АПИ атакува МОСВ заради спирането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Две държавни институции ще се съдят заради поредното отлагане на решението за изграждане на АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

В последния си работен ден бившият министър на околната сред Борислав Сандов реши да отмени всички досегашни процедури по ОВОС на лот 3.2 заради писмо от ЕК, изискващо да се направят "равностойни алтернативи на трасетата" и да не се нарушава европейското екологично законодателство.

Сандов твърди пред БНР, че доскорошният му колега - регионалният министър Гроздан Караджов - е настоявал да се изпълни решение от 2017 г., за което "ЕК има много негативно мнение".

Още на следващия ден АПИ (част от структурата на Министерството на регионалното развитие) обяви, че ще обжалва отмяната от страна на Сандов и на свой ред обвини МОСВ за това, че министерството не е свършило своята част от изискванията за защита на околната среда.

АПИ посочва, че решението от 2017 г. е издадена от бившия министър Нено Димов "по съответния законоустановен ред".

"За участъка лот 3.2 на АМ „Струма“ е одобрен вариант „Източен Г10,50“ по прединвестиционно проучване от 2016 г. Той предвижда дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето. Решаващо предимство на „Източен вариант Г10.50“ е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще намали трафика в дефилето и риска от инциденти. Предприеманите мерки за опазване на човешкия живот, както и на животински видове в района ще подобрят значително настоящата ситуация", се казва в позицията на АПИ.

Пътната агенция твърди, че част от това становище е било извършването на допълнителна оценка на алтернативите и възможностите на две трасета на "Струма" - включително по отношение на природозащитните цели на две защитени зони.

"За съжаление повече от две години (тези цели) не са одобрени от МОСВ и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК", твърдят от агенцията.

Борислав Сандов обаче прехвърля вината на АПИ за това, че не са направили идейни трасета на алтернативни маршрути и не са възложили създаването на оценка за тях. Той твърди, че оценка на варианта с изграждане на тунел през планината би отнела около 6 месеца, макар да призна, че строителството ще се забави.

"Път през Кресненското дефиле не трябва и не може да има заради научните данни за защитата на природните видове. Това не е добрият вариант, а ЕК казва същото", казва Сандов.

Той не коментира дали неговата наследничка в МОСВ би отменила решението, като посочи, че това е нейна преценка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024