Снимка: © Булевард България

Назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат провокира протест срещу решението на Йорданка Фандъкова. 

Доскорошният председател на групата на "Демократична България" в СОС Методи Лалов и сдружението "БОЕЦ" организираха демонстрация под надслова "Вън каскетите от общината" и поискаха оставките на Иванов и кмета на София. 

В четвъртък съветникът от "Спаси София" Борис Бонев поиска изслушване на Фандъкова в СОС по случая, но предложението беше блокирано от мнозинството на ГЕРБ и "Патриотите". 

Причината за недоволството е ролята на Иванов като професионален ръководител на МВР в периода на протестите срещу кабинета "Борисов", белязани от няколко драстични случая на полицейско насилие - вкл. побоя и унижението на младежи зад колоните на Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 г.

"Този човек трябва да бъде съден и разследван, а не да бъде награждаван на общински и държавни хранилки. Ще поискаме незабавните оставки на Фандъкова и Иванов, така както тези на Борисов и Гешев", казва Георги Георгиев от "БОЕЦ". 

Методи Лалов посочва, че Иванов не е избран с конкурс и че "няма компетентност не само да бъде директор на Столичния инспектрат, а дори обикновен служител". 

В четвъртък ГЕРБ публикува позиция, с която се разграничава от полицейското насилие, но оправдава действията на Ивайло Иванов като главен секретар на МВР и посочва, че срещу него не е имало "претенции за отговорност или съпричастност" към злоупотребата със служебно положение от страна на униформени. 

Мотивът за уволнението на Иванов обаче беше свързан именно с допуснатите случаи на полицейско насилие и липсата на адекватни санкции срещу замесените служители. 

Предходният дългогодишен ръководител на инспектората Веска Георгиева почина през юли 2021 г. Досега нито ГЕРБ, нито Йорданка Фандъкова са обяснили защо е взето решение да се назначи нов човек за позицията, без да проведе отворен конкурс. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба