Снимка: © Булевард България

Името на новия служебен финансов министър Валери Белчев беше замесено в медиен скандал заради връзката му с компанията "Глобъл Стратеджи" ЕАД.

Дружеството е направило неуспешен опит да получи лиценз за инвестиционен посредник от Комисията за финансов надзор през 2020 г.

На 10 март 2021 г. КФН го включва в публичен предупредителен списък на компании, за които "значителен брой жалби от български граждани, които твърдят, че са изгубили парични средства вследствие на извършени измами". 

От предупреждението на КФН от март 2021 г. не стават ясни подробности за жалбите срещу "Глобъл стратеджи", но основанието за включването в списъка предполага, че компанията е извършвала инвестиционни дейности и услуги без лиценз. 

Валери Белчев е работил като прокурист в дружеството между 17 ноември 2020 и 26 март 2021 г.. Месец след вписването на Белчев в управлението на "Глобъл стратеджи", на 15 декември 2020 г. КФН взема решение, с което отказва да издаде лиценз на компанията като инвестиционен посредник. 

Това решение на КФН е обжалвано от дружеството пред Административен съд - София област, като единственото заседание е от 14 юни 2021 (около 3 месеца след напускането на Белчев).

Делото е отложено за 27 септември 2021 г. 

Първият опит на "Глобъл стратеджи" да получи лиценз датира от лятото на 2019 г. КФН решава да прекрати производството, тъй като заявителите не са представили всички изисквани данни или документи. 

Публичните му финансови отчети за 2019 и 2020 г. показват, че има приходи в размер на сътветно 7000 и 1000 лв., срещу разходи от 110 и 117 000 лв., от които по-големият дял са разходи за персонала. В този период компанията е изчаквала да получи лиценза си. Капиталът й е в размер на 500 000 лв. Основана е в началото на 2019 г., а едноличен собственик е дружеството "Икон" ЕООД. 

Прокуристът управлява предприятието срещу възнаграждение, като може да извършва всички действия и сделки, свързани с търговското занятие, но с определени ограничения на правомощията. Той може да действа само заедно с изпълнителния директор на компанията. До момента Белчев не е коментирал отношенията си с дружеството. 

Валери Белчев е бивш председател на Фонда на фондовете от създаването му през 2015 до 2017 г. Преди това е работил за една година като началник на отдел "Бизнес развитие" на ББР.  Tой беше назначен за член от управлението на Държавната консолидационна компания няколко седмици преди да стане служебен министър на финансите. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни