Снимка: © БНР

Решението на бившия екоминистър Борислав Сандов да наложи незабавно спиране на работата на ТЕЦ "Брикел" заради сериозно замърсяване на района около централата беше отхвърлено и на втора инстанция от Върховния административен съд.

ВАС се произнася две седмици след като Административния съд в Стара Загора също прецени, че предварителното изпълнение на санкцията срещу "Брикел" ще доведе до повече щети, отколкото продължаващата работа на ТЕЦ-а.

ВАС отсъжда, че централата има специфичен характер на производството и е част от критичната инфраструктура на страната, дейността му е от "висок обществен интерес" и той би бил накърнен, ако се стигне до незабавното ѝ преустановяване още преди да е влязла в сила заповедта с установените нарушения.

Отказът на ВАС да допусне предварителното изпълнение на заповедта за затваряне не е краят на сагата "МОСВ срещу Брикел" - оттук нататък предстои да се разгледа по същество какво е открила инспекцията по околната среда и дали нарушенията са достатъчно основателни, за да доведат до спирането на работа на ТЕЦ-а до отстраняването на замърсяващото производство.

Дотогава "Брикел" ще продължава да работи, независимо дали изпуска наднормени вредни емисии край Гълъбово.

През последните години в ТЕЦ "Брикел" многократно бяха засичани отклонения от нормата за изпускане на вредни вещества. Последният инцидент се случи при опит на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да инспектира централата. Той уличи ръководството на "Брикел", че се опитва да прикрие незаконните емисии, като се имитират аварии и количествата се изпускат през комин, на който няма измервателно устройство.

Сандов издаде заповедта за затваряне на производството с предварително изпълнение, след като проверката на терен е отчела 25 пъти по-високи стойности над нормата за серен диоксид.

Позицията на бившия министър беше, че "Брикел" произвежда около 1 процент от тока на България, а затварянето му няма да застраши енергийната сигурност на страната. ВАС обаче възприема съвсем други аргументи, включително че предварителното спиране на дейността му щяло да доведе до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е защитена зона.

Решението на Борислав Сандов беше подкрепено от премиера Кирил Петков, който лично посети обекта и обяви, че в него има "умопомрачаващи" нарушения и че над 50 наказателни постановления за замърсяване са падали в съда, без институциите да защитят обществения интерес. Петков поиска и ДАНС да се намеси с проверка, за да установи кой е действителният собственик на компанията, която е свързвана с Христо Ковачки.

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.