Снимка: © Getty Images

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини ГЕРБ в непоследователност заради обрата между договореното на коалиционния съвет и финалните предложения за промяна в Закона за ДДС.

Първоначално обявените промени трябваше да въведат ваучери за почивки на лекари, полицаи и други държавни служители от "първа линия" на борбата с Covid-19. Текстът, който вече се обсъжда по комисии, обаче задължава тези хора да използват държавните ваучери само в почивните станции на ведомствата си. 

Симеонов обяви, че във внесения текст са изпуснати цели групи от служители от болници и здравни инспекции, които е трябвало да се облагодетелстват от възможността за бюджетно доплащане на почивките. 

"Да си изясним кой управлява ГЕРБ. Имам чувството, че ГЕРБ се управлява от г-жа Менда Стоянова и г-жа Дариткова, които работят в парламента. ГЕРБ не се държи като политическа сила, а като сбор от индивиди, при които никога не знаеш дали ако някой поеме ангажимент, другите ще го изпълнят. Това е все едно държавното задължение да се осигури работно облекло на държавните служители да се регламентира със закон в Народното събрание. То няма смисъл. С една служебна бележка пожарникарят си получава каската или противогаза. А сега същото това нещо за служебните бази ще стане през ваучери. Това е формално спазване на задължения към коалиционен партньор, но реално това е отхвърляне на неговото предложение", казва Симеонов в Нова ТВ. 

"Ние се разбираме нещо с г-н Борисов, Горанов и Томислав Дончев, обявяваме го на брифинг, но докато стигне до реализация, групата на ГЕРБ прави други предложения, които в голямата си част са лишени от смисъл. Да дадеш държавен ваучер на държавен служител, за да отиде на държавна почивна база от неговото предприятие - какво му даваме? Нищо. Как поощряваме туризма? Никак", каза още той. 

Симеонов каза още, че се е опитал да разговаря с Бойко Борисов по този казус, но премиерът не е вдигнал телефона си: "Да, но както знаете, аз съм тъп и упорит и ще продължавам". 

Валери Симеонов се обяви и срещу формулировката в текстовете за 9% ДДС на ресторантьорските и кетъринг услуги. 

"Кетъринг с готова храна извършват и големите търговски вериги, които по време на коронавируса реализираха в пъти по-големи печалби. Кетъринг услуга означава топла храна, която се приготвя в магазините. Обясняваме го, но отсреща получаваме отговор: Такова е нашето политическо решение", каза той. 

НФСБ ще предложи още една промяна в проекта за ДДС, за да се включат в нея "заведенията за хранене и за развлечения". 

"Ние забранихме и работата на кафенетата, но сега подпомагаме само ресторантите", каза той. 

Въпреки всичко Симеонов защити мерките в помощ на туризма, като коментира, че целият сектор е бил "цапардосан за 24 часа" и че не всички от неговите представители са "мутри по плажа, големите играчи, натрупали пари с рекет и насилие". 

Валери Симеонов обяви, че разбира позицията на финансовия министър Владислав Горанов, който се обяви твърдо против свалянето на ДДС за ресторантите и заплаши с увеличение на стандартната ставка на данъка или корпоративния данък на всички фирми, за да компенсира загубите на бюджета. 

"Такова трябва да е поведението на всеки отговорен финансов министър, а не на всяка команда да променя бюджета и да не се замисля за последствията", каза Симеонов. 

Не стана ясно дали НФСБ би подкрепил евентуални промени в данъчните закони, които да повишат общото данъчно бреме през 2021 г. заради отстъпките в ДДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов