ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха Снимка: © БНР

Решението на бившия екоминистър Борислав Сандов да наложи незабавно спиране на работата на ТЕЦ "Брикел" заради сериозно замърсяване на района около централата беше отхвърлено и на втора инстанция от Върховния административен съд.

ВАС се произнася две седмици след като Административния съд в Стара Загора също прецени, че предварителното изпълнение на санкцията срещу "Брикел" ще доведе до повече щети, отколкото продължаващата работа на ТЕЦ-а.

ВАС отсъжда, че централата има специфичен характер на производството и е част от критичната инфраструктура на страната, дейността му е от "висок обществен интерес" и той би бил накърнен, ако се стигне до незабавното ѝ преустановяване още преди да е влязла в сила заповедта с установените нарушения.

Отказът на ВАС да допусне предварителното изпълнение на заповедта за затваряне не е краят на сагата "МОСВ срещу Брикел" - оттук нататък предстои да се разгледа по същество какво е открила инспекцията по околната среда и дали нарушенията са достатъчно основателни, за да доведат до спирането на работа на ТЕЦ-а до отстраняването на замърсяващото производство.

Дотогава "Брикел" ще продължава да работи, независимо дали изпуска наднормени вредни емисии край Гълъбово.

През последните години в ТЕЦ "Брикел" многократно бяха засичани отклонения от нормата за изпускане на вредни вещества. Последният инцидент се случи при опит на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да инспектира централата. Той уличи ръководството на "Брикел", че се опитва да прикрие незаконните емисии, като се имитират аварии и количествата се изпускат през комин, на който няма измервателно устройство.

Сандов издаде заповедта за затваряне на производството с предварително изпълнение, след като проверката на терен е отчела 25 пъти по-високи стойности над нормата за серен диоксид.

Позицията на бившия министър беше, че "Брикел" произвежда около 1 процент от тока на България, а затварянето му няма да застраши енергийната сигурност на страната. ВАС обаче възприема съвсем други аргументи, включително че предварителното спиране на дейността му щяло да доведе до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е защитена зона.

Решението на Борислав Сандов беше подкрепено от премиера Кирил Петков, който лично посети обекта и обяви, че в него има "умопомрачаващи" нарушения и че над 50 наказателни постановления за замърсяване са падали в съда, без институциите да защитят обществения интерес. Петков поиска и ДАНС да се намеси с проверка, за да установи кой е действителният собственик на компанията, която е свързвана с Христо Ковачки.

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024