Васил Велев поиска отпор за отказа от Шенген: Спираме да купуваме нидерландски телевизори и техника Снимка: © Screenshot

Спираме да купуваме нидерландски телевизори и да зареждаме от нидерландски бензиностанции. Това предлага председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустрилния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в отговор на отказа на Нидерландия да ни допусне в Шенген.

В интервю за "Нова телевизия" той изброи няколко действия, около които обществото трябва да се обедини, за да покаже отпор срещу страната. Те изглежда трябва да представляват някакъв вариант на "български санкции", съгласно които българските граждани да спрат да купуват нидерландски телевизори и техника, тъй като на пазара "има не по-лоши и даже по-хубави японски или корейски" такива, подчертава Велев.

Следващата мярка в списъка му е българите да спрат да зареждат горива от нидерландски вериги, тъй като имат възможност да го правят и другаде. Велев казва още, че "не е нужно да изпращаме студентите и децата си" в Нидерландия при условие, че "можем да ги изпратим в не по-лоши дестинации". Той обаче не посочи кои точно са те.

Всички тези действия председателят на УС на АИКБ предлага заради съпротивата на страната да допусне България в Шенген. Миналата седмица стана ясно, че Нидерландия ще блокира присъединяването ни към зоната, свободна от граничен контрол, като преди дни подобна позиция изрази и Австрия.

Велев обаче не коментира дали подобни "санкции" ще трябва да бъдат налагани и за австрийската страна. Според него България може да реагира твърдо, като налага вето на нидерландските инициативи в рамките на ЕС.

"Ние апелираме към това обществото да се обедини около тези цели. Партиите да спрат да се замерват с обвинения кой е по-виновен за случилото се, защото ние не сме по-лоши от другите. Ние трябва да спрем да се самобичуваме и този двоен стандарт, който се прилага спрямо нас ,категорично да го отхвърлим и отречем като общество", каза той.

По думите му изолацията на България от Шенген ще затрудни и оскъпи българския бизнес, тъй като той "несправедливо" ще бъде поставен пред различни условия и нелоялна конкуренция в редица отрасли като транспорта и туризма.

"Маршрутите ще започнат да заобикалят допълнително нашата страна. Нашите пристанища ще бъдат обречени", твърди Велев.

Той обаче не даде конкретни обяснения как и защо това ще се случи точно сега, тъй като България от години не е допускана в Шенген.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023