Валери Симеонов вдигна ръце от промените в Закона за ДДС Снимка: © Getty Images

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини ГЕРБ в непоследователност заради обрата между договореното на коалиционния съвет и финалните предложения за промяна в Закона за ДДС.

Първоначално обявените промени трябваше да въведат ваучери за почивки на лекари, полицаи и други държавни служители от "първа линия" на борбата с Covid-19. Текстът, който вече се обсъжда по комисии, обаче задължава тези хора да използват държавните ваучери само в почивните станции на ведомствата си.

Симеонов обяви, че във внесения текст са изпуснати цели групи от служители от болници и здравни инспекции, които е трябвало да се облагодетелстват от възможността за бюджетно доплащане на почивките.

"Да си изясним кой управлява ГЕРБ. Имам чувството, че ГЕРБ се управлява от г-жа Менда Стоянова и г-жа Дариткова, които работят в парламента. ГЕРБ не се държи като политическа сила, а като сбор от индивиди, при които никога не знаеш дали ако някой поеме ангажимент, другите ще го изпълнят. Това е все едно държавното задължение да се осигури работно облекло на държавните служители да се регламентира със закон в Народното събрание. То няма смисъл. С една служебна бележка пожарникарят си получава каската или противогаза. А сега същото това нещо за служебните бази ще стане през ваучери. Това е формално спазване на задължения към коалиционен партньор, но реално това е отхвърляне на неговото предложение", казва Симеонов в Нова ТВ.

"Ние се разбираме нещо с г-н Борисов, Горанов и Томислав Дончев, обявяваме го на брифинг, но докато стигне до реализация, групата на ГЕРБ прави други предложения, които в голямата си част са лишени от смисъл. Да дадеш държавен ваучер на държавен служител, за да отиде на държавна почивна база от неговото предприятие - какво му даваме? Нищо. Как поощряваме туризма? Никак", каза още той.

Симеонов каза още, че се е опитал да разговаря с Бойко Борисов по този казус, но премиерът не е вдигнал телефона си: "Да, но както знаете, аз съм тъп и упорит и ще продължавам".

Валери Симеонов се обяви и срещу формулировката в текстовете за 9% ДДС на ресторантьорските и кетъринг услуги.

"Кетъринг с готова храна извършват и големите търговски вериги, които по време на коронавируса реализираха в пъти по-големи печалби. Кетъринг услуга означава топла храна, която се приготвя в магазините. Обясняваме го, но отсреща получаваме отговор: Такова е нашето политическо решение", каза той.

НФСБ ще предложи още една промяна в проекта за ДДС, за да се включат в нея "заведенията за хранене и за развлечения".

"Ние забранихме и работата на кафенетата, но сега подпомагаме само ресторантите", каза той.

Въпреки всичко Симеонов защити мерките в помощ на туризма, като коментира, че целият сектор е бил "цапардосан за 24 часа" и че не всички от неговите представители са "мутри по плажа, големите играчи, натрупали пари с рекет и насилие".

Валери Симеонов обяви, че разбира позицията на финансовия министър Владислав Горанов, който се обяви твърдо против свалянето на ДДС за ресторантите и заплаши с увеличение на стандартната ставка на данъка или корпоративния данък на всички фирми, за да компенсира загубите на бюджета.

"Такова трябва да е поведението на всеки отговорен финансов министър, а не на всяка команда да променя бюджета и да не се замисля за последствията", каза Симеонов.

Не стана ясно дали НФСБ би подкрепил евентуални промени в данъчните закони, които да повишат общото данъчно бреме през 2021 г. заради отстъпките в ДДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024