"Вълшебството се получава по начин, който не е рецептурен. Това, за което съм си мислил, е все пак да се рафинира един вкус и да се потърси смисъл на нашата работа, защото тя създава въобще смисъл в обществото", казва проф. Андрей Даниел в едно от последните си интервюта пред БНР.

Художникът - съосновател на групата за авангардно изкуство "Градът" - почина на 24 януари 2020 г. на 66-годишна възраст, малко преди подготвяната голяма изложба с негови картини в Софийската градска художествена галерия.

Андрей Даниел е преподавател по живопис в Националната художествена академия, член-кореспондент на БАН от 2015 г. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Канада, Южна Корея, Австрия, Германия, Гърция, Полша и др.

Има участия в общи изложби, представящи българското изкуство в Рим, Лисабон, Стокхолм, Москва, Люцерн, Шафхаузен, Виена, Бад Райхенхал, Сеул и др.

Картините на Даниел са част от постоянните колекции на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, културни институции в Словакия, Полша, Гърция, Колекцията на Европейския парламент в Брюксел и на Американското посолство в София.

Андрей Даниел е носител на годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" от 2012 г., "Златно перо" за принос към българската култура и др.

Роден в семейството на големия театрален режисьор Леон Даниел, той работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Автор на книгата ”Неща, места и хора”, 2011, изд. ”Захарий Стоянов”, София.

Той описва като "мистика" работата си като преподавател на млади студенти-художници в последните три десетилетия

"Ставам все по-близък със своите студенти, като че ли ме допускат повече до себе си, а това ми дава свеж вкус за живота... Важното е това ново поколение да не бърза прекалено и задължително да натрупа минимум сведения за своите предшественици, защото без примери от миналото не би могло да разреши собствените си дилеми. Това е и мисията на изкуството - да сподели някакъв предишен опит", казва той пред БНР по повод изложбата "Учители и ученици" през 2018 г.

Обществото и държавата трябва да знаят, че художественото образование е ужасно рискова инвестиция, но тя е абсолютно необходима, казва Андрей Даниел в друго интервю за "Култура".

"Няма да имаме бъдеще без нея. Вярно е, че мнозина няма да възвърнат вложеното, но един измежду тях ще върне всичко и на всички."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024