Васил Терзиев се разграничи от ДС-миналото на роднините си. Комунистическите репресии са "голямо престъпление и грях"

Най-големият проблем на управлението на София е "липсата на амбиция и задоволяването, че винаги си е било така - примиряваме се с това да сме жертви на обстоятелствата".

Това каза кандидатът за кмет Васил Терзиев, който беше издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София" за местните избори.

Той даде слаба оценка на управлението на Йорданка Фандъкова от 2009 г. насам, като не отрече, че все пак са постигнати и промени на фона на положението през 90-те.

"Нашите претенции не са, че нищо не е свършено. Аз си спомням каква беше София при Янчулев. Но за 20 млрд. лв. инвестиции за периода на управлението ѝ какво сме получили като количество и като качество? Искаме нещата да се случват значително по-бързо и по-качество, а не да се налага утре да ремонтираме нещата, които са построени днес", каза той в интервю за Нова ТВ.

Терзиев няма по-ранен политически опит, но разкри, че това не е първата покана към него за избори или за управленски пост на държавно ниво - вкл. за министър на икономиката.

"Имал съм доста политически предложения за различни роли - от различни партии, включително отворен разговор да бъда кандидат за кмет на миналите избори от Демократична България, но бях на различна вълна", каза той. Новото този път е било разбирането му, че ще е по-полезен за обединяването на трите формации в едно.

Васил Терзиев потвърди разпространяваните неофициално информации за миналото на неговия дядо, баща и чичо, които са работили на ръководни или по-ниски позиции в Държавна сигурност.

Той се разграничи еднозначно от репресиите на комунистическия режим.

"Това е изключително голямо престъпление - десетки хиляди хора да ги заличиш. Това нещо не бива никога да се повтаря, това е голям грях и е смазало българския народ. Сега берем плодовете от това. Затова сега не мога да приема с лека ръка как други хора говорят за Народен съд и за разстрели. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам - свободни, можещи, мислещи хора, които създават по-светло бъдеще", обяви той.

На въпроса дали има нещо, за което да се срамува от действията на роднините си в ДС, той отговори: "Не, поне за тези, за които знам какво са правили".

Дядо му е бил началник в Трето управление, военно контраразузнаване, покойник от 1992 г. Терзиев каза, че не е водил разговори с него за това какво е правил, но заяви, че е възпитан в различни ценности от своите родители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческо фиаско за лидера на Републиканците в долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023