Ваня от Vanilla kitchen: Творчеството се ражда, когато има пространство Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Срещаме Ваня Иванова на велосипед и с тениска „Зарежи диетите, яж торта“. Такава е и философията ѝ за живота и бизнеса – вярва в движението, свободата и качествената храна. Обича сладкиши, но никак не харесва чувството за вина след парче торта, нито щетите за здравето от прекаляването със захар и вредни съставки.

Преди 10 години любовта ѝ към сладкишите не среща здравословна алтернатива на тортите пълни с палмова сметана, твърде много захар и бяло брашно. Затова Ваня си я създава сама.

Вероятно за част от хората тя е позната като Vanillka – жената, която стои зад един от първите блогове с рецепти за здравословни сладкиши у нас.

Ванила прави торта

В стремежа си да се храни по-здравословно, Ваня започва да експериментира с рецепти в дома си и да ги споделя онлайн. Блогът ѝ става много популярен, а постепенно тя започва да приготвя тортите за празниците на познати и приятели. На поредния въпрос „защо не си направиш сладкарница“, Ваня решава, че може би наистина трябва да опита.

Така се ражда и „Vanilla Kitchen“ - уютно бутиково ателие за „чисти“ сладкиши. Отваряме вратата и там ни посрещат меки цветове и аромат на шоколад, масло и сметана, фино преплетени с дъха на италианско еспресо.

Срещаме се с Ваня в рамките на кампанията „Бизнес Великани“ на VIVACOM, в която телекомът разказва историите на малките и средни фирми, защото имено те са гръбнакът на българската икономика. А за да расте, малкият бизнес има нужда от устойчиви комуникации на конкуренти цени.

За Vanilla kitchen това важи с особена сила.

Предлагаме аналогов продукт, благодарение на дигиталните решения,“ казва Ваня и дава пример.

Почти всеки месец сладкарницата предлага нови десерти в асортимента си, а социалните мрежи са мястото, където ги обявяват.

„Неслучайно сме на тази тиха и спокойна улица в квартала, просто защото не искам онова ужасно напрежение, което го има в сърцето на София. Там е ад,“ смята Ваня, а без социалните мрежи много от клиентите на Vanilla Kitchen не биха разбрали нито за асортимента им, нито за възможността да си поръчат сладкиш без угризения от сладкарницата в Дианабад.

Всичко, свързано с обслужването на клиенти и съхраняване на документи във Vanila Kitchen е интернет базирано, затова и сигурната и бърза връзка е ключова за сладкарското ателие.

„Опитваме се всичко да е дигитализирано, защото така вероятността от грешки става минимална. Приемаме поръчки през сайта, предлагаме и онлайн консултации“, обяснява Ваня и допълва, че голяма част от клиентите им все още предпочитат да се обадят по телефона.

Ваня Иванова с телефон

„Доста от тях предпочитат да чуят гласа ни, да се допитат до професионалното ни мнение: „Какво имате на витрината? Запазете ми пет парчета от това; Утре ще имате ли тарталети? Закъснявам малко, запазете ми тортата, не я продавайте на друг… Така че е много важно да сме свързани“, казва Ваня.

За нея Vanilla kitchen не е просто бизнес, а творческо начинание, движено от вярата, че сладкишите трябва и могат да са вкусни и полезни едновременно.

„Далече сме от всеки голям бизнес, но пък се справяме“, казва Ваня и допълва, че идва от семейство, в което никога не е имало предприемачески дух, нито от кого да вземе пример.

„Истината е, че бях изключително неуверена дали въобще мога … Още си задавам този въпрос ще се справя ли, ще има ли догодина…, но явно нещата се случват, след като 10 години сме на пазара“, казва Ваня.

В началото започва сама и месец по-късно, осъзнава, че ѝ трябва екип.

торта близък

В момента във Vanilla Kitchen работят 5 човека. Правят всичко на ръка, без заготовки и без сухи смеси. „Всичко се прави на момента и невинаги ни стигат силите и това е причината от време на време клиентите да видят витрината и да кажат „Ама, само това ли имате?“ Ами да, само това, защото всичко е много трудоемко, слава Богу сладкишите ни се изкупуват бързо и понякога – да, само това има на витрината, “ казва Ваня

Именно разширяването на екипа се оказва голямото предизвикателство сега.

“Ние не си търсим работници, ние си търсим хора за екипа, но е трудно, това е най-голямата битка в момента“, казва Ваня.

Смята, че и в живота, и в бизнеса я движат едни и същи ценности - честност, минимално количество отпадъци и движение, както в буквален, така и в преносен смисъл.

„Важно е човек да бъде максимално честен, справедлив и открит. Аз смятам, че ние сме точно такъв бизнес и за добро или лошо аз съм точно такъв човек,“ казва Ваня и допълва, че вярва в уважението и свободата се опитва да осигури такава среда и за екипа в сладкарницата.

„Тук работят хора, а не роботи или машини, на всеки му се налага да отсъства, да закъснее, да си вземе по-дълга почивка, да си тръгне по средата на деня и тази гъвкавост за мен е много важна и се опитвам да ги слагам на първо място, казва Ваня и допълва, че движението в преносен и буквален смисъл е изключително важно за нея. „Движение в смисъл да се развиваме като същества и личности, а пренесено към сладкарницата – важно е да се адаптираме към новите тенденции, съобразно нашите си основни ценности“, обобщава тя.

Така например, успяват да сведат food waste (изхвърлянето на храна) във Vanilla Kitchen до под 1%.

Най-добрите рецепти се раждат в планината

Ваня Иванова колело

„Най-много се вдъхновявам за рецепти, когато не съм на работа. Ето, да си го кажем,“ смее се Ваня. Авторските ѝ рецепти са повече от 400, а най-хубавите торти се раждат, когато си „бърка“ нещо вкъщи или когато е в планината.

Разказва ни историята зад някои от емблематичните за Vanilla kitchen – „Супер селски торти“.

Всичко тръгва от любимата на дъщеря ѝ „Българска супер селска“. Тя е с орехови блатове, шипков мармалад и заквасена сметана.

„Изключително проста и елементарната торта, но е една от най-вкусните,“ смее се Ваня и споделя, че рецептата се родила преди поход в планината.

Ваня Иванова Vanilla

„Трябваше да правим един поход до Мальовица, с една нощувка в едно селце наблизо и аз си казах, че не мога да отида с празни ръце. Погледнах какво имам в хладилника – оттук, оттам и така се появи тортата с шипков мармалад и орехови блатове, която всички много харесаха. А, както казах, бяхме в едно село и се наложи всеки да хапва с каквото намери - кой с лъжица, кой с вилица, кой с нож и си казах – това е „супер селска торта,“ спомня си тя.

Така тортата влиза в асортимента на Vanilla Kitchen, а освен „Българска супер селска торта“, се раждат още „ Френска с лавандула, бадемови блатове и боровинки“ и „Гръцка със зелени смокини и канела“.

„Някак си така се случват, оттам идва вдъхновението, малко на шега, когато изляза, когато не съм в рутината и главата ми не е заета с административни и оперативни задачи. Някак си творчеството се ражда, когато има пространство, обобщава Ваня.

„Зарежи диетите, яж торта“

„Този слоган е малко бунтарски, но обединява цялата ми философия“, смее се Ваня. Убедена е, че ограниченията, непрестанните диети и броенето на калории тежат ужасно много, особено на жените.

„Ние имаме нужда от малко повече топлина и мекота от нас самите към нас самите“, допълва тя и споделя своята философия – пътят към добро здраве и форма, не се крие в ограниченията, а по-скоро в движението и чистата храна.

Ваня Иванова зарежи диетите

„Има разлика дали ще изядеш шепа вафли от магазина или парче от нашите торти. И в двата случая ядеш нещо сладко, десерт, но разликата като състав и отражение върху организма е огромно и това е моята философия в живота, без диети, движение, чиста добра, храна и малко повече топлина, мекота и удоволствие от мен за мен“, казва Ваня.

Възпитанието на вкуса се случва в много ранна детска възраст – има ли рецепта за това?

Ваня разказва, че преди е била убедена, че има съвети в тази посока, но си дава сметка че децата са различни и универсален подход едва ли има.

„Истината е, че децата не слушат. Каквото и да им говориш, те виждат примера – какво прави родителя. За него родителят до една възраст е Бог и то прави каквото мама и тате правят“, казва Ваня и допълва, че тя самата се старае да дава пример на дъщеря си с начина, по който се храни.

„Не ѝ казвам - няма да ядеш поредния пакет вафли или бисквити, а пък аз да го правя“ отбелязва тя и допълва, че усилията приключват, когато децата тръгнат на училище „Тогава пускаш контрола и казваш: „Дано съм го научил на нещо“.

„Сега виждам в училище, че долу има магазинче със всякакви изкушения, но дъщеря ми не ги яде, защото смята, че са „боклуци“, казва Ваня, като отбелязва и фактът, че дъщеря ѝ има редовен достъп до здравословна алтернатива.

Ваня Иванова Vanilla

Така съветът се ражда от само себе си „ да не предлагаме на децата овесена каша с ябълки и да ги убеждаваме, че тя е по-вкусна от вафла с шоколад, защото това в крайна на сметка не е така, а вместо това да им предложим достатъчно вкусна и качествена алтернатива“.

Така малко по малко, можем да ги насочим, но примерът и тук е ключов.

Бранимир Йотов за аерографията Бранимир Йотов и аерографията: от воблер за въдица до военен хеликоптер Ми-24

Ася от Hairspray: Едно смело момиче в света на косите и малкия бизнес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024