Снимка: © Facebook.com/VassilKrumovBojkov

Васил Божков* продължи и днес с атаката срещу правителството през Фейсбук страницата си. Хазартният бос, който в момента се намира в Дубай, публикува извлечения от банковата си сметка в Уникредит Булбанк, които показват тегления на много големи суми в брой.

Според Божков става дума за извлечения от личната му сметка, които доказват изтеглени над 67 млн. лв. в брой - "след платени данъци" пише той в скоби. "Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години."

Освен Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова, Божков намесва и главния прокурор Иван Гешев - "въпреки публичните доказателства и признания Гешев продължава да демонстрира неделимостта и зависимостта си от управляващата #хунта."

"Телефонът, адресът и местоположението ми са им предоставени, но все още никой не ме е потърсил за показания и за доказателства", пише още Божков, което, ако е вярно, на практика е в противоречие с информацията, че той се укрива.

От извлеченията се вижда, че тегленията са през няколко дни. На 21.12.2017 година например, Божков е изтеглил над 3 ммлн. и 600 хиляди лева в брой.

Последното теглене в извлеченията е на 30.12.2019 година. Сумата, която е изтеглена в брой за декември 2019 е 2 млн. 839 хиляди лева. През ноември изтеглената сума е 5 млн. 267 хил. лева.

Преди няколко дни стана ясно, че специализираната прокуратура е възложила на ДАНС да провери самопризнанията на Васил Божков, че е теглил големи суми в брой от сметките си в Уникредит Булбанк. От службата за национална сигурност обявиха официално, че банката не ги е уведомявала, че бизнесменът е теглил в брой суми над 30 хил. лв., както е по закон.

От съобщението на ДАНС стана ясно, че проверката е разпоредена от прокуратурата на 4 юни.

На 05.06.2020 г. директорът на специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване” (САД ФР) в ДАНС е издал заповед за проверка на банката относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход. По случая ДАНС не е уведомявана от „УниКредит Булбанк” АД за съмнения при теглене на пари от каса", пише в официалното съобщение на ДАНС


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, включително за убийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха