменавано неколкократно от председателя на НФСБ Валери Симеонов като пример за "следващия в битката срещу олигарсите" по повод разследванията срещу Васил Божков.

Депутати от ГЕРБ също го споменаха като част от мотивите за нуждата от анкетна комисия, която да разследва финансовите схеми от прехода - вкл. "който създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Костов и всички кредитни милионери, подплатени от кадрите на Държавна сигурност".

Самият Валентин Златев публикува позиция до медиите, в която се разграничава от "опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“.

В края на юни Златев беше извикан на разпит в прокуратурата по делото срещу Атанас и Пламен Бобокови. Няколко дни по-късно изтече пореден запис с гласа на Бойко Борисов, от който се предполага, че премиерът разговаря по телефона със Златев ("Валентин Василиевич", както го нарича той в аудиофайла) - "Корнела и Радев са големи сладури, и понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно.... Друго говорят, Валентин Василиевич, ама ако искаш утре вечер, ако си тук, мини да ме видиш".

Валентин Златев беше управител на "Лукойл България" до 19 юни 2018 г., когато позицията му беше заета от руския гражданин Булат Субаев.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин