Снимка: © БНТ

Шефът на Контролния съвет на „Лукойл България“ Валентин Златев е получил призовка от прокуратурата да се яви на разпит като свидетел на 22 юни.

Това обяви пиарът на бизнесмена Мая Жекова пред в. „Сега“, но каза, че не знае какъв е поводът за призовката. Все пак допусна причината да е списъкът с имена и суми, който прокуратурата намери на гърба на снимка в жилището на бизнесмена Атанас Бобоков - обвиняем след акцията за незаконен внос и преработка на боклук заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Информация от няколко различни източници сочи, че Златев е издирван от МВР и не е ясно дали се намира на територията на България. Жекова обаче категорично отрече той да е издирван от полицията.

От пресцентъра на МВР, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, не потвърдиха, че Златев е призован на разпит. Зам.-шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев отказа не говори по темата с аргумента, че не му е позволено да прави изявления, пише „Сега“.

Имената в гореспоменатия списък съответстват на имената на публично известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу тях са записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева". Сумите изглеждат като оценка на състоянието на най-богатите хора в България.

Преди дни Ангел Кънев заяви, че списъкът ще се използва, за да бъдат разпитани хората в него. "Ще извършим редица действия по разследване, свързани с разкриване на банкови тайни не само в страната, но най-вече в чужбина, за да изясним дали действително посочените суми са имали движение в страната и в чужбина", каза той пред БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена