Въпреки положителните проби: От МОН нямат намерение да променят присъствената форма на обучение Снимка: © Getty Images

Слуховете, че от октомври или ноември учебната година ще премине в дистанционна форма на обучение, се увеличават след няколко положителни проби на Covid-19 на учители и ученици в страната. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обаче е категорична, че годината ще продължи присъствено и няма решения за затваряне на цели училища.

„Правилно го нарекохте – слухове“, каза тя в интервю за „Тази сутрин“ по bTV. „Няма такава информация, няма такова намерение. Категорично заявихме, че учебната година трябва да започне присъствено. В зависимост от ситуацията в различните училища може да има и дистанционно обучение в даден етап. Силно се надявам, че ще продължим присъствена година“.

Нови случаи на Covid в училища в Ловеч, Добрич и Стара Загора

Тя сподели, че когато дете трябва по здравословни причини да остане у дома, то алтернативата за него ще бъде обучение в електронна среда. Според нея родителите носят най-голяма отговорност и не трябва да изпращат децата си на училище или детска градина при проява дори на най-леките симптоми.

„Трябва да се свържат с класния ръководител и да обяснят каква е причината за отсъствието. В зависимост от това училището може да му изпрати материали. Говорим за два вида електронно обучение – в реално време, където детето да наблюдава уроците, и „несинхронно обучение“ – където му се изпраща по-късно учебен материал“, обясни Михайлова.

Вчера стана ясно, че има нови случаи на коронавирус на учители и ученици в Ловеч, Добрич и Стара Загора, а по-рано ученик от Математическата гимназия в Русе също бе поставен под карантина, както и цялата му паралелка. Ако един клас се връща в класната стая, а друг излиза в карантина, има шанс за объркване в учебния процес. Според Михайлова обаче – учителите имат свой ритъм и организация, като няма да позволят това да се случи.

"Излизането на паралелка в дистанционна форма на обучение ще се осъществява от същите учители, които им преподават в клас. Те имат своя ритъм и организация. А заместващите учители винаги започват оттам, откъдето е спрял класа. За да влезеш в час, трябва да знаеш докъде са стигнали учениците. Този механизъм е отработен в нашата образователна система“, каза тя.

„Част от учениците с положителна проба не са били на училище. Затова някои от паралелките не се карантинират, защото не е имало контакт на заразените с другите от класа. За да предотвратим да има такива случаи, трябва да бъдем много отговорни“, добави Михайлова.

По думите ѝ – една от уговорките е учителите да са разпределили часовете си така, че да има проследимост на кои класове са преподавали, в случай на положителна проба за коронавирус.

„Зависи колко време учителят е имал контакт с учениците“, отговори тя на въпрос дали съответната паралелка ще се поставя под изолация, ако преподаващият е заразен. „Те са с маски и шлемове и нямат толкова близък контакт със самите ученици. Ще се направят тестове и в зависимост от контакта в даден клас, едни паралелки ще бъдат карантинирани, други – ще продължат нормално обучение. Всички, които са контактни от първа линия на учителя, се изследват. Ако е негативен тестът, могат да продължат да работят“.

Тя каза, че заместници на учителите ще бъдат студенти, учещи педагогика в последен или в трети курс. Добави, че ще има финансова помощ за учителите за преподаването в отделни часове по самостоятелната форма на обучение, а от 1 януари ще започне повишаването на заплатите. Каза, че в над 50 училища още няма топла вода, каквото е изискването на МОН, но проблемите ще бъдат отстранени скоро.

„Нашите деца са отговорни. Аз им вярвам, както и на учителите“, сподели зам.-министърът на образованието.

От столичното РЗИ обявиха, че кухненският персонал в училищата трябва да бъде с ръкавици, специално облекло, маска или шлем. Предвидени са санкции за нарушители на мерките срещу Covid-19. При първо нарушение физическите лица ще се наказват със сума от 300 до 1000 лв., а при повторно – от 1000 до 2000 лв. За юридическите лица сумата е от 500 до 2000 лв. при първо и от 2000 до 5000 лв. при второ нарушение.

В „Тази сутрин“ по bTV от РЗИ съобщиха още, че ако ученик е без маска в закритите общи помещения, ще се налагат санкции на директора и на съответното училище.


Образование 4.0, или колко важна е бързата връзка за учениците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023