Снимка: © Getty Images

Слуховете, че от октомври или ноември учебната година ще премине в дистанционна форма на обучение, се увеличават след няколко положителни проби на Covid-19 на учители и ученици в страната. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обаче е категорична, че годината ще продължи присъствено и няма решения за затваряне на цели училища.

„Правилно го нарекохте – слухове“, каза тя в интервю за „Тази сутрин“ по bTV. „Няма такава информация, няма такова намерение. Категорично заявихме, че учебната година трябва да започне присъствено. В зависимост от ситуацията в различните училища може да има и дистанционно обучение в даден етап. Силно се надявам, че ще продължим присъствена година“.

Нови случаи на Covid в училища в Ловеч, Добрич и Стара Загора

Тя сподели, че когато дете трябва по здравословни причини да остане у дома, то алтернативата за него ще бъде обучение в електронна среда. Според нея родителите носят най-голяма отговорност и не трябва да изпращат децата си на училище или детска градина при проява дори на най-леките симптоми.

„Трябва да се свържат с класния ръководител и да обяснят каква е причината за отсъствието. В зависимост от това училището може да му изпрати материали. Говорим за два вида електронно обучение – в реално време, където детето да наблюдава уроците, и „несинхронно обучение“ – където му се изпраща по-късно учебен материал“, обясни Михайлова.

Вчера стана ясно, че има нови случаи на коронавирус на учители и ученици в Ловеч, Добрич и Стара Загора, а по-рано ученик от Математическата гимназия в Русе също бе поставен под карантина, както и цялата му паралелка. Ако един клас се връща в класната стая, а друг излиза в карантина, има шанс за объркване в учебния процес. Според Михайлова обаче – учителите имат свой ритъм и организация, като няма да позволят това да се случи.

"Излизането на паралелка в дистанционна форма на обучение ще се осъществява от същите учители, които им преподават в клас. Те имат своя ритъм и организация. А заместващите учители винаги започват оттам, откъдето е спрял класа. За да влезеш в час, трябва да знаеш докъде са стигнали учениците. Този механизъм е отработен в нашата образователна система“, каза тя.

„Част от учениците с положителна проба не са били на училище. Затова някои от паралелките не се карантинират, защото не е имало контакт на заразените с другите от класа. За да предотвратим да има такива случаи, трябва да бъдем много отговорни“, добави Михайлова.

По думите ѝ – една от уговорките е учителите да са разпределили часовете си така, че да има проследимост на кои класове са преподавали, в случай на положителна проба за коронавирус.

„Зависи колко време учителят е имал контакт с учениците“, отговори тя на въпрос дали съответната паралелка ще се поставя под изолация, ако преподаващият е заразен. „Те са с маски и шлемове и нямат толкова близък контакт със самите ученици. Ще се направят тестове и в зависимост от контакта в даден клас, едни паралелки ще бъдат карантинирани, други – ще продължат нормално обучение. Всички, които са контактни от първа линия на учителя, се изследват. Ако е негативен тестът, могат да продължат да работят“.

Тя каза, че заместници на учителите ще бъдат студенти, учещи педагогика в последен или в трети курс. Добави, че ще има финансова помощ за учителите за преподаването в отделни часове по самостоятелната форма на обучение, а от 1 януари ще започне повишаването на заплатите. Каза, че в над 50 училища още няма топла вода, каквото е изискването на МОН, но проблемите ще бъдат отстранени скоро.

„Нашите деца са отговорни. Аз им вярвам, както и на учителите“, сподели зам.-министърът на образованието.

От столичното РЗИ обявиха, че кухненският персонал в училищата трябва да бъде с ръкавици, специално облекло, маска или шлем. Предвидени са санкции за нарушители на мерките срещу Covid-19. При първо нарушение физическите лица ще се наказват със сума от 300 до 1000 лв., а при повторно – от 1000 до 2000 лв. За юридическите лица сумата е от 500 до 2000 лв. при първо и от 2000 до 5000 лв. при второ нарушение.

В „Тази сутрин“ по bTV от РЗИ съобщиха още, че ако ученик е без маска в закритите общи помещения, ще се налагат санкции на директора и на съответното училище.


Образование 4.0, или колко важна е бързата връзка за учениците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните