Варна се сдоби с "вулканичен" паметник на Васил Левски

Нов паметник на Васил Левски във Варна - дарение от Съюза на арменците в България - предизвика полемика в социалните мрежи.

Паметникът изобразява Левски в четническа униформа с оръжие на рамото, застанал зад лъвска глава. Релефната композиция е изсечена в голям къс от вулканичен камък (туф) с ярък оранжев цвят. Автор е скулпторът от Армения Артак Амбарцумян.

Паметникът е замислен още в края на 2017 г. Открит е на 22 септември 2021 г. в Деня на независимостта и се намира в градината на Археологическия музей, до сградата на Община Варна.

В интервю за БНР председателят на Съюза на арменците Арутюн Овсепян казва, че дарението е знак на благодарност към българския народ за приемането на арменските бежанци по време на геноцида над тях в началото на ХХ век.

"Във Варна обикаляхме навсякъде, но паметник на Васил Левски нямаше. Трябва да уважаваме нашите герои, не трябва да ги забравяме и трябва да помним историята. Без история човек не е човек, а народите трябва да помнят и уважават всичко", казва той.

Върху постамента на паметника се посочва, че част от дарителите са и Игор Симонов и Олег Кувардин. Двамата са руски граждани и през юли са регистриали представителство на дружеството "Норрексим Рус ТП" в регистъра "Булстат". "Норрексим" е името на група от компаниии, които се занимават с производство и доставка на оборудване за проекти по добив, транспортиране и преработка на нефт и газ в Русия.

Визията на паметника провокира някои хумористични коментари в социалните мрежи - от критики срещу цвета и формата му, през недоумение защо българският революционер е изобразен така, сякаш е "яхнал" лъва или носи отрязаната му глава, до препратки към монумента на цар Самуил в София, който беше снабден със светещи очи.

Овсепян казва пред БНР, че организацията е разполагала с "минимум 10 проекта", преди да се спре на този вариант.

"Лъв има и в държавния герб на България, символ е и на Васил Левски. Оръжието е символ за справедливост и за това, че се бори в името на Майката родина. Планината също е символ и в Армения, и в България", казва той.

Оказва се, че окончателният проект е преработван и по искане на местната администрация във Варна. Предложението е разглеждано в експертния съвет по естетизация на градската среда и от Съвета по устройство на територията към общината.

"Първоначално проектът беше доста усложнен. Съветът предложи доста елементи да бъдат опростени, за да бъде по-силно въздействието. Авторът го отчете", казва през юли Ирена Димитрова, старши експерт в дирекция „Култура и духовно развитие“, пред БНР.

В профила на скулптора Артак Амбарцумян във Facebook са показани няколко негови монументални творби, които се отличават с интересни сложни орнаменти. Амбарцумян специализира в изработването на паметниците "хачкар" с резба, врязана в камъка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023