Снимка: © Getty Images

Въздушни удари на изралската армия в Газа унищожиха сграда, в която се намираха кореспондентските офиси на журналисти от Associated Press, Al Jazeera и други медии. 

Причината за обстрела е информация, че в нея са се намирали военни цели, принадлежащи на групировката "Хамас". 

Въоръжените сили на Израел съобщават, че са предупредили предварително цивилните граждани да напуснат сградата. Военните са дали един час време за евакуация. 

12-етажната кула е напълно разрушена вследствие на бомбардировките. През нощта са обстрелвани и други обекти на територията на Газа, като при атаките са загинали 10 души в бежански лагер. "Хамас" са отговорили на ударите с ракети, насочени срещу Тел Авив. 

"Работя тук от 11 години. Отразявал съм много събития от тази сграда, а сега всичко рухна за две секунди", казва кореспондентът на Al Jazeera Сафуат ал-Кахлут след унищожението на централата. "Всички колеги, независимо от нещастието, не спряха нито за секунда. Търсят алтернативно място, за да може Al Jazeera да продължи да показва новините". 

Президентът на Associated Press Гари Прюит публикува позиция, в която посочва, че журналистите са "шокирани и ужасени" от решението на Израел да обстрелва офисите на медийни организации. 

"Отдавна знаят къде се намира нашето кореспондентско бюро и знаят, че журналистите бяха там. Получихме предупреждение, че сградата ще бъде ударена. Търсим информация от израелското правителство и разговаряме с Държавния департамент на САЩ, за да се опитаме да разберем нещо повече. Това е невероятно обезпокоително развитие на ситуацията. Едва успяхме да избегнем ужасна загуба на човешки животи. Десетина журналисти и сътрудници на AP се намираха в сградата, за щастие успяхме да ги евакуираме навреме", пише той. 

"Светът ще знае по-малко за случващото се в Газа заради това, което стана днес", казва още директорът на AP. 

Говорителят на Белия дом Джен Псаки публикува съобщение, в което се казва: "Казахме директно на израелската страна, че гарантирането на безопасността и сигурността на журналистите и независимте медии е първостепенна отговорност". 

Междувременно в Йерусалим пристигна американският пратеник Хейди Амр, чиято мисия е да помогне за примирие след началото на сериозната ескалация. Амр е заместник-помощник на държавния секретар Тони Блинкен, като отговаря за отношенията с Израел и Палестина. Независимо от посещението му и от сигналите на двете страни, че са готови да обсъдят евентуално прекратяване на военните действия, атаките между двете страни продължават и в събота. 

От началото на седмицата са убити най-малко 140 палестинци, включително 39 деца, според данните на властите в Газа. Ракетните удари по Израел са довели до смъртта на най-малко 9 души. 


Железният купол: Щитът на Израел срещу ракетни атаки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"