Снимка: © Unsplash

Валери Симеонов и група депутати от НФСБ предлагат нови промени в Закона за хазарта, които налагат такса върху провеждането на хазартни игри от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра - т.е. върху оборота на лицензирания оператор.

Последните промени в закона забраниха на всички частни компании да организират лотария, с изключение на Държавния спортен тотализатор, но този текст е атакуван пред Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет.

В новите предложения на НФСБ са включени не само традиционната лотария, но и томболите, моментната лотария - тото, лото, бинго, кено, игри със залагания върху спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията". 

Лицензът за организиране на хазартни игри, при които участниците играят едни срещу други (например - покер турнири) и организаторът само провежда събитието, като събира такси и комисиони, ще се заплаща срещу 20% върху стойността на получените такси и комисиони.

Лидерът на НФСБ предлага още игралните казина, игралните зали и/или игрите с игрални автомати да се организират само в хотели с категория 5 звезди, в курортни комплекси (по списък) и в населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейни, ЖП, морски и речни гранични КПП.  

Предлага се действащите в момента лицензи за хазартни игри в казина и с игрални автомати да се продължат до 31 декември 2025. 

Описаните курорти, в които ще може да работят казина, са "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена" (Варна), "Елените", "Дюни", "ММЦ-Приморско", Пампорово, Боровец и Банско. 

В мотивите за проекта на депутатите от НФСБ се казва следното: "Патологичното разстройство, свързано с хазарт, се характеризира с неконтролирани залагания извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления, за да си набавят нужните суми пари за техния "навик". Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни