Снимка: © Булевард България

Името на новия служебен финансов министър Валери Белчев беше замесено в медиен скандал заради връзката му с компанията "Глобъл Стратеджи" ЕАД.

Дружеството е направило неуспешен опит да получи лиценз за инвестиционен посредник от Комисията за финансов надзор през 2020 г.

На 10 март 2021 г. КФН го включва в публичен предупредителен списък на компании, за които "значителен брой жалби от български граждани, които твърдят, че са изгубили парични средства вследствие на извършени измами".

От предупреждението на КФН от март 2021 г. не стават ясни подробности за жалбите срещу "Глобъл стратеджи", но основанието за включването в списъка предполага, че компанията е извършвала инвестиционни дейности и услуги без лиценз.

Валери Белчев е работил като прокурист в дружеството между 17 ноември 2020 и 26 март 2021 г.. Месец след вписването на Белчев в управлението на "Глобъл стратеджи", на 15 декември 2020 г. КФН взема решение, с което отказва да издаде лиценз на компанията като инвестиционен посредник.

Това решение на КФН е обжалвано от дружеството пред Административен съд - София област, като единственото заседание е от 14 юни 2021 (около 3 месеца след напускането на Белчев).

Делото е отложено за 27 септември 2021 г.

Първият опит на "Глобъл стратеджи" да получи лиценз датира от лятото на 2019 г. КФН решава да прекрати производството, тъй като заявителите не са представили всички изисквани данни или документи.

Публичните му финансови отчети за 2019 и 2020 г. показват, че има приходи в размер на сътветно 7000 и 1000 лв., срещу разходи от 110 и 117 000 лв., от които по-големият дял са разходи за персонала. В този период компанията е изчаквала да получи лиценза си. Капиталът й е в размер на 500 000 лв. Основана е в началото на 2019 г., а едноличен собственик е дружеството "Икон" ЕООД.

Прокуристът управлява предприятието срещу възнаграждение, като може да извършва всички действия и сделки, свързани с търговското занятие, но с определени ограничения на правомощията. Той може да действа само заедно с изпълнителния директор на компанията. До момента Белчев не е коментирал отношенията си с дружеството.

Валери Белчев е бивш председател на Фонда на фондовете от създаването му през 2015 до 2017 г. Преди това е работил за една година като началник на отдел "Бизнес развитие" на ББР. Tой беше назначен за член от управлението на Държавната консолидационна компания няколко седмици преди да стане служебен министър на финансите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.