"Вълшебството се получава по начин, който не е рецептурен. Това, за което съм си мислил, е все пак да се рафинира един вкус и да се потърси смисъл на нашата работа, защото тя създава въобще смисъл в обществото", казва проф. Андрей Даниел в едно от последните си интервюта пред БНР. 

Художникът - съосновател на групата за авангардно изкуство "Градът" - почина на 24 януари 2020 г. на 66-годишна възраст, малко преди подготвяната голяма изложба с негови картини в Софийската градска художествена галерия.

Андрей Даниел е преподавател по живопис в Националната художествена академия, член-кореспондент на БАН от 2015 г. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Канада, Южна Корея, Австрия, Германия, Гърция, Полша и др.

Има участия в общи изложби, представящи българското изкуство в Рим, Лисабон, Стокхолм, Москва, Люцерн, Шафхаузен, Виена, Бад Райхенхал, Сеул и др.

Картините на Даниел са част от постоянните колекции на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, културни институции в Словакия, Полша, Гърция, Колекцията на Европейския парламент в Брюксел и на Американското посолство в София. 

Андрей Даниел е носител на годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" от 2012 г., "Златно перо" за принос към българската култура и др. 

Роден в семейството на големия театрален режисьор Леон Даниел, той работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Автор на книгата ”Неща, места и хора”, 2011, изд. ”Захарий Стоянов”, София. 

Той описва като "мистика" работата си като преподавател на млади студенти-художници в последните три десетилетия 

"Ставам все по-близък със своите студенти, като че ли ме допускат повече до себе си, а това ми дава свеж вкус за живота... Важното е това ново поколение да не бърза прекалено и задължително да натрупа минимум сведения за своите предшественици, защото без примери от миналото не би могло да разреши собствените си дилеми. Това е и мисията на изкуството - да сподели някакъв предишен опит", казва той пред БНР по повод изложбата "Учители и ученици" през 2018 г. 

Обществото и държавата трябва да знаят, че художественото образование е ужасно рискова инвестиция, но тя е абсолютно необходима, казва Андрей Даниел в друго интервю за "Култура".

"Няма да имаме бъдеще без нея. Вярно е, че мнозина няма да възвърнат вложеното, но един измежду тях ще върне всичко и на всички."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях