"Вън каскетите от общината": Новият пост на Ивайло Иванов провокира протест Снимка: © Булевард България

Назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат провокира протест срещу решението на Йорданка Фандъкова.

Доскорошният председател на групата на "Демократична България" в СОС Методи Лалов и сдружението "БОЕЦ" организираха демонстрация под надслова "Вън каскетите от общината" и поискаха оставките на Иванов и кмета на София.

В четвъртък съветникът от "Спаси София" Борис Бонев поиска изслушване на Фандъкова в СОС по случая, но предложението беше блокирано от мнозинството на ГЕРБ и "Патриотите".

Причината за недоволството е ролята на Иванов като професионален ръководител на МВР в периода на протестите срещу кабинета "Борисов", белязани от няколко драстични случая на полицейско насилие - вкл. побоя и унижението на младежи зад колоните на Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г.

"Този човек трябва да бъде съден и разследван, а не да бъде награждаван на общински и държавни хранилки. Ще поискаме незабавните оставки на Фандъкова и Иванов, така както тези на Борисов и Гешев", казва Георги Георгиев от "БОЕЦ".

Методи Лалов посочва, че Иванов не е избран с конкурс и че "няма компетентност не само да бъде директор на Столичния инспектрат, а дори обикновен служител".

В четвъртък ГЕРБ публикува позиция, с която се разграничава от полицейското насилие, но оправдава действията на Ивайло Иванов като главен секретар на МВР и посочва, че срещу него не е имало "претенции за отговорност или съпричастност" към злоупотребата със служебно положение от страна на униформени.

Мотивът за уволнението на Иванов обаче беше свързан именно с допуснатите случаи на полицейско насилие и липсата на адекватни санкции срещу замесените служители.

Предходният дългогодишен ръководител на инспектората Веска Георгиева почина през юли 2021 г. Досега нито ГЕРБ, нито Йорданка Фандъкова са обяснили защо е взето решение да се назначи нов човек за позицията, без да проведе отворен конкурс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Синята зона" в София да важи и в неделя, предлагат общински съветници

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024