Вълна от антиправителствени протести се разраства в Сирия Снимка: © Getty Images

Вече втора седмица продължават протести и стачки в контролираните от правителството райони в Южна Сирия, като демонстрантите все по-често не се страхуват да призовават за отстраняването на авторитарния президент Башар Асад.

В понеделник протестиращите се събраха в южния град Сувейда и затвориха пътища. Провинция Сувейда остава под контрола на правителството след въстанието в Сирия през 2011 г. и е дом на голяма част от друзкото малцинство в страната.

Видеоклип, разпространен от активистката организация Suwayda24, показва няколкостотин души, събрани на централния площад в града, които развяват друзки знамена и скандират "Да живее Сирия и долу Башар Асад".

Друго видео, разпространено в социалните мрежи, показва протестиращи активисти пред затворените врати на клона на управляващата партия "Баас" в град Мелх. Един от протестиращите обяснява, че са се насочили към партийната сграда заради ролята ѝ в потушаването на предишни граждански протести. Хората настояват за повече базови услуги като достъп до вода и електричество.

Тълпата насочи гнева си и към сирийския президент, който е известен с това, че работи за потушаване на всяко гражданско несъгласие, откакто през 2011 г. за първи път избухнаха протести срещу неговото управление.

"От Мелх се обръщаме към теб, Башар Асад ... казваме ти да си тръгнеш, не те искаме, ще паднеш. Имаш две възможности: или да си тръгнеш с достойнство, или да умреш", казва протестиращият, цитиран от британския в. "Гардиън".

Как се стигна до протестите в Сирия?

Протестите избухнаха заради повишаването на цените на горивата и гнева срещу икономическата корупция и лошото управление на страната. Те бързо прераснаха в антиправителствени демонстрации, включващи многократни призиви за оставката на Асад. Демонстрациите в южната част на Сирия се разрастват през последните седмици.

В Сувейда хората държаха плакати с призиви за установяване на преходно правителство и настояваха за освобождаването на хиляди хора, които са били насилствено преследвани от сирийския апарат за сигурност.

"Сувейда не е ставала свидетел на гражданска стачка и движение като това досега. Хората не искат реформи. Този режим не е в състояние да осигури на хората нито една от нуждите им", заяви Раян Маруф, ръководител на организацията Suwayda24.

Демонстрациите в районите с преобладаващо население на друзи представляват допълнителен удар по режима на Асад, който отдавна изтъква своята защита на малцинствата в страната.

През лятото сирийската лира достигна исторически ниски стойности, като на черния пазар падна до почти 15 хил. за долар, обезценявайки се три пъти от стойността си в края на миналата година. Правителството продължава да повишава заплатите на фона на скъпоструващ план за преструктуриране на субсидиите за основни стоки, включително хляб и бензин.

През юни ООН заяви, че 12-годишният конфликт в Сирия е изтласкал 90% от останалото население под прага на бедността на фона на нарастващите разходи за храна и съкращенията на електроенергията и горивата. Въпреки усилията на Асад да контролира завръщането си в Арабската лига и да възстанови отношенията си с бившите си врагове от Персийския залив, контролът му върху сирийската територия остава разкъсан, а икономическата криза продължава да е дълбока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "изключително щедрото" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024