Снимка: © Unsplash

Валери Симеонов и група депутати от НФСБ предлагат нови промени в Закона за хазарта, които налагат такса върху провеждането на хазартни игри от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра - т.е. върху оборота на лицензирания оператор.

Последните промени в закона забраниха на всички частни компании да организират лотария, с изключение на Държавния спортен тотализатор, но този текст е атакуван пред Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет.

В новите предложения на НФСБ са включени не само традиционната лотария, но и томболите, моментната лотария - тото, лото, бинго, кено, игри със залагания върху спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията". 

Лицензът за организиране на хазартни игри, при които участниците играят едни срещу други (например - покер турнири) и организаторът само провежда събитието, като събира такси и комисиони, ще се заплаща срещу 20% върху стойността на получените такси и комисиони.

Лидерът на НФСБ предлага още игралните казина, игралните зали и/или игрите с игрални автомати да се организират само в хотели с категория 5 звезди, в курортни комплекси (по списък) и в населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейни, ЖП, морски и речни гранични КПП.  

Предлага се действащите в момента лицензи за хазартни игри в казина и с игрални автомати да се продължат до 31 декември 2025. 

Описаните курорти, в които ще може да работят казина, са "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена" (Варна), "Елените", "Дюни", "ММЦ-Приморско", Пампорово, Боровец и Банско. 

В мотивите за проекта на депутатите от НФСБ се казва следното: "Патологичното разстройство, свързано с хазарт, се характеризира с неконтролирани залагания извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления, за да си набавят нужните суми пари за техния "навик". Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена