Решението на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов да спре строителството на части от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, е обжалвано в последния момент. Това съобщава "24 часа".

В понеделник, 15 август, "Асоциацията на пострадалите при катастрофи" (БАЗК) е подала жалба в Министерството на околната среда, която следва да се отправи към Върховния административен съд (ВАС). Според Иван Тодоров, представител на Асоциацията, заповедта не е юридически издържана и в нея има вътрешни противоречия. Като основна причина за обжалването е посочено, че всяко едно забавяне на строежа на магистралата "Струма" ще струва човешки животи, тъй като в района на Кресненското дефиле се случват много катастрофи, казва Тодоров за изданието.

Решението на Сандов е обжалвано и от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като жалбата вече е заведена във ВАС, но все още не е отразена в регистъра.

АПИ атакува МОСВ заради спирането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле АПИ атакува МОСВ заради спирането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Служебният екоминистър Росица Карамфилова посочва пред "24 часа", че е възможно решението на нейния предшественик на поста да е незаконно, тъй като е било подготвено от тогавашния му съветник. По думите ѝ няколко от дирекциите в Министерството не са били ангажирани в изготвянето му.

Подадените жалби спират изпълнението на заповедта на Сандов. Мотивът на бившия екоминистър за отмяната на всички досегашни процедури по участъка от магистралата беше писмо от Европейската комисия (ЕК), което изисква да се направят "равностойни алтернативи на трасетата" и да не се нарушава европейското екологично законодателство. По думите на Сандов това изисква магистралата в района да се разделя на две, като за платното в едната посока се използва съществуващият път, но рехабилитиран, а другото платно да се изгради източно от дефилето.

От АПИ твърдят, че са получили същото писмо на ЕК, но го тълкуват по друг начин, като според тях основното искане на Брюксел е да бъдат определени специфични консервационни цели за засегнатите от проекта защитени зони. В района на трасето, което е през Кресненския пролом има две защитени местности - зона за местообитания "Кресна-Илинден" и зона "Кресна".

По думите на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова проектът за магистралата трябва да е с ясни природозащитни цели и предстои оценяването на становища по този въпрос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.