Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Кметът на София Васил Терзиев е назначил за временен директор на завода за отпадъци Николай Савов - бивш ръководител на предприятието от създаването му през 2013 до 2016.

Савов се връща на мястото на досегашния директор, който беше отстранен наскоро от Терзиев заради "недобри управленски методи и практики".

Васил Терзиев представя Николай Савов като човек с дългогодишен опит в областта на управлението на отпадъците, доктор на науките в областта на електрониката, енергетиката и автоматизацията и е главен асистент в Техническия университет в София.

"Основната задача на г-н Савов е да анализира състояниено на завода за отпадъци и има ли данни за безстопанственост при управлението му през последните години. Негов приоритет ще бъде да подобри състоянието и ефективността на предприятието. Вярвам, че той ще успее бързо да ще оздрави завода", казва кметът на София.

Връщането на Савов в администрацията на Столична община идва години след политически скандал около завода за отпадъци.

През декември 2016 г. Савов беше отстранен заради "недобра организация на работата" с решение на Йорданка Фандъкова. Конкретният повод беше трудова злополука, довела до смъртта на служител.

Инцидентът беше станал след падане на работник при почистване на една от машините, за което използвал стълба. По същото време оставка подаде и зам.-кметът на София по околната среда Мария Бояджийска.

Лично Николай Савов обаче обвърза уволнението си с причина, която няма нищо общо с фаталния случай в завода.

В интервю за Дарик той беше съобщил, че е подлаган на натиск от страна на общинска съветничка от ГЕРБ Ивелина Джартова за назначение на служител в завода, който щял да осигури гласове за партията на местните избори.

Няколко години по-късно името ѝ отново се появи в скандал, довел до оставката на зам.-областния управител на София по искане на Бойко Борисов. Разследване на "Бивол" показа, че отстраненият Томи Николов (който живее на семейни начала с Джартова), е построил къща върху земеделска земя в район "Кремиковци" в нарушение на устройствения план.

Савов отказал да го направи заради това, че в миналото въпросният човек е бил уволнен от "Кремиковци" за кражба. Отказът му довел, според него, до конфликт с политическото мнозинство в общината. Джартова отричаше да е ходатайствала пред Савов.

След отстраняването му от завода за отпадъци, той започва работа в община Елин Пелин, като през 2018 г. е назначен за зам.-кмет по екология и европейски програми.

Кмет на Елин Пелин оттогава досега е Ивайло Симеонов, който е кадър на ВМРО (в момента е подкрепян и от ИТН).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024
Важно днес

Пътник е загинал на борда на самолет при мощна турбуленция

Има и ранени сред 221 пасажери и 18 души екипаж в полет от Лондон до Сингапур

14:16 - 21.05.2024
Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024