Снимка: © Getty Images

Слуховете, че от октомври или ноември учебната година ще премине в дистанционна форма на обучение, се увеличават след няколко положителни проби на Covid-19 на учители и ученици в страната. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обаче е категорична, че годината ще продължи присъствено и няма решения за затваряне на цели училища.

„Правилно го нарекохте – слухове“, каза тя в интервю за „Тази сутрин“ по bTV. „Няма такава информация, няма такова намерение. Категорично заявихме, че учебната година трябва да започне присъствено. В зависимост от ситуацията в различните училища може да има и дистанционно обучение в даден етап. Силно се надявам, че ще продължим присъствена година“.

Нови случаи на Covid в училища в Ловеч, Добрич и Стара Загора

Тя сподели, че когато дете трябва по здравословни причини да остане у дома, то алтернативата за него ще бъде обучение в електронна среда. Според нея родителите носят най-голяма отговорност и не трябва да изпращат децата си на училище или детска градина при проява дори на най-леките симптоми.

„Трябва да се свържат с класния ръководител и да обяснят каква е причината за отсъствието. В зависимост от това училището може да му изпрати материали. Говорим за два вида електронно обучение – в реално време, където детето да наблюдава уроците, и „несинхронно обучение“ – където му се изпраща по-късно учебен материал“, обясни Михайлова.

Вчера стана ясно, че има нови случаи на коронавирус на учители и ученици в Ловеч, Добрич и Стара Загора, а по-рано ученик от Математическата гимназия в Русе също бе поставен под карантина, както и цялата му паралелка. Ако един клас се връща в класната стая, а друг излиза в карантина, има шанс за объркване в учебния процес. Според Михайлова обаче – учителите имат свой ритъм и организация, като няма да позволят това да се случи.

"Излизането на паралелка в дистанционна форма на обучение ще се осъществява от същите учители, които им преподават в клас. Те имат своя ритъм и организация. А заместващите учители винаги започват оттам, откъдето е спрял класа. За да влезеш в час, трябва да знаеш докъде са стигнали учениците. Този механизъм е отработен в нашата образователна система“, каза тя.

„Част от учениците с положителна проба не са били на училище. Затова някои от паралелките не се карантинират, защото не е имало контакт на заразените с другите от класа. За да предотвратим да има такива случаи, трябва да бъдем много отговорни“, добави Михайлова.

По думите ѝ – една от уговорките е учителите да са разпределили часовете си така, че да има проследимост на кои класове са преподавали, в случай на положителна проба за коронавирус.

„Зависи колко време учителят е имал контакт с учениците“, отговори тя на въпрос дали съответната паралелка ще се поставя под изолация, ако преподаващият е заразен. „Те са с маски и шлемове и нямат толкова близък контакт със самите ученици. Ще се направят тестове и в зависимост от контакта в даден клас, едни паралелки ще бъдат карантинирани, други – ще продължат нормално обучение. Всички, които са контактни от първа линия на учителя, се изследват. Ако е негативен тестът, могат да продължат да работят“.

Тя каза, че заместници на учителите ще бъдат студенти, учещи педагогика в последен или в трети курс. Добави, че ще има финансова помощ за учителите за преподаването в отделни часове по самостоятелната форма на обучение, а от 1 януари ще започне повишаването на заплатите. Каза, че в над 50 училища още няма топла вода, каквото е изискването на МОН, но проблемите ще бъдат отстранени скоро.

„Нашите деца са отговорни. Аз им вярвам, както и на учителите“, сподели зам.-министърът на образованието.

От столичното РЗИ обявиха, че кухненският персонал в училищата трябва да бъде с ръкавици, специално облекло, маска или шлем. Предвидени са санкции за нарушители на мерките срещу Covid-19. При първо нарушение физическите лица ще се наказват със сума от 300 до 1000 лв., а при повторно – от 1000 до 2000 лв. За юридическите лица сумата е от 500 до 2000 лв. при първо и от 2000 до 5000 лв. при второ нарушение.

В „Тази сутрин“ по bTV от РЗИ съобщиха още, че ако ученик е без маска в закритите общи помещения, ще се налагат санкции на директора и на съответното училище.


Образование 4.0, или колко важна е бързата връзка за учениците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета