Снимка: © Булевард България

Назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат провокира протест срещу решението на Йорданка Фандъкова.

Доскорошният председател на групата на "Демократична България" в СОС Методи Лалов и сдружението "БОЕЦ" организираха демонстрация под надслова "Вън каскетите от общината" и поискаха оставките на Иванов и кмета на София.

В четвъртък съветникът от "Спаси София" Борис Бонев поиска изслушване на Фандъкова в СОС по случая, но предложението беше блокирано от мнозинството на ГЕРБ и "Патриотите".

Причината за недоволството е ролята на Иванов като професионален ръководител на МВР в периода на протестите срещу кабинета "Борисов", белязани от няколко драстични случая на полицейско насилие - вкл. побоя и унижението на младежи зад колоните на Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г.

"Този човек трябва да бъде съден и разследван, а не да бъде награждаван на общински и държавни хранилки. Ще поискаме незабавните оставки на Фандъкова и Иванов, така както тези на Борисов и Гешев", казва Георги Георгиев от "БОЕЦ".

Методи Лалов посочва, че Иванов не е избран с конкурс и че "няма компетентност не само да бъде директор на Столичния инспектрат, а дори обикновен служител".

В четвъртък ГЕРБ публикува позиция, с която се разграничава от полицейското насилие, но оправдава действията на Ивайло Иванов като главен секретар на МВР и посочва, че срещу него не е имало "претенции за отговорност или съпричастност" към злоупотребата със служебно положение от страна на униформени.

Мотивът за уволнението на Иванов обаче беше свързан именно с допуснатите случаи на полицейско насилие и липсата на адекватни санкции срещу замесените служители.

Предходният дългогодишен ръководител на инспектората Веска Георгиева почина през юли 2021 г. Досега нито ГЕРБ, нито Йорданка Фандъкова са обяснили защо е взето решение да се назначи нов човек за позицията, без да проведе отворен конкурс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“