Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тяснопартийните интереси и да изберат председател Снимка: © Столична община

Кметът на София Васил Терзиев призова групите в столичния общински съвет да се обединят максимално бързо за „едно работещо мнозинство“ и да изберат председател на СОС.

Ситуацията е сложна, но вярвам в държавническото мислене на общинските съветници. Не мисля, че някой от тях са обещавали да създават проблеми и препятствия за развитието на София в предизборната кампания,“ написа Терзиев в профила си във „Фейсбук“.

Според него е време предизборните обещания да бъдат изпълнени.

Очаквам до понеделник да бъде намерен общ език между политическите групи, за да бъде избран председател на общинския съвет,“ написа Терзиев В противен случай се поставят под сериозен риск основни проекти на София.

Всички разбират, че София има нужда от работещ Общински съвет, за да започнем реално да решаваме проблемите на хората. Терзиев изрежда и списък от спешните задачи, които не търпят отлагане:

  • директна загуба на над 40 млн. лв. за ВиК инфраструктурата и, като следствие, невъзможност да се възползваме от над 200 млн. лв. заделени за следващия програмен период. Спешно трябва да се финансират 77 млн. лева до края на годината, за които не са налични средства;
  • гласуване на план-сметката за чистотата за 2024 г. Без това няма как да имаме по-добре почистени квартали и повече пари за районите за чистота; • гласуване на икономическата рамка на градския транспорт;
  • да се удължат договорите с фирмите за разделно събиране на отпадъци в 8 района на София, които изтичат през януари; • подготовката на бюджета за 2024 година; • липса на план за оздравяване на “Топлофикация” - София. Това е проблем, който бърка директно в джоба на софиянци;
  • невъзможност да започне реформата и оздравяването на търговските дружества на Столична община

Терзиев призова партиите да надскочат „ тяснопартийните интереси“ и да заработят в полза на хората в града.

Терзиев казва, че през изминалите седмици е направил всичко възможно да осигури диалог за мнозинство и разбирателство в Столичния общински съвет. „Въпреки усилията ми, изглежда нито една от групите в СОС, извън тази на ПП-ДБ (СС), не бърза.

Това е удобна изчаквателна позиция, но е и липса на отговорност към избирателите,“ написа Терзиев в профила си във „Фейсбук“.

Въпреки различията между партиите, представени в СОС, на София й е нужна широка коалиция с компромиси от всяка една група. До момента столичните общински съветници направиха три неуспешни опита да изберат председател на СОС.

При последното гласуване ПП-ДБ и Спаси София не участваха със собствен кандидат, но и така председател на СОС не беше избран.

Така работата на общинския съвет на практика е блокирана. За 7 декември е насрочено следващото заседание, на което общинските съветници ще се опитат да изберат председател.

Преди седмица Корнелия Нинова предложи на поста да остане най-възрастният общински съветник.

Предложението обаче не срещна подкрепа от страна на Ваня Григорова, която стана общински съветник от БСО, след като загуби изборите за кмет на София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024