Филмът "Безветрие" с рапъра FYRE получи похвали във Variety и Hollywood Reporter

Новият филм на Павел Веснаков "Безветрие" с рапъра Огнян Павлов-Fyre в главната роля привлече вниманието на две от най-авторитетните филмови медии след премиерата си на фестивала в Карлови Вари.

Variety публикуваха положителна критика за лентата, като изтъкват визуалната естетика на Веснаков с избора на квадратен 1:1 аспект на кадрите, актьорската игра на Fyre, тематичната дълбочина на сценария и музиката към филма.

Историята в "Безветрие" разказва за завръщането на младо момче на име Калоян в родното място на баща му, за да уреди продажбата на жилището на своя наскоро починал баща. Калоян е израснал в конфликт с миналото си, а филмът проследява емоционалния му преход, докато се справя с наследството на своя баща.

Hollywood Reporter публикуваха и интервю с режисьора Павел Веснаков и Fyre на заглавната си страница след премиерата, като поставят акцент върху дебюта на рапъра в киното.

Огнян Павлов споделя, че сякаш играе себе си в "Безветрие" - също като главния герой и той е израснал в семейство на самотна майка. Баща му почива, когато Fyre е само на 10 г., но никога преди това не са живели заедно извън спорадични срещи по веднъж на три месеца.

"Когато (Павел Веснаков) ми даде сценария, си казах "Главна роля? Аз не съм завършил филмовата академия, не съм ходил на курсове по актьорско майсторство". Първата ми мисъл беше като на дете от Източна Европа. Защото в Източна Европа родителите не те окуражават по начина, по който може би родителите в САЩ биха казали: "Миличък, можеш да постигнеш всичко, ние вярваме в теб".

"В Източна Европа родителите казват: "Ти си боклук, нищо не можеш да направиш, не ставаш за нищо, накрая ще влезеш в затвора или ще останеш на улицата". Може би това е източноевропейският стил окуражаване, защото то те мотивира по определен начин: "Ще се справя, ще ви покажа, че няма да свърша така", казва Fyre пред Hollywood Reporter.

Той разказва още, че семейният му живот по странен начин се е отразил в някои от най-трудните моменти от снимачния процес: "Всъщност не ми беше трудно да изиграя този герой, защото ментално, психологически и емоционално бях в същата позиция".

"Безветрие" описва историята на младия мъж с много хумор и надежда, но и с много мрачни елементи:

"Така се чувстват много момичета и момчета в България. Цялата заобикаляща среда, хората и дори сградите и цялата структура - те ти казват, че няма бъдеще. Филмът започва по този начин. Но въпреки че хората го смятат за мрачен и труден за гледане, в края има надежда. Главният герой преминава през метаморфоза и всъщност нещо се събужда в него", казва Fyre.

Павел Веснаков споделя, че целта му не е да внушава на хората колко нещастна държава е България, а да покаже вътрешния живот на хората - "чувствата и поетичната визия на тази тежка реалност".

"Ние живеем тук и не сме нещастни хора. Харесваме живота си, но сме готови да критикуваме ситуацията", казва той.

Един от основните проблеми във филма е липсата на комуникация между поколенията.

"Когато демокрацията дойде в България, беше много интересно време от кинематографична и литературна гледна точка. Защото още го имаше най-старото поколение, прекарало целия си активен живот по време на Съветския съюз. От друга страна, има ги и децата са прекарали целия си живот напълно свободни, говорят открито за нуждите си и могат да обяснят чувствата си. По-старите хора също чувстват, също обичат и се грижат за нас. Но не могат да го комуникират", казва режисьорът.

Актьорът в главната роля Fyre дава още една лична перспектива към темата:

"Баба ми беше много негативен човек. Казах ѝ "Ще се грижа за теб, ще ти купувам храна, ще чистя къщата. Но се изнасям, защото не мога да живея с толкова много негативизъм". Един ден тя ми се обади разплакана. Каза ми: "Обичам те, обичам те. Много се гордея с теб и с това, което правиш".

"Не знаех как да го приема, защото никога не бях чувал тези думи от нея. Попитах я защо ми го казва чак сега, когато съм на повече от 20 г. А тя ми каза: "Моите родители и всички хора около мен са ме учили, че дете се целува само докато спи".

"Това е много голям проблем в нашата държава и може би във всички постсоциалистически общества, където много деца са израснали без любов, без подходяща основа. Много от тях остаряват, носят белези и травми, накрая посягат на жените си, стават алкохолици, развеждат се - типичното зза нашите общества. Всичко това се дължи на проблема, че не знаят как да покажат любовта си и не знаят как да преживяват мъката си", коментира още Fyre.

БЕЗВЕТРИЕ / WINDLESS, копродукция между България и Италия. Представянето му стана на 1 юли на Международния филмов фестивал в Карлови Вари като част от състезателната програма Proxima.

Това е вторият игрален филм на Павел Веснаков след "Уроци по немски".

В главните роли влизат Огнян Павлов – FYRE, Веселин Петров, Михаил Мутафов, Надя Дердерян, Лидия Вълкова, Константин Трендафилов, Васил Бинев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Марго Роби ще става майка - очаква първото си дете

Марго Роби и съпругът ѝ Том Акърли очакват първото си дете заедно

12:40 - 08.07.2024
Важно днес

"Няма как да простим": Русия удари детска болница и родилен дом в Киев

Русия извърши най-тежката атака по Украйна в последната година

12:24 - 08.07.2024
Важно днес

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново след удължения ремонт

По план реакторът трябваше да бъде спрян само за ден на 15 юни

11:34 - 08.07.2024
Политика

Спря крайнодесните, дойдоха левите. Какво постигна Макрон с предсрочния вот и на каква цена?

Фрагментираният парламент носи рискове за Франция, в това число и за икономиката

09:54 - 08.07.2024
Важно днес

"Делта гард" твърди, че охранителят, пребил младеж в "Кайт бар", не е служител на фирмата

Пострадалият младеж е със счупена челюст на три места вследствие на ударите.

09:08 - 08.07.2024
Важно днес

Хамид: Отношенията между Пеевски и Доган са по-силни, отколкото между баща и син

Битката била срещу "дерибеите", твърдят в координирани участия хора на Пеевски в три телевизии

08:13 - 08.07.2024
Важно днес

Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин

Унгарският президент съобщи че визитата му цели постигане на мир в Украйна

07:35 - 08.07.2024