"Васил Божков ме е черпил една пура в офиса на ГЕРБ": Борисов отрече твърденията за подкупи Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов обяви, че той и партия ГЕРБ не са получавали "една стотинка, един долар" от Васил Божков.

По-рано в петък стана ясно, че обвиняемият бизнесмен е подал сигнал до прокуратурата с твърдение, че е изплатил 30 млн. евро през последните години на ръководството на ГЕРБ под формата на такса "спокойствие".

"От Божков съм получавал една пура в централата на ГЕРБ - беше дошъл с ръководителите на bTV. Ще си запазя отговора на въпроса защо сме се срещали. Сега съм скопен. Докато си премиер, не можеш да говориш. Ще дойде моето време, когато ще правя комикси и карикатури. Ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо. Ако някой е взимал пари, прокуратурата разследва комисията. Разследва всичко. Аз се заклевам във всичко свято - една стотинка, един лев, едно евро от този човек... ако може да ми се търси морална вина, е, че съм помагал на футбола, защото всички отбори бяха в колапс", каза Борисов в интервю за "Панорама" на БНТ.

Минути преди разговора в ефира на националната телевизия, Борисов даде кратко интервю за bTV, в което уточни, че срещата му с Божков и с "вашето ръководство, на най-високо ниво" е проведена "когато бях в опозиция" - т.е. вероятно между март 2013 и октомври 2014 г., или началото на 2017. "Ще си запазя правото да не отговоря кой кого е натискал".

"Не се обяснявам на всички хора с обвинения, защото няма как той да те обича, когато е с 18 повдигнати обвинения, издирва се с Интерпол и се укрива. Карикатурите? Те са ми любими. Много олигарси бяха засмукали октоподни пипала в снагата на народа. Един от тях беше с 3 посредника на природен газ. Проведохме изключително тежки преговори с Газпром и на 3 март подписахме за 42% намаление на газа. Този започна да ме карикатури като издател на независима медия. Прекрасно, но парите се върнаха", каза още Борисов.

Премиерът обяви, че не е спирал никого от правителството да се среща с Божков, като го определи като "водещ бизнесмен в цял сектор". В момента той е обвинен за укриване на държавни такси в особено големи размери и ръководство на организирани престъпни групи за серия от тежки престъпления, включително за поръчкови убийства, рекет и др.

"Когато започнаха да се появяват нови политически проекти, той казва, че е давал пари на ГЕРБ. Неговите съдружници от 20-30 години - не са ли знаели къде се отклоняват пари? Не са ли знаели как се купуват културно-историческите ценности? Иманярите на фактура ли са ги давали? Съдружниците му излизат и подават сигнал, тогава назначаваме ревизията. Те са от кухнята, те знаят, че липсват пари. МВР, ДАНС, прокуратурата по всички тези дела започват да работят. Къде е нашата вина?", каза още той.

На въпрос защо едва сега ГЕРБ се зае с проблемите с хазарта, Борисов обяви, че преди 10 години "това не ни е било приоритет".

Борисов сравни обвиненията от страна на Божков с нова версия на "Костинбродската афера" от 2013 г.

"Тези мекерета така действат. Вкарват телевизия, винаги има телевизия. Правят изведнъж "Уау"! Тогава бяха Мая Манолова, Николай Бареков. Сега правят същото, само че телевизията е друга. Пак са същите хора, пак са около тях", каза още той.


За Цветан Цветанов:

"Колегата Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ. Сега прави каквото може, за да го разбива. Пожелаваме си успех. Тъкмо хората в ГЕРБ ще разберат кой е бил искрен. Има една притча за цар Соломон - истинската майка е готова да се откаже от детето, за да оцелее. Само им желая успех.

За работата на щаба по време на Covid-епидемията:

"Много хора ме упрекнаха - имаш прекрасни професори, доц. Мангъров, проф. Костов, а ползваш Мутафчийски, Ангел Кунчев, Тодор Кантарджиев. Между двете теории аз карах точно по средата, спазвайки и затискайки много бързо тези клъстъри, които се появяваха, но и отпускайки мерките, които можеше. В спора се ражда истината. Няма учебник, по която да извадиш правило за Covid-19. Издъниха се най-големите държави, измряха им хората. САЩ, Великобритания, Русия, Бразилия. Първи си направихме облеклата и маските, лекарството, което в болница върши най-добра работа. Заедно с италианците започнахме да правим лечение с плазма. Затова имаме и толкова много излекувани.

"Нашите съседи затвориха църкви, джамии, затвориха хората в къщите им. Всеки ден пускахме паркове, градини, ресторанти - едно по едно, заедно с народа, спазвайки с правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот".

"В момента имаме медикаменти за 30 000 души. Имаме всичко на склад. От вчера "Арена Армеец" изпразнихме полевата болница. Наблюдавахме как се движи".

За скандалния строеж на укрепително съоръжение при Алепу:

"Спираме строителството. Ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате, че тези кутийки не са хотел - това ще е прекрасно местообитание на птички, на животни. Прекрасна подпора стена с гнезда. Спираме го, спряно е свлачището".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024