"Вълшебството се получава по начин, който не е рецептурен. Това, за което съм си мислил, е все пак да се рафинира един вкус и да се потърси смисъл на нашата работа, защото тя създава въобще смисъл в обществото", казва проф. Андрей Даниел в едно от последните си интервюта пред БНР.

Художникът - съосновател на групата за авангардно изкуство "Градът" - почина на 24 януари 2020 г. на 66-годишна възраст, малко преди подготвяната голяма изложба с негови картини в Софийската градска художествена галерия.

Андрей Даниел е преподавател по живопис в Националната художествена академия, член-кореспондент на БАН от 2015 г. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Канада, Южна Корея, Австрия, Германия, Гърция, Полша и др.

Има участия в общи изложби, представящи българското изкуство в Рим, Лисабон, Стокхолм, Москва, Люцерн, Шафхаузен, Виена, Бад Райхенхал, Сеул и др.

Картините на Даниел са част от постоянните колекции на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, културни институции в Словакия, Полша, Гърция, Колекцията на Европейския парламент в Брюксел и на Американското посолство в София.

Андрей Даниел е носител на годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" от 2012 г., "Златно перо" за принос към българската култура и др.

Роден в семейството на големия театрален режисьор Леон Даниел, той работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Автор на книгата ”Неща, места и хора”, 2011, изд. ”Захарий Стоянов”, София.

Той описва като "мистика" работата си като преподавател на млади студенти-художници в последните три десетилетия

"Ставам все по-близък със своите студенти, като че ли ме допускат повече до себе си, а това ми дава свеж вкус за живота... Важното е това ново поколение да не бърза прекалено и задължително да натрупа минимум сведения за своите предшественици, защото без примери от миналото не би могло да разреши собствените си дилеми. Това е и мисията на изкуството - да сподели някакъв предишен опит", казва той пред БНР по повод изложбата "Учители и ученици" през 2018 г.

Обществото и държавата трябва да знаят, че художественото образование е ужасно рискова инвестиция, но тя е абсолютно необходима, казва Андрей Даниел в друго интервю за "Култура".

"Няма да имаме бъдеще без нея. Вярно е, че мнозина няма да възвърнат вложеното, но един измежду тях ще върне всичко и на всички."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023