Самолетната катастрофа, при която Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин бяха обявени за мъртви, провокира серия от призиви за отмъщение в Telegram-канали, свръзани с частната групировка "Вагнер".

Заканите за "катастрофални последствия" най-често са отправяни безименно срещу "предателите на Русия", които според активистите на "Вагнер" стоят зад предполагаемото убийство на Пригожин.

Свързаният с наемническата армия военен кореспондент Роман Сапонков пише, че онези, които са дали заповедта за смъртта му, "изобщо не разбират настроенията в армията и моралния дух" - без да посочва кого подозира за поръчител.

Поне един от комуникационните канали, свързани с "Вагнер", обаче си позволява директно да прехвърли вината върху Владимир Путин, показва проверка на сайта "Агентство".

"С какво се различава "Азов" от ЧВК "Вагнер". Пипа (обидно прозвище на Путин, б.р.) пуска едните на свобода, а другите ги убива", пише администраторът на групата, която е подкрепяла Пригожин до опита му за военен метеж през юни 2023.

В него са припомнени и други случаи, в които видни сепаратисти от украинските райони Донецк и Луганск, са ликвидирани - вероятно от руските служби за сигурност - въпреки че са съучаствали за отцепването им от Украйна през 2014.

"Нека това да е за урок на всички. Винаги трябва да се действа докрай", пише в друг Telegram-канал на националистически боен отряд "ДШРГ Русич" - препратка към решението на Пригожин да отмени заповедта си за нахлуване в Москва на 24 юни, след като беше разубеден от президента на Беларус Александър Лукашенко и се договори с Путин да спре бунта.

В него обвиняват руското политическо ръководство, че се интересува само от парите и власта си, а "не от интересите на страната и народа".

До този момент все още няма достоверна информация за това дали Евгений Пригожин е жив или мъртъв. Името му присъства в списъка на пасажерите от падналия Embraer в Тверската област, но не е ясно дали той наистина се е качил на борда.

Въпреки неяснотата - в Санкт Петербург и Новосибирск в Русия започнаха да се появяват спонтанни "мемориали" в негова памет, където бойци от "Вагнер" или негови поддръжници оставят цветя, свещи и портрети с неговото лице.

Телевизията на близкия до Путин олигарх Константин Малофеев - "Царград ТВ" - твърди, че тялото на Пригожин е било идентифицирано след изваждането му от останките на катастрофиралия самолет, но предстои да се направи и ДНК-експертиза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024