Нов паметник на Васил Левски във Варна - дарение от Съюза на арменците в България - предизвика полемика в социалните мрежи.

Паметникът изобразява Левски в четническа униформа с оръжие на рамото, застанал зад лъвска глава. Релефната композиция е изсечена в голям къс от вулканичен камък (туф) с ярък оранжев цвят. Автор е скулпторът от Армения Артак Амбарцумян.

Паметникът е замислен още в края на 2017 г. Открит е на 22 септември 2021 г. в Деня на независимостта и се намира в градината на Археологическия музей, до сградата на Община Варна.

В интервю за БНР председателят на Съюза на арменците Арутюн Овсепян казва, че дарението е знак на благодарност към българския народ за приемането на арменските бежанци по време на геноцида над тях в началото на ХХ век.

"Във Варна обикаляхме навсякъде, но паметник на Васил Левски нямаше. Трябва да уважаваме нашите герои, не трябва да ги забравяме и трябва да помним историята. Без история човек не е човек, а народите трябва да помнят и уважават всичко", казва той.

Върху постамента на паметника се посочва, че част от дарителите са и Игор Симонов и Олег Кувардин. Двамата са руски граждани и през юли са регистриали представителство на дружеството "Норрексим Рус ТП" в регистъра "Булстат". "Норрексим" е името на група от компаниии, които се занимават с производство и доставка на оборудване за проекти по добив, транспортиране и преработка на нефт и газ в Русия.

Визията на паметника провокира някои хумористични коментари в социалните мрежи - от критики срещу цвета и формата му, през недоумение защо българският революционер е изобразен така, сякаш е "яхнал" лъва или носи отрязаната му глава, до препратки към монумента на цар Самуил в София, който беше снабден със светещи очи.

Овсепян казва пред БНР, че организацията е разполагала с "минимум 10 проекта", преди да се спре на този вариант.

"Лъв има и в държавния герб на България, символ е и на Васил Левски. Оръжието е символ за справедливост и за това, че се бори в името на Майката родина. Планината също е символ и в Армения, и в България", казва той.

Оказва се, че окончателният проект е преработван и по искане на местната администрация във Варна. Предложението е разглеждано в експертния съвет по естетизация на градската среда и от Съвета по устройство на територията към общината.

"Първоначално проектът беше доста усложнен. Съветът предложи доста елементи да бъдат опростени, за да бъде по-силно въздействието. Авторът го отчете", казва през юли Ирена Димитрова, старши експерт в дирекция „Култура и духовно развитие“, пред БНР.

В профила на скулптора Артак Амбарцумян във Facebook са показани няколко негови монументални творби, които се отличават с интересни сложни орнаменти. Амбарцумян специализира в изработването на паметниците "хачкар" с резба, врязана в камъка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"